Det kan godt være en håndfuld speltdamer har set sig sure på gamle mænd i neonfarver på racercykler – men måske glemmer de, i jagten på et hurtigt like fix, at den der gamle neonfarvede mamil, med stor sandsynlighed har en kone og / eller familie, der gerne vil have ham hjem efter turen på landevejen, i et stykke. Pangfarverne handler nemlig ikke kun om mode, om vinteren tjener de faktisk et ganske praktisk formål – synlighed! 

Tekst: Uggi Kaldan | Foto: GribGrab 

Hi-Vis – det sikre valg! 

Hi-Vis er en forkortelse af det engelske High Visibility og betyder kort og godt, høj synlighed. Som cyklist er du én af de mest udsatte trafikanter på vejene. Hvis du vil være mindre udsat, så starter det med at dine medtrafikanter ser dig. Undersøgelser viser at du nedsætter risikoen for uheld med næsten 50%, ved at tage beklædning på, der er optimeret til at gøre dig mere synlig, f.eks. Hi-Vis serien fra GripGrab.  

Vi har klædt Keen ud i en helt masse Hi-Vis optimeret grej fra GripGrab – fra top til tå faktisk, og sendt ham ud i trafikken under forskellige lysforhold, for at vurdere Hi-Vis serien. Vi kørte bagved i bil og forsøgte at vurdere om han var mere synlig med Hi-Vis kluns på, mod almindeligt mørkt cykeltøj. Ikke overraskende var konklusionen på vores pseudo-videnskabelige test klar – det virker! Nogle beklædningsgenstande virker dog bedre end andre! 

Der findes i øvrigt også en masse andre produkter derude der er neonfarvede og har reflekser på, så det behøver ikke lige være GripGrab du vælger, når du skal ud og shoppe synlighed, det er bare lige dem vi har haft muligheden for at teste i den her omgang. 

Vi har testet lidt forskelligt – her er vurderingen af synlighed: 


Skull cap hue  – lidt gemt under hjelmen, refleks i nakke er dog synlig; giver mindre optimering af synlighed.  

Headglove – klassisk tube til halsen, must have på vinterturen; giver mindre optimering af synlighed. 
Helmet Cover – lidt klodset at se på, men funktionel om vinteren da den også isolerer, øger synligheden markant fra alle sider, dog ikke bagfra hvis du sidder meget “aero” på rammen.
Insulator handske – tynd handske kan bruges som inderlag eller alene på knap så kolde dage, øger synligheden lidt, særligt fra siden.  

 

Vindster handske – rigtig lækker handske med mange fede detaljer, øger synligheden fra siden og forfra, bemærk at refleksbåndet på håndryggen er syet så det danner en lille kant, der gør at den både er synlig fra siden og forfra. 


Race Thermo overtræk
 – godt solidt vinterovertræk, slutter tæt på benet til de våde dage,  lille refleksdetalje øger synligheden bagfra, samt refleksdetaljer på siderne. Vi undrer os lidt over der ikke også er reflekser op oversiden af overtrækket / eller skosnuden. 

Et sikkert julegavehit – pun intended! 

Ekstra sikkerhed kan faktisk købes for penge – så står du i sidste øjeblik og mangler et julegave til din bedre halvdel, der måske har for vane (ligesom rigtig mange cykelryttere har) ofte at vælge sort, når der skal vælges cykeltøj, så kan det være du skal overveje at give vedkommendes garderobe et gult chok, evt. med et af produkterne ovenfor. 

GripGrab Hi-Viz serien kan købes utallige steder online, og i de fleste større cykelbutikker rundt om i landet. 

God træning derude og glædelig jul :) 

Note:
I testen her har vi fokuseret på synlighed i trafikken, og ikke gjort så meget ud af selve funktionaliteten af de enkelte produkter (varme, vandtæthed mv.) – samlet set er alle produkterne dog i GripGrabs velkendte gode kvalitet.