Bogreolen: Cykelrytterens litteraturønsker

Som vi nærmer os julemåneden tænker du vel efterhånden: hvad skal jeg dog ønske mig? Du vil gerne ønske dig noget cykelrelateret. Hvem vil ikke det? Problemet er bare det, at vi alle har et solidt lager af bremseklodser, slanger, dæk, tøj, hjelme, sko og gels klar til sæsonen 2017. Hvad ønsker vi os så? Jeg vil i denne artikel give dig seks gaveidéer – alle nyere bøger, som selv den mest erfarne rytter vil kunne finde inspiration i – så sæt dem på din ønskeseddel og vær klar på drømme, anekdoter, fif og fortællinger fra den store cykelhistorie.

Af: Søren Kuipers | Foto: Uggi Kaldan

Tour de France – Verdens hårdeste cykelløb

tour-de-france

Hvis Tour de France-cykling er din religion, så er dette din hellige bog.

Alt, hvad du allerede ved; alt det du vidste, du ville få svar på; og alt det du ikke anede, du ville lære: Joakim Jakobsens historiske gennemgang af verdens største cykelløb giver dig utallige anekdoter, historistiske nedslag, detaljerede statistikker, hæsblæsende rivalisering, de største helte og de største skurke.

Det historiske overblik indledes passende med en prolog, hvor læseren tages tilbage til 1.juli 1903: Tourens start. Herefter er bogen inddelt i 21 kapitler, som alle har fået deres egen undertitel. Det er umuligt at fremhæve ét kapitel frem for andre, men med titler som Nationernes Tour, Mellem to giganter, Robottens tidsalder og Det britiske imperium kan man med rette glæde sig til mange timers læsning i løbet af de knap 800 sider, som bogen er lang.

Bogen er udover de mange sportslige nedslag toppet med afsnit om doping, whereabouts, prikker, gear, grusveje, mordere og strejker. Forfatterens skarpe pen udelader ingen. De største helte, de åbenlyse skurke eller de tunge vandbærere. Ingen er for stor eller lille i dette – den hellige bog.

Et af de utallige plusser ved denne bog er opsummeringen efter hvert løbsår. Her er der givet statistik om blandt andet vinderne, gennemsnitsfart, unik information om årets udgave og om de deltagende danskeres resultater. Hvert enkelt kapitel er desuden suppleret med et væld af flotte og store fotos i både sort-hvid og i farver. Den ene side vil unægteligt tage den næste.

Til den glade køber: led efter boghandlens måske største, flotteste og tungeste bog. Bogen måler 30x36cm og vejer 6,3kg.

Tour de France – Verdens hårdeste cykelløb af Joakim Jakobsen, Lindhardt og Ringhof, 2015

Køb den her.

Alpe d’Huez – Cykelsportens største bjerg

alpe-d-huez

1952. Alpe d’Huez. Vinderen dette – det første – år, da Alpen var på menuen i Tour de France var ingen ringere end Fausto Coppi. Bogen tager læseren igennem en gribende historisk gennemgang af bjerget og dets betydning for cykelsportens mest berømte cykelløb Tour de France. Alpe d’Huez er ikke det hårdeste, sværeste, længste eller mest udmarvende bjerg. Men Hollywoodbjerget – som det kaldes, grundet de spektakulære billeder tv-producenterne kan lave – rummer så meget smerte, så mange vindere, så mange tabere, at enhver cykelentusiast vil blive forpustet flere gange ved blot læsningen af denne bog.

Den historiske gennemgang brydes finurligt af flere sekvenser, hvori Van Impe og Zoetemelks drabelige kamp i 1976 udkæmpedes på netop Alpe d’Huez. Detaljerne er mange og man sidder tilbage med en forståelse af bjergets mystik efter læsningen. Ved du hvorfor, det kaldes hollænderbjerget? Læs bogen, og du tvivler ikke et sekund. Den bedste klatrer i verden har sågar fået et helt kapitel og opskriften på at vinde – eller tabe – på Alpen gives også.

Hvem kunne have særlig gavn af denne bog?

Har du La Marmotte som dit store mål i 2017; har du planer om at bestige bjerget på en sabbatdag fra familien på sommerferien; eller er du bare rendyrket cykelnørd, så bør du læse Alpe d’Huez – Cykelsportens største bjerg. Du vil – på din egen vej til toppen – kunne nikke genkendende til alle 21 sving på vej din vej. Og om du forsøger at bestige Alpe d’Huez eller om du sætter bogen på din ønskeseddel, da vil du efter min mening ikke fortryde nogle af delene.

