For godt 2,5 år siden fik jeg den lykkelige besked, at min Sicilienske kæreste var gravid. Jeg havde fast job i København, og nu skulle jeg forholde mig til et barn på Sicilien. Konsekvensen blev, at jeg pludselig befandt mig halvdelen af året på Sicilien 3000 km. fra København. Det endte med at jeg opsagde jeg mit job, en beslutning min arbejdsgiver bifaldt, da han ikke rigtigt synes det var en god idé, at jeg ikke kom på kontoret halvdelen af året.

Af Thomas Opstrup // Foto: Thomas Opstrup

Siciliens cykelmekka
– En oplevelse for livet

At opholde sig en stor del af året i et land, hvor du ikke taler sproget, er som at starte forfra igen. Det er en kæmpe udfordring som virkelig kræver en stor indsats i forhold til at integrere sig, skabe netværk, lære sproget og den lokale kultur. Samtidig er det også en kæmpe gave at blive revet ud af sin daglige trummerum, som man måske ikke rigtig har sat spørgsmålstegn ved i lang tid.

På Sicilien blev jeg pludselig konfronteret med spørgsmålet – hvad gør du nu? Jeg har altid ved siden af mit normale arbejde, beskæftiget mig med cykling, og derfor kredsede min tanker omkring netop dette.

En dag på landevejen, stod jeg noget muggen og lappede min cykel efter punktering nummer 3. En cykelrytter passerede, men vendte rundt og kom tilbage og spurgte mig om jeg er ok. Jeg svarede vrissent på engelsk at jeg var ved at lappe efter punktering nummer 3. Rytteren kommer helt hen til mig og begynder at snakke løs. I løbet af de næste 30 minutter finder vi ud af at vi har en fælles passion for cykling som rækker ud over bare træning.

I de følgende måneder snakker vi sammen stort set hver dag. Meget af vores samtale handler om vores fælles begejstring for cykling – og Sicilien. Træningen, udstyret, varmen, bjergene, maden, kulturen og historien på øen.

Derfra tog det ikke lang tid før vi havde de første grundtanker til det der skulle blive vores firma, Sicily Cycling Club – vi ville dele vores passion for cykling og Sicilien med andre ligesindende.

Etna
– en 3500 meter høj kæmpe

Sicilien er helt speciel blandt andet fordi det historisk set har været underlagt en lang række folkeslag; Maurer, Romere, Franskmænd og Spanier har domineret øen. Først i 1860 blev Sicilien indlemmet i Italien.

Derfor byder Sicilien på en diversitet af levn fra en masse forskellige kulturer. Lige fra Normanske borge til Italiensk Barok, og en madkultur der, som i resten af Italien, er helt fantastisk. Herudover er øens natur helt utrolig smuk. Den sammenblanding af kultur og natur, samt et fantastisk klima, gør Sicilien til det oplagte cykelmekka.

Cykling foregår udendørs hele året rundt. Om vinteren når det er koldest, så sniger temperaturen sig ned på 10-14 grader. Om foråret er her typisk 20-22 grader, om sommeren 27-30 grader, og om efteråret 18-20 grader.

002 SCC 2016 foto Thomas Opstrup AltomCykling

Hovedbyen i den østlige del af Sicilien er Catania. En pulserende storby med et fantastisk smukt centrum, og kendt for sit mangfoldige fiskemarked.

Det mest spektakulære natur er Etna, som er Europas største aktive vulkan. Den er på sin vis allesteds nærværende, når man befinder sig i den østlige del af Sicilien. Fra Siracusa i syd, til Messina i nord kan man nyde synet af denne majestætiske kæmpe.

Den er som sådan derfor altid lidt i udbrud. Når det går lidt mere voldsomt for sig, så kaster hun store mængder af rødglødende lava op i luften – et helt igennem fantastisk syn. Heldigvis skaber udbruddene sjældent stor skade, så på den måde er den også en venlig vulkan.

Som cykelrytter er hele Etnaparken, som hele naturområdet der omkranser Etna kaldes, et mekka. Der er tre veje der fører op til toppen i syd, og to veje der fører op til en anden top nord i henholdsvis 2000 og 1800 meters højde. For os der kender området godt, er der en del flere hemmelige veje, som krydser med hovedvejene.

Stigningerne til toppen er lang. Hvis man starter helt for foden i syd, så er der omtrent 30 km. til toppen. De sidste 18 km. har en stigningsprocent på 7,2. En klassiker af en cykeltur er Etna rundt. Ca. 150 km. rundt om vulkanen, her går det op og ned hele dagen, og man bliver belønnet med den ene spektakulære udsigt til Etna efter den anden.

Taormina
-Legendarisk fæstningsby

Tæt ved foden af Etna i nordøst finder man det legendarisk Taormina, og måske den smukkeste by på Sicilien. I hvertfald der hvor mange rige udlændinge har hus. Her kan huspriserne konkurrere med København.

Det er også derfor vi har valgt et udsøgt hotel netop her til at indlogere vores kunder i Sicily Cycling Club. Fra hotellet er der fri udsigt til Calabrien’s kyst og til den berømte klippeø Isola Bella. Her kan man rigtig slappe af efter en dag på landevejen.

