Magi til din cykel - vådservietter... © Photo: AltomCykling.dk 2014
Magi til din cykel - vådservietter... © Photo: AltomCykling.dk 2014

Back to basics #1 – Vådservietter

Vådservietter?!? Hvad har det nu at gøre med cykling? – og hvorfor skriver ham den nye grejredaktør om dem her? Det gør han – kære læser – fordi de har revolutioneret hans måde at tænke rengøring af cykel på…

Af: Keen Frisk

Vi har en del renseprodukter til test, og du kan glæde dig til flere spændende artikler efter jul, hvor vi ser nærmere på både produkter til hele cyklen, men også særlige renseprodukter til kæden, og den klassiske kæderenser, med tilhørende væske, der både kan affedte og rense. I denne kolde vintertid med salt og grus på vejene, er cykelvask et punkt man bør være opmærksom på, og særligt ens ’drivetrain’ skal holdes i god stand. Det er nok ikke helt ved siden af at vurdere, at man i den hårde danske vinter kan halvere sit grejs levetid, hvis man ikke passer lidt på det… det vil sige, holder det rent.

Det er fint nok, men hvad har det med vådservietter at gøre?

Ja, vådservietterne. De omtalte vådservietter forbinder de fleste nok med noget man bruger til at rense sine børn af i. Jeg har en meget god kammerat, der en dag sagde til mig, at han havde prøvet sig frem med, hvad sådanne vådeservietter egentlig kunne klare. Efter hans udsagn tog de både snavs på kæden, snavs på rammen, og malerpletter på hans linoleums gulv… Det kunne jeg selvfølgelig ikke lade være med at prøve af, da livet i en lejlighed nogle gange gør det lidt svært at få renset sin cykel ordentligt i bund, hver gang man har kørt. Fat i en pakke vådservietter, og i gang med en meget beskidt kæde. Kæden køres blot igennem servietten som hvis man brugte en almindelig klud til jobbet. Efter denne proces med tre vådservietter var min kæde ren som – ja – en barnenumse… Selvfølgelig kan man ikke komme ind imellem leddene på denne måde, men ydersiden af kæden, og leddene bliver pinligt rene…

Denne manøvre har jeg nu gennemført igennem sommeren og efteråret, og gøres det hver gang man har cyklet, har man altså en kæde der bare ser ud som om (næsten) ny hver gang man triller ud… Ligeledes er de rigtigt gode til at fjerne overskydende fedt omkring lejerne, og skidt på rammen tager de så nemt som ingenting. Skulle man have kommet til at spilde noget gel eller lign., på rammen, kræver det blot en enkelt aftørring, så er den så fin som ny igen! De der olierester vi alle har haft siddende på fingrene, efter rensning af cykel, går også meget let af på denne måde.

”Hvorfor bruger du så tiden på at skrive om dette her?” – spørger du måske dig selv? ”Du startede jo med at sige, at vi snart kunne læse om ’rigtige’ renseprodukter?”

Ja, det gjorde jeg nemlig – men selvom de renseprodukter vi tester både er ret nemme at have med at gøre, og samtidigt i den billige ende af spektret, leder jeg altid med lys og lygte efter nemme, gode og billige løsninger. Nå ja, og så fordi jeg har lovet jer denne hersens artikelserie “Back to basics” og dette her har jeg glædet mig til at dele ud af i lang tid!

Vådservietterne er én af de løsninger; de er super-effektive, en pakke koster omkring en 10’er og de er langt den nemmeste måde at rense sin cykel og kæde på jeg har prøvet. Jeg har endnu ikke fundet et produkt, der er så nemt at arbejde med som disse her (- til samme billige pris).

Jeg startede med at sige, at de har revolutioneret min måde at tænke rengøring på… – det er måske et lidt stærkt ord at bruge, men de har lettet den daglige vedligeholdelse af cyklerne enormt! Om du vælger det ene eller det andet er selvfølgelig op til dig – dette er inspiration, det er gennemprøvet, og det virker! Læg venligst mærke til, at udtrykket ‘daglig rengøring’ er omdrejningspunktet her. Disse servietter gør dig ikke fri for at tage kæden af, og rense den i bund 2-3 gange om året – det skal man altså stadig besværes med.

Nu er jeg så bare glad for, at jeg først opdagede, hvor effektive de er til denne slags rengøring efter min søns behov for dem er stoppede, i dag ville jeg nok gen-overveje forbruget af dem på børn, men til cykelrengøring kan jeg varmt anbefale dem!