Alpe d’Huez – Cykelsportens største bjerg af Peter Cossins (på dansk ved Jesper Ralbjerg), Turbine, 2016.

Køb den her.

Laurent Fignon – Vi var unge og ubekymrede

fignon

Manden med de måske mest ikoniske sygekassebriller. Doktoren med de karakteristiske pandebånd. Cykelhistoriens mest berømte nummer 2. Laurent Fignons selvbiografi er rendyrket fransk selvsmagende litteratur, når det er bedst … eller værst – afhængig af øjnene der læser det.

Otte sekunder. Så meget – eller lidt – tabte Laurent Fignon Tour de France med i 1989. Vinderen dette år var Greg LeMond, og rivaliseringen mellem disse to fylder ikke så lidt i en bog, som på mange måder er ganske fremragende skrevet, men samtidig sidder man som læser også tilbage med et spørgsmål: Da Laurent Fignon i 2010 døde, som følge af kræft, var han da en bitter mand? Jeg ved det ikke, men bogen igennem bruges der meget spalteplads på fortællinger om heltemodige præstationer, overdådige solotogter, rivaliseringen med Hinault, LeMond og alle de andre, som bare ikke var Fignon’s kop kaffe, og selvfølgelig på de to – til tider – glemte Tour de France-sejre fra 1982 og 1983.

Jeg selv er født i 1982, men det gør ikke læsningen uinteressant, at det drejer sig om fortiden. De mange gribende fortællinger fra ungdommens mange træningstimer, de store sejre, om karrierens efterår og slutteligt et par passager om datidens synder, har på mange måder noget ganske tidsløst over sig. Det virker så aktuelt, som et nedslag i cykelsporten i dag.

Bogen udkom på fransk i 2010. Forordet har Fignon skrevet få måneder inden sin egen død, og på den måde slås stemningen lidt melankolsk an. I det efterfølgende kapitels første side står der ”– Nej, jeg er ham der har vundet den (RED: Tour de France) to gange.”

Laurent Fignon – Vi var unge og ubekymrede af Laurent Fignon i samarbejde med Jean-Emmanuel Ducoin (på dansk ved Jesper Tang med forord af Jørgen Leth), Bobo – Den Franske Bogcafes Forlag, 2016

Køb den her.

Sort kaffe & hvide sokker – Takt, tone og traditioner på landevejen

sort-kaffe

Som titlen indikerer, så har vi her en bog, som tager sit udgangspunkt i den konservative tilgang til cykling og de koder man som cykelrytter efterhånden skal implementere i sin egen stil.

Jeg tillader mig at indlede med min eneste anmærkning på bogen. Bare så det ikke fremstår som min afsluttende kommentar.

Som cykel- og litteraturentusiast er min anke ved bogen – som i særdeleshed handler om stil, indpakning og det ydre look – dens layout. Når man snakker så meget om stil, så burde man nok selv have lidt mere styr på indpakningen. Men det skiller ikke mig og Sort kaffe & hvide sokker ad.

Bogen indeholder ti kapitler af – og om – 12 af de største cykelryttere i dansk cykelhistorie. Undervejs bliver læseren påduttet, hvorledes strømperne skal være hvide (som i helt hvide), hvordan kasketten skal (og kan bæres) med særligt hensyn til rytterens individuelle kvaliteter, og at kaffe med mælk ikke er en cykelrytters rette kop te. Læsningen er ligetil, sjov, medrivende og underholdende, og undervejs undrer man sig over alle sportens konventioner. I samme moment kan man dog ikke undgå at se sin egen garderobe og stil for sit indre. Brian Holm og Per Bausager slår dog én ting fast i forordet, som vi alle må og skal huske på: Ingen kaffe med hjelm på!

Sort kaffe & hvide sokker vil være en gave til passionerede cykelinteresserede med sans for detaljer og hang til anekdoter fra en svunden tid. Røverhistorierne står i kø, og rådene er mange fra de tidligere stjerner, som fortæller om rivalisering, sejre, triumfer, nederlag og træningsmetoder.

Bogen lukkes med en kort epilog forfattet af den eneste jyde iblandt de tolv stjerner; Bjarne Riis. Epilogen rammer bogens lidt selvironiske distance, som klæder enhver derude, for uanset om strømperne er rene, hvide, sorte eller for lange (eller korte): ”Hold mund og træd!”

Sort kaffe & hvide sokker – Takt, tone og traditioner på landevejen af Rolf Sørensen, Jesper Skibby m.fl., Politikens Forlag, 2016

Køb den her.

