AOC GEAR: OK indrømmet, Jetboil er ikke “ny” længere, men jeg er ny i bike-packing. Inden jeg startede på at pakke cyklen med grej, hvilket er for ganske nylig, var sidste gang jeg pakkede en rygsæk og vandrede en længere tur med fuld oppakning tilbage i 1999, da jeg besteg Mt. Blanc med et par gode venner.
Dengang var gasbrændere noget man brugte på campingturen. Det var mere af nød end af lyst man brugte gas (også fordi vi var pissefattige dengang, os unge “bjergbestigere”, og benzin var langt billigere end dyre små gasflasker).
Benzin har stadig mange fordele, men især én stor ulempe, og det er håndteringen af brændstoffet. Den mindste lille fejl, og dit grej bliver fedtet ind i ildelugtende benzin. Gasbrænderne havde også problemer med at følge med benzinbrændernes effektivitet, men det var indtil Dwight Aspinwall and Perry Dows opfandt Jetboil, i 2001.
Den geniale “Flux” ring
Selve brænderen som ses ovenfor er der ikke noget revolutionerende over, men den er klippestabil (ikke bare fordi den står på en fin medfølgende plastic fod) men selve brænderen fejler nærmest aldrig. Hvilket er godt, for en gasbrænder kan ikke bare lige skilles ad og samles igen, hvis noget ikke virker.
Jetboil er udstyret med en hypersensitiv ventil, der er så fintfølende, at man minutiøst kan justere på den varme man ønsker at tilføre “gryden”, så systemet kan både køre “full gas”, hvis der skal koges vand, og med en helt spinkel flamme, hvis maden bare skal holdes varm i gryden. Det virker.
Det mest originale ved Jetboil er dog gryderne, eller rettere den flux ring, JetBoil har monteret i bunden, der både holder på varmen, og fordeler den, jævnt ud i bunden af gryden. Det giver et større overfladeareal for varmen til at bevæge sig fra brænder til gryde, og voila, din kogetid og dermed dit brændstofforbrug, er netop blevet forbedret markant.
Back in the day – med min tidligere benzinbrænder, (som jeg nu har givet væk), brugte vi en isoleringsring af folie, rundt om både gryde og brænder, hvilket øgede effektiviteten af brænderen, og samtidig gav brænderen læ, hvis der var meget vind. Denne brænder har en “indbygget vindskærm” – men den er ikke sindsygt effektiv, så en foliering ville jeg stadig overveje, hvis jeg skulle på langtur i ødemarken, med udsigt til dårligt vejr. Jeg har ikke oplevet at MicroMo gik ud i blæsevejr, blot at kogetiden blev noget forlænget.
Brænderen jeg har testet er den mindste udgave af Jetboil, men de kommer i mange størrelser, og til stort set alle formål. Til bike-packing er det dog fedt med en let og lille brænder. Her er målet ofte at forsøge at pakke så let og ikke mindst så lidt som muligt, og ikke mindst finde grej der fylder mindst muligt i taskerne på cyklen. En let cykel er en sjov cykel, som man siger, og så lader det til at man tilsyneladende aldrig har plads nok i sine cykeltasker, uanset hvor mange man monterer!?
Lille let effektiv pakke
Og MicroMo er både kompakt og let! Sættet består af en brænder, en gryde på 0,8 liter, låg, piezotænder, indbygget vindskærm, målebæger/bund og et isolerende neoprencover. Hele sættet kan pakkes sammen og opnå en pakkevolumen på 16,5 x 10,4 centimeter, inklusiv en gasdåse på 100 gram. Tilsammen vejer det hele 340 gram, og så koger man uden problemer kaffe til morgenmad, og havregrød, samt aftensmad, til én person, i en uges tid, endda mere hvis man er sparsommelig.
Brænderen har indbygget tænder, og den virker uden problemer ned til -5 grader (testet). Dog har jeg altid en lighter med eller stormtændstikker, bare fordi det hverken vejer eller fylder meget, og det er bare træls at stå med en brænder, hvor en defekt indbygget tænder, er det eneste der forhindrer dig i at få noget varmt i koppen, og kroppen.
Kogetiden for 0.5 liter vand er omtrent 2 minutter (lidt mere) og med 100 gram gas kan du koge ca. 12 liter vand. Rigeligt til en uges let forbrug som nævnt ovenfor. Det må man sige er en ekstremt effektiv og let lille pakke, Jetboil leverer.
Overvejer du et kogesæt til cykeltasken? vi anbefaler Jetboil.
Du går 100% sikkert ikke galt i byen med MicroMo fra Jetboil. Vi har brugt den til kaffe, havregrød, adskillige slags frysetørret mad, og den leverer konstant og stabilt, præcis som den bør. Samtidig fylder den utroligt lidt, og vejer endnu mindre. Hvis bare jeg havde haft sådan noget letvægtsgrej dengang jeg bevægede mig rundt i bjergene! Sikke en udvikling.
Har forsøgt at fotografere sættet herunder i min hånd, som det ses, fylder det ikke meget.
Hvis du tager ud og shopper lige nu (eller bare kigger), så find en “Nordisk Outdoor” forhandler, der fejrer deres opkøb af tyske Yeti, ved at dele en masse gratis kaffe ud, lige til at tage med på dit næste eventyr.
Så kan du passende teste din nye brænder med en GLIMRENDE kop kaffe, hvor der blot tilføjes kogende vand i toppen af posen, som ses nedenunder. Styrken justeres med vandmængde og “trække tid” og resultatet slår alle frysetørrede kaffer på markedet. Desværre fylder poserne også lidt meget, i forhold til at der blot er 2 kopper kaffe i en pose, men kaffen er god!
Naturligvis kan og skal Jetboil også bruges til at lave andet end kaffe på, men det kommer vi med en selvstændig artikel omkring, hvor vi har testet både frysetørret mad, og æg! Kan godt afsløre at brænderen klarede sig glimrende, men glæder mig til at fortælle mere uddybende om den del af det at have en brænder med på tur.
Nu vil jeg nyde et kop kaffe, mens jeg nyder udsigten ud over den lokale sø, hvor jeg netop har haft brænder og kamera og computer med ned (på cyklen naturligvis) – for at skrive denne anmeldelse færdig. Svært at klage over “kontoret” i dag.
Jetboil MicroMo er fundet på nettet til 1045 DKK (d.26. Nov. 2020)
Vi ses på rammen!
DISCLAIMER //** Brænderen er stillet til rådighed af den danske importør af Jetboil. AoC har ikke modtaget betaling af nogen art for denne anmeldelse.