Verdens længste etapeløb er igang i Rusland. 10 deltagere forsøger at køre næsten 10.000 kilometer og 79.000 højdemeter fordelt på 14 etaper, fra d.18. Juli til d.10.August. 3 ud af de 10 deltagere er danskere! AoC har cyklet en lang tur med dem alle tidligere på året. Hvem er de, og er de klar?
Af Uggi Kaldan
https://www.facebook.com/askesoebyultracyclist/videos/842168885931342/
Peter, Michael og Aske. Det hedder de 3 danske deltagere i etapeløbet Red Bull – Trans Siberia Extreme. Løbet startede i går med en etape på 368 kilometer. Den blev tilbagelagt med 39,3 km/t i snit af de forreste 5, og her var alle 3 danskere med.
Men hvem er de – gennemfører de – og hvem er favorit?
Peter Sandholdt – alphahannen
D.29 marts i år kørte AoCs Uggi Kaldan fra Horsens til Blåvandhug og retur til Horsens, på hjul af Peter Sandholt (i hvert fald det meste af vejen hehe). 315 kilometer blev det til ved den lejlighed. En fed tur der også gav et godt indblik i hvad Peter står for som Ultrarytter.
Peter er den ældste af de 3 danske deltagere i Trans Siberia Extreme. Han er også uden sammenligning den rytter der har flest meritter, i ultra-cykel-sammenhæng.
Peter Sandholt palmares:
EM ultracykling, nr. 4
Race Across America, nr. 3
VM 24 timers løb, nr.2
Transcontinental Race, nr. 5
Dansk rekordholder på 24 timer, 799 km.
Peter er et vaskeægte udholdenhedstalent, hvilket han hurtigt opdagede, da han begyndte at cykle, og det gjorde han faktisk lidt sent i livet. Det startede lidt for sjov, men når han kørte for sjov, var det de færreste fra den lokale motionsklub der kunne følge med. Det gav appetit på større udfordringer end hyggerul og danske motionscykelløb, og der var noget at skyde med, som ovenstående liste viser.
Selvpineri er nydelse, når man vinder (- over sig selv).
Talent gør det ikke alene, Peter er også arbejdsom, metodisk, og så vil han vinde. Ikke nødvendigvis over dem han kører imod, for så er ultracykling ikke det mest åbenlyse valg.
Udover glæden ved at komme først, som alle konkurrencemennesker naturligvis har, nyder Peter også kampen med at betvinge kroppen. At køre den udover grænsen hvor den tror den ikke kan mere, og han nyder de oplevelser det bringer med sig, at presse kroppen til det yderste, køre distancer og på tidspunkter hvor de fleste andre bare ryster på hovedet. Det er her det begynder at være sjovt for Peter.
Samtidig er Sandholt sympatisk og venlig, sådan som kun de bedste kan finde ud af at være det. Der er ingen grund til at blære sig, når man ved man er god. Det er også en af grundende til at han er god, fordi hans mål ikke kun handler om én ting, eller tager udgangspunkt i at sejre over andre. Peter kører først og fremmest for sig selv og mod sig selv, for at udvide sine horisonter og presse egne fysiske grænser.
I går endte første etape af Trans Siberia Extreme med paradekørsel ind til mål blandt de 5 forreste, jeg gætter på det var Peters idé. En klassisk måde at etablere sig som alphahan på. “Jeg behøver ikke vinde over jer (- i dag)”, kunne han lige så godt have sagt, da han foreslog de fulgtes ad de sidste kilometer til mål.
Eller som Michael beskriver de sidste 150 kilometer i frontgruppen med Sandholt.
“Peter kørte så hurtigt i dag når han førte, at det føltes som en pause når man selv skulle frem og tage vinden…”
Michael Knudsen – den selv iscenesatte “under-dog”
Michael Knudsen er på mange måder den omvendte Peter Sandholt. Han har faktisk ingen meritter som Ultra Rytter (det er hans første sæson) – alligevel har han 21.000 følgere på Facebook. Sandholt har 2100. På de sociale medier fører den friske Sjællander stort på point.
Da Michael endnu ikke har de store resultater at sælge sig selv på, så har han i stedet sat sig selv i stævne med div. mere eller mindre skøre udfordringer i løbet af året. 160 x Pøt Mølle i 0 grader f.eks. Den tur er stadig legendarisk i min bog. De 4 gange jeg cyklede op og ned med Michael den dag var rigeligt for mig!
Senere mødtes Michael og jeg hvor han forsøgte at cykle Danmark rundt uden support, med 2 slanger og én CO2 patron i saddeltasken… men det er da også underligt at cykelhandlerne ikke har åbent om natten i Jylland!? Kan man punktere på GP4000? Spørgsmålene hobede sig op :D :D
Er Michael så bare en spradebasse?