De danske cykelhelte – fra Ole Ritter til Lasse Norman

de-danske-cykelhelte

20 fortællinger fra dansk cykelsport kogt ned til en bog.

De danske cykelhelte er en på mange måder nostalgisk bog, som sætter spot på episoder i historien, som selv ikke-cykelinteresserede kan nikke genkendende til – med Riis’ triumf i 1996 som den mest fremtrædende. Men der sniger sig også masser af mindre kendte fortællinger ind, hvor specielt banecyklingens mange succeser hyldes. Lasse Norman er en stor rytter, men han er langt fra den første. Ørsted, Marcussen og Frost er navnene bag flere VM- og OL-medaljer kørt hjem på de skrå brædder til Danmark i midten af 80’erne. Det er spændende læsning.

Michael Rasmussens opstigning til de højeste tinder, og det efterfølgende fald fra selvsamme tinder, får læseren til spændt at vende det næste blad, og endelig sidder man (fortsat) tilbage med en mærkværdig følelse af afmægtighed: Hvorfor bliver man – af både offentligheden og cykelverdenens inderkreds – dømt hårdere for fortidens synder, idet man indrømmer dem, og herefter samarbejder med Antidoping Danmark og DCU? Bogen giver ikke én svar, men det pirrer fortsat min nysgerrighed.

Lidt utraditionelt får de frivillige også spalteplads, og det krydrer en helt igennem fin bog. En bog der selvfølgelig også rummer: spændende læsning om Mogens Freys rivalisering med sin egen holdkaptajn; Rolf Sørensens mange triumfer; det første danske cykelholds tilblivelse; og Post Danmark Rundts største øjeblikke.

Nyder du fortællinger om store danske cykelhelte, da vil du også nyde denne læsning.

De danske cykelhelte – fra Ole Ritter til Lasse Norman – 20 fortællinger fra dansk cykelsport, af Kenneth Møller Kristensen, Turbine, 2015

Køb den her.

Historien om Post Danmark Rundt – De 25 første udgaver

post-danmark-rundt

Er du passioneret cykelnørd med hang til nationale helte, og elsker du de danske landeveje og de professionelles brug af disse. Da er denne bog måske læsning lige efter din smag.

Danskernes Tour, som bogen kalder sig selv, er inddelt i overskuelige kapitler, der indkredser alt fra de danske vindere til de udenlandske, hvordan løbet planlægges og organiseres, samt hvorfor løbet ikke blev kørt fra 1989 til 1994.

Bogen er let forståelig, og man føres hurtigt fra ét år videre til det næste. Vinderne er i særdeleshed beskrevet i løbet af bogen, og superstjernen – og løbets første vinder – Moreno Argentin, supersprinteren Mark Cavendish og halvdanskeren Fabian Cancellaras optræden i løbet er interessant læsning. Sidder man med de rød-hvide læsebriller på, da er Matti Breschel, Jakob Fuglsang og Michael Reihs dem af de nuværende ryttere, som får mest spalteplads. Sidstnævnte primært som den dansker med fleste starter (pt. 15 gange).

Bogen er rigt illustreret, og der er masser af statistik for de rendyrkede talnørder.

Denne bog er forfattet af pressechefen og løbsdirektøren for selvsamme løb. Dette giver læseren en stor forståelse for løbet, dets mekanismer og udfordringer. Fra tid til anden ærgrer man sig dog over, at der ikke fortælles oftere om fejl, rytteres dopingbrug, organisations-katastrofer eller andre pudsige anekdoter der kunne have givet bogen lidt kant, og en ekstra dimension. 

Historien om Post Danmark Rundt – De 25 første udgaver af Kennteh Møller Kristensen & Jesper Worre, Turbine, 2015

Køb den her.

Titler der stadig holder:

De høje bjerge – Daniel Friebe (på dansk ved Jesper Ralbjerg), Turbine, 2014. Læs her en tidligere omtale af bogen.

Cykelklassikere i Europa af Werner Müller-Schell & Hennes Roth (på dansk ved Jesper Ralbjerg), Turbine, 2014

Tyve Tinder i Tour de France af Jesper Ralbjerg, muusmann’ forlag, 2013

God læselyst og glædelig jul!

// Søren Kuipers

PS: Nogle af bøgerne i denne artikel er anmeldereksemplarer, andre er fra min private bogreol. Vurderingen af hver enkelt bog er udelukkende min subjektive holdning og skal derfor ikke betragtes som andet end dette.