Thomas Opstrup opholder sig en del af året på Sicilien. Hvor han qua varmere himmelstrøg og højere bjerge kan teste ting på anden facon end det er muligt herhjemme i DK. Thomas driver til daglig Black Road Cycling, som arrangerer skræddersyede cykelrejser til Sicilien. Så kom og prøv kræfter med Europas største aktive vulkan Etna – Kun 3 timer fra København.

Fabric stativløse flasker

-Testet på Sicilien af Black Road Cycling

I pakken kommer der 4 monterings- studser samt skruer. Det er små stykker plastik som monteres hver med en skrue på flaskebøsningerne på rammen. Med 4 monteringskruer kan man altså bruge flasken på to forskellige cykler uden at skulle på- og afmontere studserne (hvis man køber to flasker har man altså til to cykler).

Flasken har ikke den samme kvalitetsfølelse som feks. Camelbak’ podium flaske, som jeg anser for benchmark indenfor cykelflasker. Det kan bl.a. skyldes, at Fabric har valgt at fokusere på at gøre flasken lettere. Den vejer da også mindre end en 710 ml. Camelbak podium flaske.

Hele systemet, altså studs og flaske, vejer 75 gram. Til sammenligning vejer mit Arundel carbon stativ 28 gram og min Camelbak podium flaske 85 gram – altså til sammen 113 gram. Fabrics system er altså 38 gram lettere. Hvis man så har to dunke på cyklen er Fabrics system altså 76 gram lettere – hvilket vil være vigtigt for nogen. Der skal her tilføjes, at Camelbak flasken er lidt større og kan indeholde 710 ml. mod Fabric flaskens 600 ml.

Fabric flasker sidebyside

I brug

Jeg var en smule skeptisk omkring to ting. Den en var; vil flasken blive siddende, hvis jeg kører over et stykke ujævnt asfalt i høj fart. Den anden; hvordan vil det være at tage og sætte flasken på plads.

Selvom jeg havde hørt flere historier fra andre om, at flaskerne ryger af, når man kører på ujævn vej, så lykkedes det mig ikke de første par dage på noget tidspunkt at ‘køre’ flasken af stativet, mens jeg testede det på de ujævne veje jeg kunne finde her på Sicilien. Desværre så tabte jeg flaskerne 4 gange på den første fællestræning på 90 km., til stor morskab for de andre.

Af- og påmontering af flasken er noget mere besværlig end i et normalt flaskestativ. Det kræver lidt mere opmærksomhed. Ikke så meget at tage flasken, men særligt når den skal på plads i studserne igen. Her blev jeg nød til at holde øjnene på flasken de fleste gange. Fabric har dog arbejdet med flaskens form, således, at når man tager den, så vil man holde den på en facon, så når den sættes tilbage, så er flaskens koblinger altid vendt mod studserne. Det har de gjort ved at lave midten af siderne på flasken slankere, som en hofte. Desuden har siderne riller, som giver feedback i hånden om, at flasken holdes korrekt – det er godt tænkt.

Til trods herfor, få man ikke den samme fornemmelse med flasken og studserne, som man har med et normalt stativ, hvor man med erfaringen, jo nærmest kan kaste flasken i stativet, måske er det noget man vænner sig til efter noget tids brug, så man ikke behøver at kigge, men i fuld racemode og puls 190, der tror jeg hurtigt man kunne blive frygteligt irriteret over systemet.

For ryttere med meget små rammer, løser Fabric’ flasker ikke rigtig deres problem med trang plads på rammen. Her vil den bedste løsning stadig være et en holder hvor flasken indsættes fra siden.

Fabric flaske - skrue-1

Æstetik

Systemet giver cyklen et nyt look. Personligt synes jeg det ser ret fedt ud, at blive fri for de traditionelle flaskestativer – men det er jo en smagssag. Når man tager flaskerne af, så får man et mere nøgent og simpelt look på rammen, som jeg godt kan lide. Desuden er det meget nemmere at rengøre rammen nede omkring krankboksen, da studserne ikke kommer i vejen, som et traditionelt flaskestativ har til vane at gøre – en lille god detalje.

Konklusion

Fabric’s flaske system er et godt forsøg på et nyt design. Det egner sig ikke til hurtigt race på ujævne veje, da man her risikerer at tabe flaskerne fra studserne. Jeg vil heller ikke anbefale det til nogen form for cykelløb. Først og fremmest fordi, når man sidder med tungen ude af halsen, så skal adgangen til flasken være så nem og hurtig som overhovedet muligt. Desuden hvis man modtager ekstra traditionelle flasker undervejs, ja så kan de ikke monteres på cyklen. Alene risikoen for at flaskerne kan ryge af mener jeg også diskvalificerer flaskerne til enhver form for træning med andre. Systemet egner sig derfor bedst til motionisten der træner på veje med god asfalt (alene), og som synes designet er smukt.

Pros:
-Enkelt design som får din cykel til at se bedre ud
-Lavere vægt en traditionel flaske og stativ.
-Nemmere at gøre cyklen ren omkring krankboksen.

Con:
-Kræver mere opmærksomhed at af- og påmontere flaske.
-En traditionel flaske kan ikke påsættes studserne.
-Risiko for at tabe flaskerne på ujævn vej.

OM FORFATTEREN:

Thomas Opstrup er tidligere licensrytter, og opholder sig en del af året på Sicilien tæt ved Etna. Her driver han firmaet Black Road Cycling. Skræddersyede cykelrejser til Sicilien. Se mere om 2020 programmet her: Giro d’Italia Cycling Camp 2020

blackroadcycling.com eller Facebook