Specialized Audax AltomCykling.dk 2017 Photo © Uggi Kaldan

GEAR: Specialized Audax

AoC har været ude og cykle langt sammen med tre danske ultraatleter, der til sommer skal køre Trans Siberia Extreme (crazy). Men hvilke nogle sko er egentlig gode til langtur på cyklen? Vi har testet Specialized´ bud på en langdistance basker – Audax!

Tekst & Foto: Uggi Kaldan

Audasssh?? nej det er ikke en ny Squash reklame!

Audax er ikke BARE en smart ny marketings titel (ok… det er lidt smart), men det har faktisk en betydning. I cykelsammenhæng starter brugen af Audax i Italien, naturligvis fristes man næsten til at sige. Her menes det at være blevet brugt første gang om et langdistance “cykelløb” fra Rom til Napoli i 1897.

Oprindeligt stammer ordet fra latin, hvor det betyder “modig / udfordrende”, og nu har Specialized så lånt lidt fra cykelhistorien og navngivet en sko efter den; Audax. Skoen er ganske passende i forhold til det historiske ophav, klassisk i udseendet, i hvert fald så længe du vælger den sorte udgave.  

Specialized Audax AltomCykling.dk 2017 Photo © Uggi Kaldan

Komfortabel, men stadig kompetitiv!

Specialized lover selv cykelskoen er “all day” komfortabel, særligt beregnet til længere motionscykelløb, soloture eller længere hverdags pendling. Men leverer de varen? Det skulle sættes på prøve. Jeg hentede skoene dagen inden afgang med ultracyklisten Peter Sandholdt, hvor vi havde planlagt at køre fra Horsens til Blåvandshug og retur, ca.300 km. 

Det blev min debut i de nye sko!? Nåede dog lige 30 kilometer på hjemmetræneren dagen inden afgang, bare lige for at få justeret klamper og i det hele taget få bare lidt føling skoen. Det er selvfølgelig dumt at køre 300km i et par helt nye sko, men lad os lige kigge på skoen, inden vi vender tilbage til det. 

Skoen er ikke en entry level sko, selvom nogle kynikere måske vil mene det lidt ligner en sådan. Audax er udstyret med en rigeligt stiv sål til at tåle sammenligning med topmodellerne fra Specialized og andre mærker. Deres egen skala går fra 1 – 13, og Audax ligger til en 10er. I den høje ende altså. Jeg kan personligt godt lide en stiv sål, da jeg uden problemer træder +1300 watt når jeg fyrer den af. Jeg synes jeg får en rigtig god kraftoverførsel i den her sko. Jeg har prøvet enkelte stivere sko, men manglende stivhed vil for 99%s tilfælde ikke være en dealbreaker ved Audax.

Selvom man altså sagtens kan køre ræs i skoen, så er udseendet dog ikke særligt “ræs agtigt”. De fleste moderne sko i dag har 1 eller 2 boa spænder (eller snørrebånd) – og en clean / aerodynamisk overside. Audax har klassiske velcrostropper og et enkelt boaspænde på siden af skoen. Moderne møder klassisk, det fungerer, synes jeg.  

Jeg har testet en sort udgave, men skoen fåes i en række friske farvekombinationer. Der er flere af dem jeg personligt synes er ok cool; blandt andet “coal / green” versionen. Igen vil førnævnte kynikere nok mene det bliver lidt for meget tivoli. De kan så vælge den sorte version… der er jo ikke købstvang. 

Til gengæld kan fotografen i mig godt gå lidt amok over at Specialized har billeder af 5 farvevariationer på deres hjemmeside, og så hælder den ene sko (den helt røde) mere end de andre… fuldblown OCD alert lige der! 

Specialized Audax AltomCykling.dk 2017

Solid og holdbar sko!

Overdelen er lavet af et materiale kalder Micromatrix, der er syntetisk læder, med laserperforeret ventilation. Materialets udseende ligger tæt på ægte læder, men minder nok mest af alt om de kunstige korkpropper man ser i vinflasker nutildags. Teknologien er måske identisk?, ved brug har jeg i hvert fald oplevet materialet som yderst åndbart og komfortabelt. 

Specialized Audax AltomCykling.dk 2017 Photo © Uggi Kaldan

Skoen er utroligt komfortabel at have på. Jeg har en lidt bred fod fortil, og her virker Audax som om de har lidt mere plads end mange andre topcykelsko jeg har prøvet, også i sammenligning med S-Works modellerne fra Specialized selv. På mine fødder sidder skoen perfekt! Min eneste anke er at pløsen i skoen er lidt for fyldig, (jeg har høj vrist) – og kræver lidt omtanke når man placerer den. Sidder den skævt, så irriterer den foden – min fod i hvert fald. 

