The Program Movie Poster 2016 AltomCykling.dk
Det var touren det handlede om for lance - det ses på filmplakaten © AltomCykling.dk

AoC har set “The Program” om Lance Armstrong

The Program om eventyret Lance Armstrong og fald fra tiders højde.. Hvordan en tur i rundsaven ved de europæiske klassikere og tab af ansigt som regerende verdensmester, får den ærekære Armstrong til at træffe en drastisk beslutning.

Af: Jesper Bjerring

The Program starter på Motorola holdet  hvor Lance Armstrong allerede i en ung alder sætter dagsordenen, og filmen viser hvordan et simpelt og risikabelt eksperiment med div. doping midler, udvikler sig til kræftsygdom og følgende vægttab. Herefter følger vi en nu rask Armstrong der går anderledes metodisk til værks i et strømlinet, professionelt dopingprogram på US Postal.

Filmen er et mix af gamle filmklip med de store mestre, løbstransmissioner fra Armstrongs vælde, samt nye klip med en fantastisk vellignende Ben Foster i hovedrollen. Det virker ganske godt, men det hele bliver også lidt påtaget “helligt”. Jeg sidder tilbage med en fornemmelse at være blevet oplyst og så alligevel mangler jeg bare noget.

Er det en god cykelfilm? Bliver man underholdt? Jeg synes der er andre film som gør det bedre og føler også at meget af det dramatiske har man allerede set i Tomas Gislassons dokumentar – “Overcoming”, men da Overcoming jo er en dokumentar så får man alligevel et andet indblik med denne film, hvor man faktisk får set hvordan det flyder med sprøjter, blodposer og løgne.

Ben Foster rammer karakteren som Armstrong ganske godt.. (Han er et dumt svin og brænder broer i stor stil) Chris O’Dowd som den kritiske journalist David Walsh er efter min mening den mest spændende karakter i filmen, pudsigt nok bygger manuskriptet også til dels på Walsh’ bog “Seven Deadly Sins, My Pursuit of Lance Armstrong” fra 2012. 

Man får intet nyt at vide i The Program – men synes man historien om Armstrong er fascinerende og interessant (og det kan man jo godt synes, selvom man er imod doping) – så giver dette drama et bud på hvordan det faktisk har set ud bag de lukkede døre – og det synes jeg er et biograf besøg værd.

The Program havde præmiere d.26 november og kan ses udvalgte biografer i Danmark. AltomCykling.dk så filmen i Øst for Paradis i Aarhus her til morgen klokken 10 – hvor de søreme også bød på en lille croissant fordi det var præmiere, god stil!