Kristi Himmelfart falder altid en torsdag. Måske manges yndlingstorsdag. Altid en fridag, og igen i år bruges dagen af mange cykelentusiaster i og omkring Skanderborg til cykelløbet Danmarks Højeste Cykelløb, sponsoreret af Astral. AltomCykling.dk stiller til start på 140km ruten repræsenteret ved Jeppe Tolbøll. Torben og jeg selv tager 100km ruten.
Af: Søren Kuipers
Sidste års frustrationer skal revancheres
Når man kigger tilbage på AoC’s beretninger fra Danmark Højeste, så er historien om den mangelfyldte skiltning en genganger. Men det er også den eneste store anke AoC har at sige om dette ekstremt smukke, hårde og udfordrende løb. Med Yding Skovhøj, Lyngvej og mange andre af de østjyske knolde på rutekortet er man sikret en hård omgang på cyklen. Om man stiller op på den længste distance, 185km, eller mellem distancerne (140km og 100km) stiller der altid et enormt stærkt felt op – i år ingen undtagelse.
[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]“Jeg har det med Danmarks Højeste, som jeg har det med den der kammerat, som til tider kan være en kæmpe klovn (pga. hans mangelfulde skiltning); men man tilgiver ham fordi han på bunden er god nok, og håber han bliver bedre.“[/perfectpullquote]
Jeppe Tolbøll, som sidste år også kørte forkert ved skiltning, vil ud og jagte en podieplacering på 140km-ruten, da hans mange point i B-rækken (licens) vidner om en supergod form. Torben og jeg selv stiller sammen op på 100km. Vi vil forsøge at animere løbet og se om vi begge kan komme hjem med frontgruppen. Jeg kørte også forkert sidste år på 185km’eren, og idet der ikke venter et langt Gran Fondo løb i udlandet i år, vil jeg forsøge at gøre mit bedste på en distance, som egentlig ikke er til min fordel, men det er ruten til gengæld.
Sidste år skulle jeg køre La Fausto Coppi ca. halvanden måned senere, så jeg kørte den lange rute for at få kilometer i benene. Sidste år sluttede jeg sådan her af: “…Som vi rammer stigningen ved Solbjerg Sø laver min forskifter knuder på kæden. Jeg hopper af, men den sidder edder-fast, så først efter 5 minutter er jeg på cyklen igen. Jeg holder kæden stram indtil bakken ved Vitved, hvor jeg vel har knap 10km hjem. Jeg er tom, tør og færdig. Jeg kommer i mål som nummer 35.” I år håber jeg at kunne holde hele vejen til mål.
Kan løbet anbefales?
AoC’s Jeppe Tolbøll anbefaler løbet. “Det altså et fantastisk løb. Efter løbet var der sidste år den største tallerken biksemad, hvilket naturligvis trækker gevaldigt op. Jeg har det med Danmarks Højeste, som jeg har det med den der kammerat, som til tider kan være en kæmpe klovn (pga. hans mangelfulde skiltning); man tilgiver ham fordi han på bunden er god nok, og håber han bliver bedre.”
Danmarks Højeste har et produkt på højde med Grejsdalsløbet. Jeg har været i kontakt med arrangørerne både kort efter 2017-versionen, men også her op til løbet 2018. Én ting er sikkert; de har lagt sig i selen for at levere et fremragende cykelløb med masser af fede ruter, god forplejning og en bedre skiltning – det har alle forhåndstilmeldte deltagere fået mail om. Klasse!
Årets forbedringer: der bliver opsat beach-flag forud for rutedeling. Kombineret med skilte med farvekode for de forskellige ruter og flere nye større skilte, håber arrangørerne på et bedre løb.
Stjernestøv i Skanderborg
Rolf Sørensen er medejer af løbets hovedsponsor Astral-Biking, og har igen i år meldt sin deltagelse i løbet.
Har du mod på, at prøve kræfter med den rutinerede cykelstjerne, vil muligheden være til stede på 100 km turen, hvor Rolf Sørensen vil udfordre de østjyske bakker. Eftersigende starter han kl. 9:57 – så vil du have et ex-pro-hjul, så hold øje med den startgruppe.
Samtidig vil Rolf Sørensen “slå et slag” for hans nye bog, der netop er udkommet først i april: Rolf Sørensens Store Cykel Almanak. Der vil mellem kl. 14.00 og 15.00 være mulighed for, at få en snak med Rolf Sørensen, samtidig med at du kan få din bog signeret. Ligesom bogen kan købes til en god pris på dagen.
Om bogen
Tidligere på året fik vi fat i et eksemplar af Rolf Sørensens nyeste udgivelse. Jeg har tidligere læst bogen Cykling Con Amore, også af Rolf Sørensen. Begge bøger er meget fornøjelig læsning. Det der udmærker sig i denne nye udgivelse – Cykelalmanakken – er i min optik de mange små interviews med eksempelvis sprinteren Mario Cipollini, som giver gode perspektiver på cykling dengang og nu. Det er god læsning.
[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]
“Jeg kan sige så meget, at Alberto Contador altid har kørt med et alt for højt dæktryk…Han gjorde mange ting forkert, for han havde altid sine egne folk omkring sig.”[/perfectpullquote]
I bogen er der anekdoter, nedslag, fede fotos og en gennemgang af de 110 væsentligste prof-løb oplistet i kronologisk rækkefølge. De fleste løb er desuden blevet suppleret med Rolf Sørensens egne erfaringer, fif eller resultater. Det er sgu meget fedt. Rolf Sørensen har aldrig været en mand tynget af Janteloven, og det er befriende at læse om en mand, som har store sejre på samvittigheden – og stoltheden er tydelig at spore.
Udover en masse kendte cykelryttere og sportsdirektører kommer der også interviews med mindre kendte fra cykelverdenen, som eksempelvis Christophe Desimpelaere. Desimpelaere er mangeårig mekaniker, og det er fedt at læse hans syn på eksempelvis Contador og hans mange styrt: “Jeg kan sige så meget, at Alberto Contador altid har kørt med et alt for højt dæktryk…Han gjorde mange ting forkert, for han havde altid sine egne folk omkring sig.”
Er man på jagt efter inspiration efter et træningsforløb eller træningsplan, kan bogen også være en god investering. Bogen er opbygget i måneder. Så januar kommer først og december sidst. Til hver måned er der givet et træningsprogram for begynder, medium og advanced. Personligt bliver det for skematisk for mig, men jeg forestiller mig, at det kan være en god motivation for andre.
Uanset så er bogen glimrende og jeg håber at rende på Rolf Sørensen på torsdag. Til alle ønsker jeg et godt løb uden fejlsving.