SkjoldenæsholmIøbet 2018. I kender rutinen, Cyklen er smurt, justeret og pudset, og alt hvad du skal bruge på dagen er lagt frem på bryggersbordet aftenen før, så du ikke skal fare hele huset rundt om morgenen og lede efter hjelm, pumpe, slanger, solbriller osv.
Af Kent Løngaa | Foto Kent Løngaa, Team Seje Sild Cykler & Frank Winkler
Da jeg ankommer til Sct. Jørgens Skole, hvorfra Skjoldenæsholm løbet starter fra, er jeg lykkelig uvidende om den panik, der få minutter efter skal gribe mig. Jeg begynder at gøre mig klar og mangler kun at tage hjelmen på. Hvor fanden er hjelmen? F#ck, den hænger derhjemme på knagen.
Panikken breder sig, men efter jeg har overvejet alternativerne, satser jeg på, at der er nogle forhandlere, der har slået en stand op på stævnepladsen, og at der er nogle af dem, der har et udvalg af hjelme med. Det var der gudskelov, og efter kyndig vejledning af Dan Frost himself, kunne jeg starte med en ny lækker aero hjelm.
EKOI reddede min røv, eller rettere mit hovedeEt effektivt setup
Skjoldnæsholmløbet byder på 3 ruter, på henholdsvis 40, 85 og 145 km. Priserne er 125, 175 og 225 kr. Disse priser stiger med 50 kr. ved tilmelding efter 30. april eller ved eftertilmelding.
Og apropos eftertilmelding, Der er plads til 3000 deltagere, men i alt var der knap 2000 deltagerne. så hvis man impulsivt, skulle få lyst til at køre motioncykelløb, i stedet for træningsturen søndag morgen, så behøver man ikke være bange for, at man ikke kan få et startnummer.
Når man kigger den danske motionskalender igennem er der også rigtigt mange tilbud, så der må nødvendigvis være stor konkurrence om at tiltrække kunderne.
Men Skjoldenæsholmløbet har et rigtigt godt og effektivt setup.
Skolegården på Sct. Jørgens skole i Roskilde danner rammen om stævnepladsen. Dette giver en hyggelig og næsten intim stemning (så intimt, som det nu kan blive, når 2000 mennesker med cykler samles). Nummerudleveringen er super effektiv, med 4 køer med forudbestilte numre, og 1 kø til eftertilmeldingen.
Efter at have sat rygnummeret på og chippen på hjelmen, bevæger jeg mig op mod starten, velvidende at jeg skal stå i kø. Startstregen ligger nemlig for enden af en lang smal indkørsel, hvor man bliver sendt afsted i hold af 50 ryttere. Det kan virke usmart, men da man starter inde i Roskilde by, er det nok en god ide af fordele folk lidt, når de kommer ud i trafikken.
Den lækre natur
Jeg havde besluttet at tage det roligt og nyde turen, og det går stille og roligt derudad, hvor jeg ligger godt i læ af nogle af Team Rynkeby holdene.
Der er fantastisk smukt på midtsjælland | Foto © Frank WinklerNu er Midt- og Vestsjælland min baghave, og det er et virkeligt lækkert cykelterræn, hvor man både kan finder både det lettere og sværere terræn. Specielt området omkring de “De Sjællandske Alper” byder på nogle gode stigninger, der godt kan bide lidt i lårene.
Da jeg forlader depot nummer 2 efter 80 km, vælger jeg at køre alene. Når man har besluttet at køre løbet som et hyggeløb, er det ikke rigtigt gennemtænkt, så efter et par kilometer beslutter jeg mig for at skyde nogle billeder af deltagerne fra vejkanten, og så springe på en af grupperne. Jeg var lidt langsom til at få stukket mobilen i lommen, og ender med at jagte en gruppe over de næste 5-6 kilometer, men fanger gruppen til sidst, som består at Team Seje sild cykler og et par herrer. Så fik jeg alligevel pulsen op.
Flere kvinder til motionscykelløb, ja tak
Efter løbet fik jeg en lille snak med de Seje Sild. Holdet er en ren dameafdeling under ABC-cykling, og har som formål at få flere piger til at dyrke motionscykling. De lægger vægt på fællesskab og på at have det sjovt, og stiller tit op i holdløb. Bredden er meget stor i klubben, og spænder lige fra nybegynderen til licensryttere.
Det er måske initiativer som dette, der skal understøtte den opblomstring der for tiden finder sted inden for kvindecyklingen. Et sted hvor pigerne kan føle sig trygge ved at starte på en sport, der traditionelt set er meget domineret af testosteron.
Og hvor man også, ifølge de seje sild, træner i gode podiebilleder.
Et gennemført arrangement
Som jeg skrev i optakten; når man har arrangeret i 36 år, har man som regel styr på alle aspekter. Og det kom tydeligt til udtryk i afmærkning og flagposter. Afmærkningen var meget synlig og entydig, og flagposterne optrådte med myndighed og som kommunikerede meget klart, både over for cyklister og bilister Det var meget betryggende.
Nu havde jeg jo besluttet at tage den med ro, men da jeg så resultaterne fra mine klubkammerater, fortrød jeg min beslutning. Jeg nævner ingen tal, og jeg er ikke sikker på, at jeg havde kunne følge deres tempo, men næste gang er det slut med hyggekørsel. Der skal den have en over nakken.
Skjoldenæsholmløbet er et super motionsarrangement hvor der er styr på det hele, det kan varmt anbefales.
Vi ses i 2019.