Foto Uggi Kaldan © AltomCykling.dk

CeramicSpeed – den mest ligegyldige upgrade?

Ceramicspeed er en dansk erhvervssucces med hovedsæde i Holstebro. De fleste cykelryttere kender mærket, der som navnet antyder, har skabt en forretning baseret på højkvalitets keramiske kuglelejer. Lejerne er hårdere end stållejer, og der stilles store krav til præcision og tolerance under produktionen, som et resultat heraf  kan de tåle at køre med en meget tynd olie som smøremiddel, hvilket giver mindre friktion – og voila, du sparer nogle dyrebare watt. 

Af Uggi Kaldan | AltomCykling.dk 

Kan jeg ikke bare træne lidt mere!?

Jo, 100%, hvis du ligesom undertegnede er almindelig motionist, så vil du ofte kunne opnå større forbedringer ved simpelthen at træne lidt ekstra, end du ville kunne ved at investere i keramiske pulleyhjul og andre lignende opgraderinger. Træner du f.eks. 4 timer leverpostej om ugen, og begynder at træne 6 timer struktureret i stedet, så vil en almindelig motionist hurtigt opnå 5 – 10 watts forbedring, for en topatlet er det dog en anden sag, her kan det tage mange måneder at hente samme forbedring, hvis det overhovedet lader sig gøre.

Jeg kender proffer der selv har bekostet opgraderingen på deres cykler, og så kender jeg naturligvis også motionister der også har – f.eks. har jeg selv købt det her OSPW cage til min Roubaix SL8, men hvorfor Uggi?? Du siger jo lige selv du bare kunne træne noget mere, og opnå samme, måske endda større forbedring, helt uden “keramisk doping” og et ikke uanseeligt indhug i pensionsopsparingen.

Det er et godt spørgsmål og her kommer jeg måske med en påstand der vil chokere ude i stuerne… nogle gange køber motionister (og proffer) gear, som ikke kun handler om performance, men alene har til formål at give et smil på læben hos køberen, samt et håb om at en ven eller to vil kigge på netop den del og sige – wow det ser fedt ud hva´, og hvem ved, måske endda skabe en fornemmelse af at man cykler, lidt hurtigere.

Love it or hate it…

Du kan li det eller lade være, men Ceramicspeed har været dygtige med deres markedsføring, de har fået udstyret de bedste atleter i verden med deres produkter, og de er lykkedes med at gøre en ellers lidt usynlig sliddel (kuglelejer red.), frække og sexede.

Det har de gjort ved at skabe nogle højkvalitetsprodukter, OG ikke mindst sørge for at deres brand er synligt, på de cykler der er udstyret med deres lejer. Seneste skud på stammen er deres OSPW (Over Sized Pulley Hjul), en lille markedførings-genialitet. Men det er ikke bare ren øregas, større tandhjul giver mindre friktion, og lejernes fordel har vi allerede rundet, fordelen er reel, men ikke enorm, som motionist køber du  dog også noget andet – lirfaktoren.

Jeg har allerede på to dage fået flere kommentarer på de nye pulleyhjul, end jeg har fået på et stykke tilbehør de sidste 10 år jeg har cyklet. Det er da sjovt, og skal jeg fortælle en anden lille hemmelighed, en lirens cykel giver lyst til at træne, og træning… det får dig til at cykle hurtigere. Fakta.

Holder lejerne længere?

Jeg har haft både hjullejer fra CeramicSpeed, kranklejer og forskellige udgaver af deres pulleyhjul. Hjullejer har jeg haft lidt blandende erfaringer med i forhold til holdbarhed, så her er min personlige erfaring at man ikke skal forvente de holder meget længere end klassiske stållejer, at man ligefrem kan forvente at spare penge på opgraderingen. De holder lidt længere, og ruller bedre (hvis man har smurt dem på med CS olie) – men de holder ikke så meget længere at prisen udlignes, er min erfaring.

Kranklejer har jeg modsat utroligt gode erfaringer med på holdbarhedsfronten, de holder mærkbart længere end de standard-lejer mange cykler er født med. Af en eller anden årsag opdager jeg også selv alt for sent når mine kranklejer er smadrede, så jeg er mange gange endt med at køre på helt smadrede lejer, inden jeg får dem skiftet. De to gange jeg har opgraderet til keramiske kranklejer, har de holdt i årevis, de er faktisk altid blevet solgt videre med cyklen.

Jeg har tidligere haft almindelige keramiske pulleyhjul (altså ikke i overstørrelse) – det er en noget mindre bekostelig affære at opgradere til dem end OSPW, og her er min erfaring at de holder omkring dobbelt så længe som standard pulleys. De ruller dog bedre i deres levetid. Måske går det ikke helt op økonomisk, men tæt på – og så har vi ikke indregnet lir faktoren.

Så skal man opgradere til keramiske lejer ud fra et økonomisk synspunkt, er min vurdering, at det nok ikke helt kan betale sig, men medregner man cykelglæde (de ruller bedre, i længere tid) – så er det en klar anbefaling herfra, og opgrader i følgende rækkefølge. Pulleyhjul, Kranklejer, hjullejer. Der er naturligvis også en gensalgsværdi, min erfaring er at CeramicSpeed dele i god stand, ofte kan videresælges for omkring 15 – 25% af nyprisen, indenfor et år eller to, selvom de har været monterede på en cykel.

Er holdbarheden det absolut vigtigste og performance-gain knap så vigtig, så kan man smøre sine CeramicSpeed lejer op med almindeligt lejefedt, og ikke det tynde olie som kommer med opgraderingerne, så ryger en ret stor del af watt-besparelsen dog, til gengæld skal du så ikke bekymre dig om service så ofte. Min personlige erfaring er at man skal huske at smøre sine CeramicSpeed lejer hver 2. måned om sommeren og én gang om måneden om vinteren, hvis man kører med den helt tynde performance smøring – (og det er hvis man cykler 500 – 700km om måneden i snit – lidt mere om sommeren og lidt mindre om vinteren).

OSPW kan for en motionist, ud fra et rent økonomisk perspektiv, næppe betale sig. Det er performancemæssigt en mindre opgradering, den er bekostelig, og levetiden er ikke højere end på standard keramiske pulleyhjul. Ud fra en lirebetragtning er det en stor tommel op herfra, jeg synes simpelthen de ser hamrende flotte ud, og hvem ved, måske betyder de 4 watts forbedring at jeg bliver nummer 57 i stedet for nummer 58, i næste motionsløb jeg deltager i… #lifegoals

Tak til Bings Bikestore i Aarhus!

Der er en del ting jeg uden videre selv kan ordne på min cykel, men lige præcis OSPW er en smule kompliceret, så jeg smuttede til den lokale cykelhandler og fik dem til at montere dem, så det blev gjort rigtigt. CeramicSpeed har ellers lavet en rigtig god video online der forklarer montering, så man kan godt selv, men personligt var jeg mere tryg ved en cykelmekaniker gjorde det.

“Operationen” tager 30 minutter, og kræver i de fleste tilfælde en ny kæde (da pulley-hjulene jo er større) – men ellers ikke noget specialværktøj, udover en lille alu-gevind-dims, der følger med i pakken, easy.

Der var ingen problemer i at montere og ja – jeg synes bare det er endt med at se mega fedt ud! Husk at støtte den lokale cykelbiks, Anthon du er en stjerne, tak for god service (igen).