Onsdagscross, cykelbanen Aarhus, feature, DMJX © Photo: Lasse Kofoed // AltomCykling.dk
Onsdagscross, cykelbanen Aarhus, feature, DMJX © Photo: Lasse Kofoed // AltomCykling.dk

Du vil ud og køre Cross, men det lokale MTB spor er for hardcore, hvad gør du?

Hvor tager du hen? Vi har et par bud!

Vores Cross skribent Zdrenka har lavet denne fine guide til at komme afsted, ud hvor det batter.

Du har investeret i en lækker crosscykel. Fedt! Tillykke! Du har set et par youtube-videoer om cross og de første skridt i retningen mod vintertræningshimmeriget er taget, men hvor skal du kører hen og træne? En crosscykel er ikke specielt egnet til at køre på hardcore MTB spor og simple grusveje får man heller ikke meget ud af i længden. For optimal crosstræning skal man finde et medium mellem de to ting, som kan forberede én på en rigtig crossrute. Her på Altomcykling vil gerne give vores bud på hvad der giver en god og varieret rute til træning, og hvor i Århus der er mulighed for at træne.

Af: Simon Zdrenka

Den bedste træning der kan klæde dig på til løb, er efter min mening at lave din egen lille løbsrute i et grønt område. En crossrute kendetegner sig ved at være meget mere åben i linjevalg. Dette dikteres i høj grad af der hvor grebet er og ikke så meget af store sten og rødder som man kender det fra MTB. Underlaget skal variere og det skal være naturligt at skulle af og på sin cykel.

Pulsen skal svinge op og ned

Ruten skal helst kunne sammensættes så den giver et stykke hvor du kan give gas og et stykke hvor du kan slappe af og få pusten. Det kan på en eller anden måde inkludere nogle af følgende træk: Græs, sving, en lille stigning, sand, et off-camper stykke, en træstamme (hvor man er nødt til at skulle af og på), mudder, trapper eller en stejl skråning og et letrullende stykke grus eller asfalt. Når pulsen kommer op i det røde bliver det markant sværere at bibeholde den super lækre teknik vi har når vi kører rundt med puls 100. Så ud over at denne type runder bliver meget intervalbaserede (gerne runder af 2-3min) så lærer man også at bruge sin teknik i de mest pressede situationer.

Forsøg at få ruten til at inkludere nogle af de elementer du ikke er stærkest i. Det handler trods alt om at blive bedre. Det handler desuden om at kunne sammensætte et spor, som er bredt nok til at man kan vælge sin egen linje. Er sporet smalt, bliver det meget forudbestemt hvor man skal kører. Græs, mudder eller jordbund er at foretrække, men grus kan sagtens give udfordring, og derfor bliver skovveje og lokale parker som regel de foretrukne steder for en crosscykel da de er nemme at finde. Der findes i Danmark ingen dedikerede crossspor, så det handler om at være lidt kreativ i den mentale opmærkning af sin egen rute og kun inkludere MTB spor hvis de kan bidrage med noget kvalitativt til træningen.

Besværligt? Her er lidt hjælp: Zdrenkas yndlings træningsområder i Aarhus og omegn

Herunder giver jeg 8 forskellige bud på områder i og omkring Aarhus, som jeg synes egner sig til crosstræning. Der findes helt sikkert flere, så skriv gerne til mig med din egen lille anmeldese, så vi kan smide det på listen! Jeg har for eksempel aldrig trænet i Riis Skov i Trøjborg. Er det fedt?
Bor du uden for Aarhus hører vi også gerne fra dig, men du må desværre selv på opdagelse, efter områder der kan opfylde ovenstående retningslinjer.

#1 Marselis Skoven – HER

Obvious forrest is obvious. Der er nok ikke mange der ikke kender til Marselis skov, som det mekka for offroad cyklister i Aarhus det er. De udlagte MTB spor er dog ikke altid de mest velegnede til specifik crosstræning, men skoven er så fyldt med skovveje og stier at der kunne lægges 100 ruter der ikke bruger de samme veje to gange. Jeg kan kun opfordre til at gå på opdagelse, men respekter andre gæster i skoven. Hvis stier er spærret af træstammer og lignende, så betyder det at de skal restituere, så undlad at kører der. Hvis du bruger MTB sporet så skal man selvfølgelig ikke køre den forkerte vej og lad være med at tonse unødigt tæt på gående. Giv gerne lyd inden du passerer dem. Jeg behøver vel ikke engang sige alt dette. Kort sagt, der skal være plads til alle i skoven.

#2 Hasle Bakker – HER

Redaktøren inspicererr MTB sporet i Hasle Bakker i vinters © Photo: Uggi Kaldan // AltomCykling.dk

Hasle bakker er et super lækkert område, som starter lige uden for Ringvejen og har et stort cross potentiale. Ud over de 3 store høje, som er specielt egnede til intervaller, kan der også sagtens placeres flere naturlige ruter på de mange stier og græsområder som mere eller mindre inkludere det 5km lange MTB spor. Kun kreativiteten sætter grænser og når man så samtidig bliver belønnet med en dejlig udsigt fra højene er området meget attraktivt til en ugentlig træning. Giv dog agt for folk der sender ”manden er sindssyg”-blikke når du løber op af højene med cyklen på ryggen. (- og afsæt tid til rengøring hvis det er vådt, der er noget særdeles genstridigt mudder på dette spor Red.)

