På Sicilien opholder Thomas Opstrup sig en del af året, hvor han driver det lille rejsebureau SicilyCyclingClub og er i øvrigt passioneret cykelrytter selv. Han laver lidt geartests mv. for AoC og så engang imellem beretter han også om hvad der foregår i hans lille biks, helt dernede sydpå i Italien. Det er win / win synes vi her på bloggen! 

Foto og Tekst af Thomas Opstrup

Sicilycyclingclub.com havde glæden af at kunne arrangere en helt speciel skræddersyet rejse/træningsophold på Sicilien for det Canadiske ægtepar Ralph og Marda. De ønskede at få en på opleveren – og det fik de! Her følger et foto essay fra deres tur.

DAG 1:
Vi henter Ralph og Marda i lufthavnen og sørger for en lejet bil, så de kan køre til det bedste hotel i Catania hvor de skal bo den første nat. Vi har arrangeret at de skal ud og spise på en af vores ynglingsrestauranter. En lille lokal restaurant med et enormt udvalg af vine. Kokken er selvfølgelig blevet orienteret om vores to gæster, og har derfor forberedt en helt speciel middag til dem. Der går heller ikke længe før vi modtager det første billede af Ralph og Marda der sidder og smiler med et godt glas i hånden, god start.

DAG 2:
Efter at have snuset lidt rundt i Catanias gader, er det tid til hen ad eftermiddagen, at køre sydpå mod næste hotel som ligger i Avola. Afslapning og middag og tidligt i seng, så de er klar til næste dags strabadser.

DAG 3:
Tommaso og Thomas samt chauffør i følgebil tager til Ralph og Mardas hotel i Avola, hvor vi møder dem i fuld cykelmondering. De er tydeligvis nervøse før første cykeltur, men de får hurtigt travlt med at trække vejret tungt, da vi efter 5 km. rammer den første stigning. Jævnt 6-7% hele vejen 6 kilometer til toppen. Termometeret står på 25 grader og solen skinner. Naturen er smuk, og fra toppen kan man se ud over hele kysten, verdensklasse.

ralph-marda-pic1-article

Vi gør ikke stop men fortsætter til naturområdet Cavagrande, som er et helt unikt naturområde (på UNESCO’s liste). Her gør vi holdt og nyder en utrolig udsigt, dertil serveres der kaffe fra den nærliggende cafe – det perfekte kaffestop. Efter kaffe er det videre til det historiske Noto Antica, som er ruinerne af det oprindelige Noto, der blev ødelagt af det voldsomme jordskælv den 11. januar 1693.

cavagrande

Noto Antica var en by skabt af den lokale befolkning kaldet Sicelerne. Sicel grave kan ses til venstre, som du nærmer dig den ødelagte by. Noto Anica ligger cirka 10 kilometer nord for den barokke by. Det blev bygget på Mount Alveria. Romerne kaldte den Netum. I 866 blev byen erobret af araberne, der gjorde den til hovedstad i et af tre daværende distrikter i på Sicilien (Val di Noto). Det den sidste muslimske højborg på Sicilien, der faldt til Normannerne i 1091.

Fra Noto Antica svinger vi cyklen hen til det nuværende Noto – en af Siciliens smukkeste barokbyer. Vi sidder udenfor ved byens bedste kagebutik (pasticceria) midt på den berømte hovedgade i Noto, og får Granita og diverse lokale kager til stor nydelse. Fra Noto er det direkte hjem til hotellet.

ralph-marda-day1-article-noto-antico

DAG 4:

Vi cykler langs kysten sydpå mod Marzamemi ob passerer kystområdet, der er kendt for tunfiskeri og saltudvinding.

ralph-marda-day2-8small

Herefter kommer vi forbi Villa Romama del Tellaro, hvor man i forbindelse med en udbygning af huset fandt helt unikke og velbevarede mosaik gulve fra Romeriget. I dag er huset derfor i stedet blevet til et museum for disse romerske mosaikker. Der er noget besynderligt og betagende i at se på et gulv som nogen har betrådt for næsten 2000 år siden. Som alle andre steder er Sicilianerne venlige og gæstfri, og vi bliver budt indenfor i cykelsko – mosaik gulvene betræder vi selvfølgelig ikke!

ralph-marda-day2-5-small

1 time senere ankommer vi til Marzamemi. Første stop er i en af de lokale forretninger der har et kæmpe udvalg af lokalt produceret fødevarer. Marda og Ralph køber rigeligt ind af alt muligt, for når man har følgebil med, så kan man jo købe alt det man har lyst til. Vi cykler videre til torvet i Marzamemi, hvor vi får en let frokost i skyggen, mens livet omkring passerer forbi. Marzamemi er en historisk fiskerihavn, som særligt er kendt for tunfiskeri.

marzamemi-collage

Efter frokost er det retur til hotellet, så Ralph & Marda kan få en dukket på en af Siciliens bedste strande. Derefter skal der pakkes, og videre til næste hotel i Lentini.

strand-masseria-uden-tag-small

DAG 5:
Det er morgen på det Biodynamiske landsted lidt udenfor Lentini. Appelsinlunde strækker sig så langt øjet rækker, og i baggrunden ses Etna. Det er komplet landidyl vi starter vores træningstur fra i dag.