Byen er en fæstningsby med to store porte hvor man kan komme ind. Et yndet sted for cykelryttere. Efter man har kørt den ca. 5 km. opkørsel til byen, så nydes en kop kaffe med sødt på torvet, mens man sidder og følger med i livet i byen, der passerer forbi. Man kan også springe kaffen over, og køre længere op til Castel Mola – en lille fæstningsby længere oppe på toppen af klippen.

Man kommer til Castel Mola via en helt fantastisk vej hvor hårnålesvingene konkurrerer med udsigten. Når vejen slutter, så er man i Castel Mola. Ud over en fantastisk udsigt og hyggen ved de smalle gader, så skal man lige et smut forbi cafeen Torrisi. Her vil man blive mødt af hundredevis af penisser – Cafe Torrisi er kendt for sine mange penis figurer. Det er ganske fascinerende.

003 SCC 2016 foto Thomas Opstrup AltomCykling

Når man cykler i området omkring Taormina og Castelmola finder man også de kendte Godfather locations. Francis Ford Coppola valgte alle sine lokationer til scenerne der udspilles på Sicilien på østkysten tæt på Taormina. Hvis man er Godfather fan (som jeg er), så er det lidt specielt at passere “Don Tommasos hus” hver uge på en træningstur. Don Tommasos hus er omdrejningspunktet for en stor del af scenerne på Sicilien, og det er her Michael Corleone mister sin første hustru i en bilbombe, og her han til sidst dør siddende i en stol på gårdspladsen foran huset.

Jeg kender ejeren af huset, Baron Franko. Huset har været i familiens eje siden 1700 tallet, og det var hans bror der sammen med Coppola valgte huset som omdrejningspunkt i filmenes scener på Sicilien.

Bjergbyer og Barokbyer
– Stilhed i bjergene, smuk arkitektur, og overdådig madkultur

Taormina og Castelmola er de mere berømte steder, nord for Catania, men der findes en lang række
af små bjergbyer som turisterne ikke kender, og som jeg personlig er helt vilde med, fordi de afspejle livet på Sicilien så autentisk og originalt. De fleste af dem er små fæstningsbyer på toppen af klipper, så der er ikke noget bedre end at cykle op til de små bjergbyer og stoppe op ved en cafe på torvet og bare nyde stilheden og være hensat til en anden tid og sted. Lokalbefolkningen her er utroligt i mødekommende. Det er svært ikke at blive begejstret her. I Sicily Cycling Club planlægger vi altid vores cykelruter, så vi kommer igennem de små bjergbyer.

Syd for Catania og Etna er landskabet fladere, så her er mulighed for en lidt lettere dag på cyklen. I syd finder vi også en perlerække af smukke Siciliensk byer som Siracusa, Notto, og Ragusa.
Siracusa emmer af historie, særligt fordi filosoffen Platon og matematikeren Arkimedes levede her omkring 400 år f.Kr. Byen har ikke bare en fornem historie, den er også utrolig smuk. Særligt Ortigia som egentlig er en ø. Her findes et overflod af historiske bygninger i barok- og renæssance stil.
I det hele taget er området mod sydøst kendt for sine smukke barok byer som bl.a. Notto og Ragusa.

004 SCC 2016 foto Thomas Opstrup AltomCykling

I Sicily Cycling Club mener vi at mad og vin er ‘næsten’ lige så vigtigt som cyklingen. Her skuffer Sicilien IKKE. Som i resten af Italien har man en overdådig madkultur, baseret på de friskeste lokale råvare. På markedet i enhver by, finder man et større udbud af grøntsager og frugt i en kvalitet, som kan gøre en hver dansk mad entusiast misundelig.

Sicilienske vine er et kapitel for sig. Der bliver produceret prægtige rød og hvidvine. Oftes fra små traditionsbundne familieejede vingårde, som vi selvfølgelig gerne besøger efter dagens træning hvis der er lyst til det.

001 SCC 2016 foto Thomas Opstrup AltomCykling

Sicily Cycling Club
-Træning, ophold og oplevelser på Sicilien

Vi arrangerer cykelrejser for alle – lige fra cykelentusiaster til seriøse cykelrytter. Vi planlægger faste træningcamps på udvalgte tidspunkter året rundt. Vi skræddersyer også turer for grupper og virksomheder. Så har du nogle helt specifikke ønsker til en tur, så hjælper vi med at gøre det til virkelighed.

Folkene bag Sicily Cycling Club:

Tommaso Paxia er 38 år gammel Sicilianer. Flere gange Ironman. Er president i en af Catanias større triklubber. Han har en baggrund i Computer Science. Er partner i et Software firma, og bor i Catania sammen med sin kone.

Thomas Opstrup er 43 år gammel, tidligere licensrytter, og har deltaget i cykelløb i over 2 årtier. Han har trænet en lang række cykelryttere, og har undervist 20 år i spinning. Han er uddannet cand. merc. fra Copenhagen Business School og har arbejdet for internationale reklamebureauer gennem 7 år.
Opholder sig på Sicilien halvdelen af året.

Kom til Sicilien og træn med os – se mere på:
www.sicilycyclingclub.com/

eller på Facebook:
Facebook.com/sicilycyclingclub/