#3 True skov – HER

Fra Hasle Bakker kan det lade sig gøre at kører af små stier ud til True Skov området. Skovene er menneskeskabte og der er masser af skovveje. Det svære kan være at finde noget af særlig teknisk udfordring, men leder man lidt kan det lade sig gøre. De mindst besøgte veje kan også være dejligt mudrede og give noget tungt føre. Hvis man bor i nærheden er området her er det bestemt værd at tage ud og køre i. Om ikke andet er det dejligt befriende at man kan have området næsten for sig selv. I området ligger en svæveflys landingsbane, som man ikke skal kører ud på FYI.

#4 Brabrands grønne områder – HER

Brabrand Hills har flere små skovområder i mellem villahusene. Selvom nogle har ret begrænsede størrelser og er usammenhængende har de et par kæmpe fordele. De er velbesøgte af folk der bor der, så der er oftest gode brede stier der smager af cross. Start med området vest for tennisbannerne. Der er højdemeter! Det går stejlt op og ned og der er rig udfordring på det tekniske. Her er en del dejligt fedtede sving og samtidig også mulighed for at kombinere det med hurtige stier og veje. Der findes også et par lækre trapper med tilhørende nedkørsler. Cross territory much? Pas på gående og lokale. De bor der trods alt.

#5 Marienlyst grønne områder + skov – HER

En skjult crossperle i det nord-vestlige Aarhus. Ikke langt fra Ringvejen og lige op ad Marienlyst Golfbane (som man naturligvis ikke skal kører på!) ligger et grønt område, med græs, en stor jordhøj og lidt skov. Stigerne er brede og fedtede. Højen har mange sider mod toppen. Den ene side kan køres på en tør dag, men bliver et perfekt run-up på en våd. Området er ideelt til at lave en god blanding tons og teknik. Et par medbragte kegler ville gøre det ideelt til at lave din egen lille rute på græsset. Er man kreativ er området ideelt!

#6 Onsdagcross på Aarhus cykelbaneHER

Onsdagscross, cykelbanen Aarhus, feature, DMJX © Photo: Lasse Kofoed // AltomCykling.dk
Onsdagscross, cykelbanen Aarhus, © Photo: Lasse Kofoed // AltomCykling.dk

Jeg ville være en dårlig træner hvis jeg ikke anbefalede at dukke op til min egen træning. Hver onsdag er vi 25 eller flere ryttere på alle spektrets niveauer fra børn på 10 år til folk der kører World Cup. Det er sgu sjovest at have nogen at kører imod, men det kræver selvfølgelig at man har fri Onsdag fra 18.30-20.00 (nogle gange trækker det lidt ud). Træningen er både sjov, intens og målrettet. Vi øver som regel et bestemt teknisk aspekt af crossen som fx, af og påstigning, svingteknik i mudder, starter eller bunnyhop m.m. Sammen med det får vi pulsen op med en eller flere intervalbetonede øvelser. Vi sætter en ny rute op hver gang og kan tilbyde alt fra trapper, mudder, grus, bomme, cykelvask og alt sammen under lyset fra to store master. Til Onsdagscross løfter vi vores niveau i flok!

#7 Northside Festivalpladsen – Åbyhøj – HER

I sidste weekend var jeg ude og kører løb på det grønne område som ligger inden for Ringvejen i Åbyhøj. Det var første gang jeg kørte cross i området, men mit bud er at det ikke skulle være et stort problem at lave sin egen lille rute derude. Man skal lede lidt i buskadset efter gennemgange og en enkelt trappe er også at finde. Medbringer man et par kegler er man godt kørende ift at sætte et par sving op på græsset. Mulighed for lidt let offcamber er der også og fordi man er inde i byen er det også nemt at finde en tankstation med vask til efter træningen.

#8 Hinnerup Skov – Tinning Skov – Frijsenborg skov – HER

Er man frisk på en dagsudflugt kan jeg bestemt anbefale at tage ud i mit eget ’hood’ i Hinnerup. 15 min i tog til Hinnerup er formentlig overkommeligt for de fleste og særligt da det sjove starter lige ude for stationen. I området bag Biblioteket (som man kan se fra stationen) øst for Rute 505 er der store skovstier i kombination med et MEGET snirklet MTB spor. MTB sporet har ikke meget med cross at gøre, men skovstierne kan sagtens give udfordring hvis man leder lidt. Mudderet er tykt og rigeligt med glatte sving og en enkelt stigning kan også give udfordring.
Er man frisk på en lækker grustur kan man kører igennem Tinning skov af Linen hele vejen ud til Pøt Mølle og Frijsenborg skov. Herude er der virkelig højdemeter at hente. Der kan laves mange forskellige ruter lige nord for Frijsenborg Slot og skal man øve sig på sin nedkørsel på cross er her rig mulighed. Jeg kan på det kraftigste anbefale at gå på opdagelse i området. Det er relativt crossvenligt, men pump lidt ekstra luft i dækkene til nedkørsler! Sørg også for at prøve stier og ruterne vest for Rute 457.

Husk lys og reflekser!

Det bliver mørkere og mørkere derude og da de fleste næppe er hjemme tidsnok til at nå ud mens det er lyst er nogle gode lygter på cyklen nødvendigt. Det er et helt emne for sig, så kort sagt: Minimum 300 lumens, gerne omkring 700 eller vildere. En lygte på både styr og hjelm er optimalt. Lidt reflekser, baglygte og Hi-Viz farver er godt når andre skal se dig, og er også godt til at holde Zombier på afstand… hvis man er bange for sådan nogen.