Bog: Watt – Træning og Konkurrence

For en måneds tid siden fik vi tilsendt bogen “Watt – træning og konkurrence” af forlaget FADL. Bogen er en oversættelse af “Training and Racing With A Powermeter”, som af mange i daglig tale bliver kaldt watt-biblen, og er en bog man bør læse hvis man overvejer eller har investeret i en wattmåler! Den engelske udgave er skrevet af Andrew Coggan and Hunter Allen, og oversat til dansk af Anna Mie Skovdal, med Brian Overkær som faglig konsulent.

Tekst: Jeppe Tolbøll | Foto: Jeppe Tolbøll

Da jeg blev tilbud at få lov til at se bogen på dansk var det med svært skjult glæde at jeg sagde ja. Jeg har flere gange læst bogen igennem på engelsk. Allerede før jeg købte min wattmåler gik jeg i gang med at læse den engelske udgave, da jeg syntes at wattmålerens pris var lige pebret nok hvis jeg ikke kunne lære at bruge alle dens muligheder.

Første gang jeg læste den igennem var jeg ærlig talt ganske forvirret over flere ting, da jeg ikke havde min wattmålers data at støtte mig op af, i forhold til de mange teoretiske ting jeg læste om. Anden gennemlæsning var en væld af aha-oplevelser, og tredje gennemlæsning var egentlig mest fordi jeg ville være sikker på at alle begreber sad lige i skabet. Jeg vil ikke påstå at jeg forstod det hele efter mine 3 gennemlæsninger, og brugte den derfor meget som et opslagsværk til hele tiden at finjustere min opfattelse af hvad det vil sige at lave analyse af min wattfiler.

Selvom jeg læser ganske glimrende engelsk, så var der dog alligevel en lille smule som jeg følte måske blev tabt i min egen oversættelse, specielt når man kommer ud på de lidt mere komplicerede emner i bogen, derfor er det fedt der nu er kommet en oversættelse, så jeg / man kan få det hele med!

Bogen er lavet et et virkelig flot hardcover, og ikke et af de der bløde soft-cover-bøger som man bruger når man kører gennem i Europa – som passager – i bil, og har brug for lidt læsestof til at fordrive tiden med! Den vejer godt med dens omkring 300 sider!

Jeg gik i gang med at læse i den med det samme, og blev faktisk overrasket over hvor fint den var oversat. Sproget flyder virkelig, og man man føler lidt man bliver holdt i hånden det meste af vejen, selv om man tror man er god til engelsk, så oplever jeg i hvert fald at når det bliver teknisk (som det gør i den her bog) – så læser man noget hurtigere når det er oversat, og man får flere detaljer med!

Selvfølgelig er der flere steder hvor man lige bliver nødt til at stoppe op, også i den danske udgave, og tænke over hvad man lige har læst, men det “advarer” Brian Overkær også om allerede i indledningen. Dog bliver det aldrig mere vanskeligt, end hvis man lige lader det synke ind og reflekterer over det, så kan man fortsætte. Gennem hele bogen bliver man introduceret for de forskellige begreber som man som minimum bør kunne for at bruge sin wattmåler bare nogenlunde optimalt, og alle begreber og teorier bliver fulgt op med flotte og forståelige modeller.


Dog behøver man ikke kunne hele bogen fra ende til anden, for at begå sig med en wattmåler. Dog bør man som minimum, når man køber sin wattmåler have styr på de mest basale begreber som FTP, Normalized Power, TSS m.fl. Har man ikke det, og har man ikke tænkt sig at finde ud af det, så har man efter min opfattelse måske i virkeligheden slet ikke behov for en wattmåler – men selvfølgelig kan det være meget fedt at sammenligne watt med andre, også selvom man ikke rigtigt går op i hvad det betyder :)

Man behøver altså ikke nødvendigvis at være en haj til analysedelen, for at få glæde af sin wattmåler, men har du fx ikke noget så simpelt som dine zoner korrekte, så kan du ikke træne efter de watttal som dine ben pumper ud til dig. Og uden korrekte udførte intervaller, kan du fx ikke bruge analysen til noget som helst, hvis du vil arbejde med det.

Jo mere du har lyst til at fordybe dig i brugen af wattmåler, jo mere værdi får den også for dig.

Min egen tilgang til brug af wattmåleren

Jeg har stødt på elite-ryttere fra den danske A-klasse, som ikke havde styr på netop disse ting, men stadig drønede rundt med en wattmåler, som ville koste næsten en månedsløn at anskaffe sig (de er dog faldet væsentlig i pris siden hen), og jeg forstod virkelig ikke hvorfor de ryttere ikke vidste mere om det! Jeg har selv brugt ufattelig mange timer op at læse om watt, og diskutere hvad de enkelte delelementer betød sammen med min gode ven Nicolai Jørgensen, som på daværende tidspunkt var A-rytter, men nu er stoppet af uddannelsesmæssige årsager.

Jeg bruger selv watt i min daglige træning, både til at køre min intervaller, men også når jeg kommer hjem for at kaste mig over analysen. Om det er den konkrete analyse, af det givne træningspas, eller den længerevarende analyse er lidt forskelligt, og nogle gange analyserer jeg intet, udover at jeg uploader mine filer til Golden Cheetah (gratis analyse program), og så ligger de der hvis jeg en dag får lyst til at se på det. Dog er samtlige træningsfiler vigtige for den måde jeg bruger min analyse.

At wattmåleren har gjort mig bedre, er der ingen tvivl om. Jeg er blevet meget mere sikker på hvad jeg kan og bestemt ikke kan, og der af, har jeg fundet ud af hvordan jeg arbejder med de svage punkter i min træning, og hvad der gør, at jeg fx bliver sat i et cykelløb.

Lige pt. er min bePro-pedalwattmåler en tur til service, hvilket gør at jeg slet ikke har samme glæde ved den del af træningen der hedder “intervaller” da jeg lidt føler jeg kører i blinde eller kører på følelse frem for fakta, når jeg kun har min pulsmåler. Jeg nyder selvfølgelig stadig at være ude og røre mig, men motivationen til at få kørt intervallerne er slet ikke så høj som den plejer. Dertil er jeg åbenbart blevet lidt for meget slave af teknologien, men det generer altså ikke mig, i hvert fald ikke så længe teknologien virker!. At vide, at jeg bliver bedre (hvilket kan aflæses i et watt-tal) giver mig det boost jeg skal bruge for at elske at påføre mig den smerte som intervaller til tider har det med at give.

Er du til træning med wattmåler, og har lyst til at få mere viden om hvordan du bruger dette værktøj optimalt, så er den her bog nærmest et “must buy”.

Forfattere: Andrew Coggan og Allen Hunter
Oversat af: Anna Mie Skovdal, med hjælp fra faglig konsulent Brian Overkær
Originaltitel: Training and Racing with a Power Meter
Sider: 323 sider
Vejledende pris: 345 kroner