Thomas fra Black Road Cycling, har igen været løs på Sicilien. Denne gang har han testet den super lette frempind fra firmaet Extralite.

Tekst og Foto: Thomas Opstrup

Æstetisk Letvægter

Med en vægt på 87 gram for 120 mm. er denne frempind let – Virkelig let!
Den er samtidig så smukt bygget, at man har lyst til at nærstudere dens detaljer. Hele frempinden er smukt CNC fræset, og man har fjernet materiale alle steder med stor præcision, hvor det har været muligt uden at skade strukturen. Den er en æstetisk nydelse for enhver cykel connoisseur. Det tager tid at producere Extralite frempinden, hvorfor prisen også er markant højere end de fleste andre aluminiums frempinde.

Den er stiv men ikke super stiv. For alle andre end sprintere og store tunge ryttere har den en velafbalanceret stivhed. I forhold til dens vægt er den særdeles stiv. I bjergene er den ‘kongen’.

Skarpe kanter er fortid

Der har været en masse snak i diverse internet forums om, at Extralites frempind har skarpe kanter, og derfor har tendens til af skære i styret og gaffelstilken. Extralite har for lang tid siden ændret designet således, at man har afrundet kanterne både på kontantpunkterne mod styret og mod gaffelstilken, og derved undgå at den skærer i styr og gaffelstilk.

Solidt greb om styret

Endvidere har der været en del snak om, at Extralite frempinden ikke kan holde ordentligt fast på styret. Jeg har ikke i min test periode (5 uger) oplevet at styret er roteret, selvom jeg bevidst har testet det på ujævne og hullede veje. Hertil skal siges at jeg har brugt frempinden sammen med et carbonstyr fra Schmolke, og strammet skruerne efter anbefalingerne fra Schmolke, som er 2,5 nm. Dertil har jeg anvendt Carbon pasta, som jeg vil anbefale andre også at gøre. Det gør en enorm forskel for det ‘greb’ som der er mellem styr og frempind, når man ikke kan stramme mere end til 2,5-3 nm.

Simpel montering

Selve monteringen på styret består af to individuelle stykker aluminium med hver 2 skruer, og der er ingen ben i at montere styret på frempinden. Alle skruerne er lavet af Titanium. Extralite har valgt at bruge skruer med torx hoveder, hvilket er klogt valg, da de holder langt længere end unbraco skruehoveder. De har så valgt at anvende en torx 20, hvor der normalt anvendes der torx 25 på frempinde. Det har de garanteret gjort fordi de derved kan spare lidt vægt, men det betyder også at du kan have svært ved at justere dit styr med et minitool ude på landevejen. Jeg har kigget lidt på de kendeste minitools på markedet, og det var ikke muligt at finde een eneste der har en torx 20.

12 graders hældning

Personligt synes jeg det er godt tænkt fra Extralite at de tilbyder en frempind med en hældning på 12 grader, (som den eneste producent, hvad jeg ved af, i letvægts kategorien) fordi æstetisk ser det bare bedre ud end det traditionelle 6 grader til mange rammer. Kun rammer med større slope klædes, i min optik, bedre af en 6 graders frempind. Hvilken du vælger bør selvfølgelig først og fremmest være bestemt af dit bikefit.

Jeg er fan af Extralite, og kan kun anbefale deres Hyperstem frempind. Den fåes i længdrne 80, 90, 100, 110, 120 mm. i både 6 og 12 graders vinkel. Vægt fra 67 gram. Fåes både med hvide og sorte staferinger.