I optakten til denne artikel omtalte jeg denne bog som en oplagt gaveide til at lægge under juletræet. Efter at have gennemlæst den, er jeg meget tæt på at sige, at det ikke blot er en oplagt gaveide til den cykelsports-interesserede… Det er gaveideEN, hvadenten det til jul eller andre anledninger. Jesper Ralbjerg, der af mange er kendt som forfatteren bag den meget anmelderroste bog Tyve tinder i Tour de France, har sammen med en skare af skribenterne fra Feltet.dk nu bedrevet dette værk om begivenhederne i det forgangne cykelår. Bogen veksler mellem kronologisk opstillede, nøgternt forklarede, beskrivelser af de vigtige hændelser i alle vigtige cykelløb og dybdegående interviews af de markante skikkelser fra året, der snart er gået.

 Af: Keen Frisk

Et ubeskrevet blad

Denne bog dækker en del af den skrevne cykel-journalistik som vi i dén grad har manglet her i landet. Ikke blot beskriver den løb, ryttere og hold på et niveau, der ikke er tidligere er set – men den gør det også med en dybde og et engagement som i den grad er tydeligt for læseren af bogen. Feltet.dk har igennem flere år oparbejdet et samarbejde og en god fortrolighed med mange interessenter i, og omkring, cykelsporten – det giver dem en fordel, som de drager stor nytte af i tilblivelsen af denne bog.

Billederne

Billederne i bogen, er i en sjælden kvalitet. Her er ikke tale om grynede billeder, der er sakset fra forskellige mere eller mindre obskure internetsider osv. Det er billeder i en rigtig lækker kvalitet – mange af dem er ‘blæst’ op i en størrelse, hvor alle detaljer kan ses tydeligt, og de komplementerer teksten godt.

Mange af billederne skulle – efter sigende – ikke være set før de blev udgivet i denne bog. Det tror jeg gerne på, da jeg virkeligt ikke har set ret mange af dem før gennemlæsningen af denne bog. Det er et lækkert touch ved bogen, og giver den et niveau jeg ikke har har set tidligere i genren – her i landet

Sproget

Bogen er skrevet i et uhøjtideligt, og meget let-læseligt sprog. Dermed rammer den også bredere end mange af de værker man hidtil har set i denne genre. Man skal ikke være ‘nørd’ for at kunne læse – og forstå – indholdet. Selvfølgelig er det ikke en knaldroman, som alle kan/vil tygge sig igennem, men selv folk med kun et gran af interesse for cykelsporten, vil finde glæde ved gennemlæsning af denne bog. Det tør jeg næsten love.

Bogen bærer præg af et højt sprogligt niveau, og er – efter min vurdering – fuldkommen støvsuget for stave- og tastefejl. Det er et sjældent syn i dag, men ikke desto mindre et fantastisk syn! Det viser, at man sætter en ære i sit arbejde – og er stolt over at kunne vise et færdigt, og gennemarbejdet, produkt frem! 

Flot… men

Med så flot en bog, og gennemarbejdet layout, er det ærgeligt at bogen ikke er “hard copy” – men paperback, den kommer ikke rigtigt til at ligne en bog i reolen, men det kan komme til at se flot ud, når der forhåbentlig kommer flere udgaver.

Forsiden må også siges mere at ligne et magasin end en bog – det er en skam, når nu indholdet er så godt, det ligner ærlig talt mere et gratis reklamekatalog for en cykelimportør, end den ret fede bog det rent faktisk er.

Samlet set

Man skal ikke være en ret kvik læser for – på nuværende tidspunkt – at have fanget min entusiasme for Cykelåret 2014. Jeg mangler ikke noget nogen steder i bogen, og jeg har været mere end godt underholdt hele vejen igennem min færd tilbage i det forgangne (cykel)år.

Helt kort kan det siges, at forfatteren med denne bog rammer bullseye, og i dén grad giver os et værk som jeg håber på vil blive gentaget de næste mange år frem i tiden. Bestemt en bog der har potentialet til at blive dansk cykelsports nye Almanak.

En almanak (græsk almenichia’ka fra koptisk) er en fortegnelse over årets tidsinddeling, kalender, kirkelige højtider, astronomiske observationer m.m. Den udkommer årligt. Almanakker forekommer ofte i bogformog kan indeholde læsestof af videnskabelig og folkelig art (almanakhistorier).