Anton Charmig, Grote Prijs II © photo: Uggi Kaldan // AltomCykling.dk
Anthon Charmig er en af de talenter landstræneren håber at kunne lokke til også at satse helhjertet på CX om vinteren © Foto: Uggi Kaldan

Hvordan bliver man egentlig udtaget til VM i Cross?

En læser spurgte på Facebook om hvorfor der kun var udtaget én Eliterytter til CX VM i Zolder, nemlig Kenneth Hansen. Det startede en lille debat, midt i den tænkte jeg, hey, hvorfor egentlig ikke lige ringe til CX landstræneren Kim Petersen og spørge, så gjorde jeg.

Af: Uggi Kaldan 

Hvordan bliver man egentlig udtaget til Elite VM?
DCU har faktisk samme krav for udtagelse til VM for alle aldersgrupper. Resultatmæssigt skal der skal være en rimelig sandsynlighed for at rytteren kan køre sig i top 30 / ende i den bedste 3.del af løbet. Dog må jeg gerne være lidt large med den regel i U19 rækken, hvor talenter godt kan udtages, selvom vi godt kan se at en top 30 placering er meget optimistisk. I U23 og Elite gives der som udgangspunkt ikke dispensation for den forventning.

Er der andre kriterier end placering?
Ja, det er der. Min opgave som landstræner for CX, er at sørge for at der kommer talenter op nedefra, der har lyst til at køre Cross. Her er VM naturligvis en bonus jeg kan “give” rytterne. Naturligvis skal de have et vist niveau, men de skal også vise at de vil Crossen. De skal altså ikke holde vinterpause fra november, møde op i grundform i Januar, lige se hvordan det går til DM, og så satse på en VM billet.

Det jeg ser på i forhold til udtagelse udover forventingen om at man kan komme i top 30 er.
1. Hvad er det nuværende niveau.
2. Hvad vil man – er det Cross, eller er Cross bare noget man bruger som træning.
3. Præsterer man i de løb man stiller op i.
4. Og så naturligvis udviklingsperpektivet, som betyder at rytteren skal kunne udvikle sig af at køre VM

Hvis Danmark skal fremad i Cross  så skal vi have nogle talenter op der virkelig satser på crossen, og får nogle brugbare resulater over hele sæsonen, og det gør man kun hvis man satser på at være skarp fra CX sæsonen starter.

Er der talenter på vej op?
Ja, det er der. Vi har flere U19 talenter nu der viser og giver udtryk for at de vil satse på CX som sport, og så var vi en rigtig stærk U17 årgang der bliver U19 næste sæson, hvor der også er flere der giver udtryk for at de gerne vil satse mere helhjertet på sporten. Det glæder mig, for det er det der skal til, hvis Danmark skal rykke et niveau op, og få flere med til f.eks. VM.

Joachim Parbo, hvorfor er han ikke udtaget?
Jeg har god dialog med både Joachim Parbo og Kenneth Hansen omkring udviklingen af dansk CX , og de to har om nogen vist at de vil sporten. Rammer de niveauet og præsterer i de løb de stiller op i, så bliver de naturligvis udtaget.

Joachim har kørt godt i år, men resultaterne har ikke helt været med ham, og så lavede han nogle kørefejl til DM, som lidt tydede på at han altså ikke er helt på top niveau lige nu. Han var ikke dømt ude på forhånd, han har været i betragtning, men klarede altså ikke cuttet i år, desværre.

Hvad er din drøm som landstræner?
Danmark har 5 pladser i hver klasse til VM, og mit største ønske som landstræner er naturligvis at fylde dem ud, men det skal være med ryttere der satser på CX, træner efter at være i form, i hele CX sæsonen, og naturligvis derudover også skaber nogle resultater.

De talenter skal skabes nedefra, derfor satser jeg satser benhårdt på at få de unge på vej op, til at satse på CX som en del af deres cykelkarriere også. Jeg så f.eks. rigtig gerne blandt ungdommen at man vendte lidt tilbage til “den gamle skole” – hvor der blev kørt A løb på landevej/MTB om sommeren, og så A løb i Cross om vinteren.

Tak for snakken Kim, har du lige noget at tilføje her til sidst?
Selv tak, og ja, jeg vil gerne opfordre alle CXere til at komme til Grote Prijs d.13 februar i Aarhus, hvor jeg vil komme og kigge mod sammensætning af næste års bruttolandshold, specielt med henblik på udvikling af U23 for at være på forkant med den kommende sæson.

VM_cross_2015_Simon_Andreassen_Kim_Petersen
Foto: Thomas Nyhus / Rawshooter

Blå bog: Landstræner CX, Kim Petersen

33-årige Kim Petersen er dansk mester i cyklecross i 2002, 2004 og 2005. Han har deltaget ved cyklecross VM alle årene fra 1998 til 2003. Kim Petersen er bachelor i idræt, og forventer snarest at afslutte idrætsuddannelsen Cand. Idræt & Sundhed.Lars Bonde udtalte ved ansættelsen af Kim Petersen:

“Vi har vurderet, at Kim er den bedst egnede til arbejdet med at etablere et elitemiljø i crosssporten. Han har både stor teoretisk viden og meget praktisk erfaring, både på nationalt og internationalt niveau, Kims opgaver bliver at servicere og udvikle den eksisterende cykelcross elite samt at rekruttere nye cykelcross ryttere med nationalt og internationalt potientiale”

Kim Petersen startede som cyklecrosslandstræner den 1. juli 2014.