untitled-1-madonnia-collage

Vi cykler gennem det lokale landskab til byen Militello. Endnu en Barokby på UNESCOs liste. Vi skal smage de lokale specialiteter på torvet – Cassatelline di Militello og Granita med ristede mandler. Perfekt opfyldning af depoterne.

ralph-marda-day3-11small

Vi ender i snak med de lokale, heriblandt den tidligere ansvarlige for byens finanser. Han viser os et kort hvor hans navn og titel står. Han fortæller en masse røverhistorier om byen og sit liv. Selv Marda & Ralph som ikke forstå italiensk, er betaget af samtalen. Heldet tilsmiler os – Vi får også fornøjelsen at overvære et lokalt bryllup.

collage-day3little

Efter Militello kører vi gennem landskabet tilbage til landstedet med appelsinlundene til en fantastisk velsmagende frokost, tilberedt af hvad der bliver dyrket og opdrættet på stedet.

DAG 6:
I dag skal Ralph & Marda udfordres på en ny måde. De skal kører Strade Bianche – hvide veje i naturområdet Necropolis of Pantalica, som siden 2005 har været på UNESCOs World Heritage liste, og det forstår man godt, for stedet er utrolig smukt. Først skal vi lige have skaffet en tilladelse til at komme ind i området. Det klarer Tommaso med sit lokale kendskab og Mafia forbindelser :).

ralph-marda-day4-3-small

De hvide veje vi kører på snor sig gennem den ene komplet mørkelagte tunnel efter den anden. Lygter er påbudt her. Man kommer unægteligt til at tænke på Fabian Cancellara, der nærmest suser over de tilsvarende veje i Toscana. Når man giver den gas, kan man virkelig mærke hvor udfordrende disse veje er at køre ræs på. I dag skal vi bare nyde naturen.

ralph-marda-day4-22-small

ralph-marda-day4-21-small

ralph-marda-day4-15-small

Da vi igen er ude af Pantalica sætter Ralph & Marda sig ind i følgebilen – det er den luksus man har, når man er kunde. Vi andre må cykle hele vejen tilbage til hotellet.

DAG 7:
Kl. er 9.00 og vi indfinder os i Taormina, på det hotel som Ralph & Marda er rykket ind på i forgårs. Med udsigt til Isola Bella og Calabriens kyst, fåes det ikke meget bedre i panorama udsigt.

ralph-marda-day5-24-small

Dagens træningstur er kort, da vi skal på Etna i morgen. I dag kører vi til Savoca, som er berømt for bar Vitelli som blev brugt som location i Godfather. Desuden ligger kirken, hvor bryllupsmachen fra Michael Corleone og Apollonias bryllup blev optaget, på toppen af Savoca. To gode grunde til at besøge stedet. Derudover er der en kort men smuk stigning hele vejen op til byen, så der kører vi op.

savoca-colage-1

Vi har en god dansk ven der bor i et hus der er bygget (bogstaveligt) ind i klippen lige bag ved kirken. Et eventyrhus. Vi banker på og bliver straks vist rundt af Henrik som ejer huset. Henrik kunne ikke stå for den gode mad og det fantastiske vejr på Sicilien, så han slog sig ned her i dette prægtige hus.

ralph-marda-day5-13-small

Næste stop er Bar Vitelli, her får vi selvfølgelig den berømte Granita Lemone siddende ved det samme bord som Michael Corleone.

colage-2

Herefter er det retur til hotellet i Taormina. Skift til badetøj, så vi kan lade op til morgendagens tur op ad Etna.

ralph-marda-day5-22-small

ralph-marda-day5-25-small

DAG 8:
Ralph & Marda har igen skiftet hotel. Her til morgen mødes vi foran hotellet på kanten af Etna. Det er den sidste dag på cykel – “The Grand Finale” til toppen af Etna. Vi har planlagt at køre den samme vej op som de gjorde i Giro d’italia 2011, hvor Alberto Contador kom alene til mål. Etna er et lidt lumsk bjerg, for det er opgjort til at være ca. 14-15 km. langt på diverse cykelsites, men faktisk, så kører man opad mindst 10 km. før (spørg bare Ralph & Marda). Moralen er god og vejret er perfekt – 25 grader og solskin. Tempoet er behersket. Vi skal være sikker på vi får både Ralph & Marda til toppen.

ralph-marda-day6-7-small

ralph-marda-day6-9-small

ralph-marda-day6-11-small

Efter nogle timer, når de begge toppen. Stoltheden lyser ud af dem begge – de har besteget Europa højeste aktive vulkan på cykel. Så er det tid til kaffe! herefter går det ned af hele vejen til hotellet.

ralph-marda-day6-19-small

Vejret er skiftet fra solskin til tåge, så vi kører bogstavligt ind i skyerne – fuldstændig fantastisk nedkørsel!

ralph-marda-day6-28-small

ralph-marda-day6-24-small

Tilbage på hotellet er det tid til massage. Her tilbydes alle former for massage, jeg bemærker chokolade massage, og tænker, det skal jeg helt klart prøve en dag. Ralph og Marda’s Sicilienske eventyr er forbi for denne gang, men de sværger at de kommer tilbage. Vi glæder os til at tage i mod dem igen.

Skulle du have lyst til at komme og prøve kræfter med Europas største aktive vulkan, så se mere her

sicilycyclingclub.com

og på facebook:

www.facebook.com/sicilycyclingclub/