GEAR: ASSOS Equipe RS Jersey og Bibshorts review

Thomas Opstrup opholder sig halvdelen af året på Sicilien, hvor han driver cykel rejsebureauet Black Road Cycling og er i øvrigt passioneret cykelrytter selv. Han har derfor haft de bedste muligheder for at teste cykeltøjet fra Assos fra havet til Etna.

Tekst og Foto: Thomas Opstrup

Equipe RS Aero Jersey

Stoffet på forsiden er nubret i overfladen hvilket giver det aero effekt, samtidig er det åndbart og meget strækbart så det følger let ens åndedræt uden nogensinde at føles stramt over mellemgulvet.

Ærmerne er laserskåret og lavet i et mindre strækbart stof med fokus på aero. Man kan undre sig over at ærmerne ikke er længere, når nu fokus har været at gøre jersey’en aerodynamisk. Det er normalt sådan at et længere ærme er mere aerodynamisk end et kort, fordi stoffets overfladen bryder vinden bedre end hud, så jo længere ned mod albuen man kan skære ærmet, jo bedre. Reelt set betyder det så formentligt forsvindende lidt for aerodynamikken, om ærmet er 2 cm. korter eller længere.

 

Bag på nakken og henover bagsiden af skuldrene har Assos anvendt et blødere stof som føles behageligt mod nakken.

På ryggen har man anvendt et, i mine øjne, helt fantastisk flot vævet stof. Det er selvfølgelig noget som Assos selv har udviklet, de kalder det ”Stabilizer textile”. Udover at være utroligt flot, så har det den funktion at det har begrænset stræk på langs, men god på tværs. Herved opnår man at holde lommerne på plads, og derved undgå at de ‘hænger’. Samtidig hjælper den tværgående stræk i stoffet, til at jersey’en sidder perfekt til, og følger kroppens bevægelser.

Lommerne er placeret rigtigt, så man nemt kan nå dem, og samtidig er de placeret over bagdelen så man ligner en rigtig cykelrytter. På overkanten af lommerne, har Assos lavet det de kalder “Triple Ramp pockets”, som er en lille stoffold som kan anvendes til at lukke henover toppen af ting du har i lommen. Det er virkelig en god detalje, da det udover at holde dine ting sikkert på plads i lommerne, giver et mere rent look på ryggen. Så du undgår at din gilet eller hvad du ellers har i lommerne stikker ud. Da det selvfølgelig gør tingene i lommerne lidt mere utilgængelige, så har Assos lavet det sådan at du kan bruge lommerne fuldstændig som normalt, ved at lade flapperne side inde i lommerne.

 

EQUIPE RS BIB SHORTS S9

Assos har i mange år været kendt for nogle af de bedste bibshorts i verden, og med de nye Equipe RS S9 bib Shorts skuffer de ikke. Equipe RS bib Shorts S9, lyder jo som noget en ingeniør har fundet på, og der er da også tale om en shorts med mange tekniske finesser og detaljer.

De er syet i opdeling mellem skridtet og benene, således skridtet er en selvstændig enhed der er syet sammen med buksebenene. Det skaber i følge Assos et langt bedre fit til rytteren, særligt når denne er i bevægelse. Kvaliteten af de tekstiler der bliver anvendt, er som altid helt i top. Det er en af de vigtigste årsager til at Assos´s bibshorts holder form og farve efter adskillige vask. Når andre mærker må give op efter vask, bliver Assos shortsene ved med at fremstår i topform – en slags Duracell-kanin for bibshorts.

Stropperne

Selerne er lavet i et carbonforstærket materiale, om det har nogen særlig betydning, skal jeg ikke kunne sige, men konstruktionen og opbygningen af selerne er snedig. På bagsiden hæfter de på en ny og innovativ måde, 2 steder tæt på toppen af puden og tillige på klassisk vis på toppen af rygstykket af buksen. Det giver en følelse af, at buksen bliver hold sikkert på plads bagpå og sikre at indlægget bliver hvor det skal, så du undgår siddesår. Selerne samles i et V-formet stykke materiale som minder lidt om en slags tynd neopren stof med en blød inderside mod ryggen.

De forreste seler er lavet i en solid elastisk tekstil, som hæfter let til siderne af bibshortsene, således bliver der åbnet en ladeport foran, hvor åndedrættet kan få frit spil til at udspille sig. En lille smart detalje ved fronten af stropperne er de brand-tags som Assos har sat på, de er nemlig med til at undgå at stropperne folder sig sammen.

Toppen af selve shortsene er belagt med en blød gummi hele vejen rundt. Det har man gjort for at stoppe lycra’en fra at løbe, men samtidig udgår man en syning som vil være mere kantet mod huden end den helt flade bløde gummi. Faktisk har Assos halveret antallet af syninger i forhold til tidligere modeller.

Kantbåndet på benene holder buksens ben på plads uden silikone. Det er behageligt mod huden, og det virker efter hensigten. Kvaliteten synes igen at være alt andet end standard.

Skal man give noget kritik, så er kantbåndets og selve buksens tekstil to forskellige sorte nuancer. Det er jeg ikke personligt så vild med, men det er jo en smagssag. Længden på buksebenene synes jeg er for kort. I forhold til moderne ”standard” indenfor bibshorts synes jeg de er 2-3 cm. for korte i længden

Insettet

Er en hel historie i sig selv. Overflade i honey comb mønster som gør det mere åndbart. i skridtet er overfladen brudt af store huller som sørger for god luftgennemstrømning. Indeni er det bygget op af memory foam som støtter kroppens facon. Man har klogt skåret memory foam op i to stykker, så det kun er der hvor det er nødvendigt, at det er placeret. Således er de to puder adskilt på midten, derved skabes der en langt bedre åndbarhed. Formen på indlægget er også lidt speciel, hvor de fleste puder er tilnærmelsesvis flade foran, så er Assos nærmest formet tre dimensionalt, så man har en dedikeret plads til sine ædlere dele. Når man tage bibshortsene på skal man dog lige huske at løfte sit ‘udstyr’ rigtigt på plads i buksen, ellers kan de føles ret ubehagelige. Jeg taler af erfaring fra min første tur i shortsene.

Hvis man er på jagt efter det højste niveau inden for cykeltøj, og er villig til at betale, så må man sige at Assos Equipe er et godt bud på dit næste sæt cykeltøj. Fra de proprietære udviklede stoffer, til alle de gennemtænkte detaljer fornemmer man der er lagt oceaner af tanker og tid i.

Efter mange års erfaring med cykeltøj, er det min opfattelse, at der ikke er en bestemt måde at lave cykelbukser på der passer til alle, men jeg vil anbefale at prøve Assos Equipe cykelshorts hvis du har tendens til problemer med siddesår.

//DISCLAIMER – AoC har modtaget tøj til test, men modtager ellers ikke betaling for reviews.