Nej, på ingen måde! Michael er brølstærk på cyklen og psykisk, men der mangler lidt på planlægningsfronten, her er det lidt kemikaze pilot. Men hey, det er jo sådan det er når man starter på noget nyt, man ved ikke det hele. Den bedste måde at blive klogere på er gennem erfaring, og jeg tror i den grad Michael har samlet sig nogle værdifulde erfaringer med sine “skøre” projekter i år!
Projekterne siger også meget om Michael, og hans tilgang til Trans Siberia Extreme. Han var den første dansker der meldte sig til, og det var helt sikkert ikke med en forventning om at vinde. Det var med målsætningen om at gennemføre som første dansker. Den målsætning har Michael stadig, selvom 2 danskere nu pludselig har ført til, at det også handler om ikke at blive sidste af de 3 danskere.
Inderst inde handler det dog stadig mest af alt for Michael om at gennemføre, og det er er stor fordel for ham. Det er hans første store udfordring som ultracyklist, og det vil faktisk være fucking sejt for ham bare at vise han kan komme igennem. Samtidig er der ingen tvivl om at de to andre danskeres tilstedeværelse i løbet har gjort at Michaels konkurrence gen er blevet tændt.
Talentet og viljen til at bide tænderne sammen har han vist han har, nu skal han vise han også har fysikken til et af verdens hårdeste etapeløb på cykel. Mit gæt er, det har han! Med mindre hans krop bryder sammen, så gennemfører han. Når først Michael har bidt sig fast i en udfordring, så slipper han ikke.
Samtidig har han også den mentale robusthed og et godt psykologisk udgangspunkt for succes. Spørgsmålet er om han har fået forberedt sig godt nok med det praktiske og det tekniske. For det er ikke fysikken eller det mentale der er Michaels achilleshæl, men planlægningen. Jeg håber hans makker i følgebilen er knivskarp på den del. For er der styr på det i bilen og med mekanikken, så kommer Michael i mål.
Aske Søby – Jokeren der mangler forløsning
Aske er fra Fyn. Ja sjovt ik, 3 danske cykelryttere til verdens længste etape cykelløb, og så er de fra hver deres landsdel. Aske er dog ikke typisk hyggelig Fynbo. Han har kant. Vi cyklede Fyn rundt (med lidt genveje) i starten af året sammen med Aske, en rigtig fed tur. Men til sidst skulle redaktøren lige sættes på plads, så Aske skivede mig i vinden, så kunne jeg selv finde hjem de sidste 25 kilometer i mod / sidevind.
Ny lyder jeg måske som en sur gammel mand, men sådan skal det ikke forståes, jeg havde drillet Aske lidt inden, med at forsøge at køre på et par bakker, og så er det helt fair at han skiver mig i vinden, sådan er spillet.
Når jeg nævner det alligevel så er det fordi det ikke burde være nødvendigt for Aske at bevise han er den bedste, jeg er mange niveauer under ham, men det var alligevel vigtigt for ham lige at bevise.
Et år med mange halve projekter.
Aske har gennemført RAAM som sin største bedrift som Ultra Cyklist i en hæderlig tid for nogle år tilbage. I 2016 forsøgte han igen, men måtte desværre udgå tidligt i løbet pga. et uheldigt styrt, og en beskadiget hånd.
2017 sæsonen har budt på mange DNF for Aske i div. cykelløb han har deltaget i, en træls psykisk belastning op til så stor en udfordring som den her. Aske har også valgt at stille op i en del tri arrangementer, med både svømning og løb på programmet. Ikke umiddelbart en oplagt optakt til verdens længste ultracykelløb?
Aske er udadtil verdens flinkeste fyr, men samtidig er han også en gut der 100% gerne vil vinde, det han stiller op i. Det ender med at blive lidt paradoksalt for ham, at han ikke lader til at have fundet ud af om han vil vinde, eller være den glade Aske Søby, der lige tager til USA og gennemfører RAAM.
Det fysiske talent er åbenlyst, Askes udfordring er modenhed. Han skal finde en bedre balance mellem ambition og hygge. Der har været for mange stævner, hvor han stiller op lidt for sjov, men så alligevel ender med at blive skuffet over sit eget resultat. Det fokus skal ændres. Han skal holde op med at stille op for sjov, hvis han inderst inde faktisk kører for et resultat.
Jeg håber han finder sit fokus i Rusland! Får han en god start, så kører han fantastisk, og gennemfører han vil det være det hak i bæltet som Aske har brug for, for at komme videre.
Kom så Aske, fokus!
Du kan følge med i løbet her:
RED BULL APP: På din telefon kan du hente en APP hvor du kan følge med. Bemærk at trackerne er iPhones der sidder i følgebilerne (ret dårligt system) – så der skal være mobilsignal for at de opdaterer… desuden er det forskelligt hvor følgebilerne ligger i kortegen, så derfor kan man ikke præcist vurdere om rytterne ligger samlet eller ej ud fra trackeren… hvilket er skod, men bedre end ingenting.
Eller følg med via de danskere rytteres facebooksider:
Peter Sandholt – Ultra Cycling
Michael Knudsen – Level up Life
Aske Søby – Ultra Cycling