Det varer ikke længe, så står de to brostensrivaler Fabian Cancellara og Tom Boonen igen ved siden af hinanden på torvet i Brugge, formentlig for sidste gang i deres aktive karriere og i jubilæumsudgave nummer 100 af Flandern Rundt. 

Af Kim Plesner

Når De Ronde køres den 3. april er de begge 35 år gamle. Begge fik 2015-sæsonen spoleret af skader. Og begge har de i år chancen for at vinde Flandern Rundt for fjerde gang, hvilket ingen anden rytter har gjort før.

Engang for længe siden

Men alt imens Fabian Cancellara med en smuk, smuk sejr i lørdagens grusvejs-nyklassiker, Strade Bianche, virker fuldstændig klar, så er det efterhånden længe siden vi har set et stort resultat fra Tom Boonens side.

Senest Boonen fik noget vi med lidt god vilje kan kalde en stor sejr, var da han kørte først over stregen i Kuurne-Bruxelles-Kuurne i 2014. Altså for mere end to år siden. Tilbage i 2012 ryddede han til gengæld hele bordet i World Tour-brostensklassikerne med sejre i samtlige fire; E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Flandern Rundt og Paris-Roubaix.

Men året efter endte Tornado Toms forårsdrømme i en grøft, små 20 kilometer sydøst for Brugge, da han styrtede ud af Flandern Rundt med en forslået hofte og albue (billedet, red.). Og det er som om Boonen aldrig siden har nået tidligere tiders niveau.

Belgisk sejrstørke i Flandern

Og ikke siden italienske Fiorenzo Magni i 1949 brød 32-års næsten total belgisk dominans i Flandern Rundt, har De Ronde måttet vente mere end to sæsoner på en hjemlig vinder af løbet. Magni vandt tre år i streg, og inden dette års udgave nummer 100 er det ikke blevet til en belgisk sejr siden 2012, hvor Tom Boonen altså kørte først over stregen.

Efter starten på 2016-sæsonen, tror de belgiske eksperter – og dem er der mange af – nu i stedet på Greg van Avermaet. Den tidligere fodboldmålmand fra KSK Beveren vandt De Omloop og er i de seneste to udgaver af Flandern Rundt sluttet som nummer henholdsvis to og tre. Der er selvfølgelig også Sep Vanmarcke, kæmpetalentet Tiesj Benoot og Kuurne-åbenbaringen Jasper Stuyven, men det er Van Avermaet, der er på alles læber lige nu.

Det er ikke længere folkehelten gennem de seneste 10 år, Tom Boonen.

Og mens hjemmebanefavoritterne kæmper om tilskuernes tiltro og gunst, vil i første omgang schweiziske Fabian Cancellara, slovakken Peter Sagan, hollænderen Niki Terpstra og norske Alexander Kristoff selvfølgelig gøre deres til, at der i år sættes ny, belgisk sejrstørkerekord i Flandern, når rytterne rammer målbyen Oudenaarde om små fire uger.

Jeg har sjældent mødt så sympatisk en cykelrytter som Tom Boonen, så personligt ønsker jeg at se ham vinde Flandern Rundt for fjerde gang. Men realistisk set har jeg mere end svært ved at se det ske.

About The Author

Veloropa

Veloropa elsker cykelsporten. På godt og ondt. Vi hylder gerne vores helte, men forbeholder os også ret til at anskue sporten fra en mere kritisk vinkel. Vi kalder det et forsøg på nuancering.

Landevejscykling er omdrejningspunktet i alt vi laver, for at kunne blive ved med det, forsøger vi at give noget tilbage, ved at tilbyde vores læsere, medlemmer og kunder en masse cykelsports oplevelser, tilbud og produkter af høj kvalitet.

Related Posts