Specialized Audax AltomCykling.dk 2017 Photo © Uggi Kaldan

Skosålen er en one piece carbon sål i mat look, den bliver ultralet ridset hvis man går med den i f.eks. grus. Funktionelt betyder det intet, men hvis man godt kan li´ at ens sko ser nye ud, også under bunden (og det er der jo nogen der går op i), så skal man være lidt varsom. Audax er rigtigt lavet til at gå i, men har dog 2 små gummedutter på hælen, så man kan gå kortere distancer. Dutterne kan i øvrigt skiftes ud (kræver en almindelig stjerneskruetrækker). Som det kan anes på billedet herunder bliver de rimeligt hurtigt slidt, så det kan godt blive nødvendigt i skoens levetid. 

Specialized Audax AltomCykling.dk 2017 Photo © Uggi Kaldan

Skoen kommer med en standard Specialized indlægssål. Jeg vil anbefale at man opgraderer den til en sål der mere specifikt passer til ens fod. Der findes mange versioner, i mange forskellige prisklasser, på markedet. Specialized har f.eks. selv 3 forskellige udgaver, som for de fleste vil være en stor opgradering, til den sølle pris af kr. 229,- Jeg kører med de grønne :) 

Specialized Audax AltomCykling.dk 2017 Photo © Uggi Kaldan

Det sætter naturligvis en begrænsing for regulær touring brug, at skoen ikke er velegnet til at gå i, men på cyklen er den til gengæld fænomenal. Det her er en super sko til dem der ønsker en “hi performance” sko, men som ikke udstråler “race”. 

Modsat nogle af de letteste high-end cykelsko, så virker skoen her utroligt solid. Med mindre jeg styrter og derved ødelægger skoen gætter jeg på, at den vil være rigtig god i mange år fremover. Vælger du én af de mere frække farvevarianter vil de naturligvis hurtigere komme til at se slidte ud end en sort sko, det er værd at overveje. 

Kan man køre en 300 kilometers tur i en helt ny sko?

I Audax kunne jeg i hvert fald! Jeg fik en lille smule ondt i mit venstre knæ omkring 250 kilometer, men det tilskriver jeg at jeg ikke havde fået indstillet min venstre klampe helt optimalt (lang fra faktisk) – og jeg var for doven til at stå af og justere den. Folk med mere sarte knæ end mig bør ALTID overveje at stå af og justere klamperne på skoen, hvis der opstår smerte i knæet, når man prøver nye sko! 

På de 320 kilometer på tværs af Jylland og senere 3 ture mere på +200km har jeg ikke oplevet en eneste vabel, ej heller nogen fodsmerter af nævneværdig grad. Det er imponerende. Det betyder naturligvis ikke at skoen vil være god for alle, men min subjektive vurdering er at det er en yderst komfortabel sko (lige ud af kassen) og for rigtig mange med skandinaviske fødder (ligesom mig) – vil det her være en god sko. 

Performancemæssigt kan Audax sagtens måle sig med nogle af de bedste sko på markedet, uden at være meget dyr – selvom en vejledende udsalgspris på kr. 1899,- jo heller ikke er billigt. 

Specialized Audax AltomCykling.dk 2017 Photo © Uggi Kaldan

Tekniske detaljer: 

Producent og model: Specialized, Audax
Størrelse testet: 43 (testers hverdags skostørrelse er 42)
Farve testet: Sort

Body Geometry™ sål og fodseng, udviklet for at øge power, og mindste chancen for skader. 

Standard bredde på sko, for øget komfort til lange ture. 

Lav hælprofil sikrer sikkert fit og aflaster akillessenen, samt øger fodledets bevægelighed. 

Micromatrix™ syntetisk læder, laserperforeret. 

Boa® S2 dial der let justeres mens du cykler, samt Boa® Lifetime Guarantee

Powerline carbon/composit sål: Stiffness Index 10.0

Udskifteligt hæl “dutter”  og Boa® Snap dial

3-bolt klampemønster til alle slags landevejspedaler. 

Opgivet vægt 250 gr. pr. sko (str.42) – vejet på køkkenvægten, 265 gram (str.43).  

Om testeren

Alder: 39
Højde: 186
Vægt: 86kg
Cykel: Cérvelo S3
Antal km. om året: ca.10.000.