Alsace med Haderslev Starup CK 2015 © AltomCykling.dk
Fra sidste års træningstur i Alsace, stor klasse! © AltomCykling.dk // Jeppe Tolbøll

Licenssæsonen nærmer sig, Jeppe Tolbøll beretter fra sin vintertræning!

Inden for få dage starter sæsonen igen. Eller det føles i hvert fald som ret få dage, selvom der er lidt over 2 uger til at licensløbene starter op i Hjørring og Aalborg, henholdsvis d. 11. og 12. April, og derfor er det nu blevet tid til min årlige ”Hvad forventer jeg af sæsonen”-opdatering.

Af: Jeppe Tolbøll

FTP, FTP, FTP – lad os kigge på min træning, som vi plejer.

Der er sket markant fremgang, selvom der har været dage, hvor jeg følte at jeg kørte som en sæk nødder, og andre dage, hvor jeg følte at benene har spillet helt vildt.

Da jeg ramte januar, var det ved at være tid til den obligatoriske FTP-test. Men i løbet af to uger kiksede jeg 2 tests hvor jeg ikke kunne holde watt. Jeg kørte den ud af min normale FTP-rute, men vinden var virkelig, virkelig hård og åndssvag ujævn, hvilket smadrede min rytme, og jeg havde måske også satset på at holde mine watt lidt for høje. Det hele gjorde i hvert fald, at brændte sammen cirka halvvejs i begge test, og afbrød dem i ren frustration. Det var ikke sådan at jeg tabte 2-3 watt lige pludselig. Nej, jeg brændte bogstaveligt sammen og lå pludselig 20-30 watt under det hidtidige gennemsnit, og skulle kæmpe bare for at holde den der.

Men tredje test kastede 370 watt af sig, og gav en FTP på 351 watt. Jeg besluttede mig for at gå efter 375 watt, og så se hvad kroppen sagde efter 10 minutter. Desværre sagde takkede kroppen nej til at forsøge at presse den yderligere op, så det gjorde ondt, men jeg fik den holdt deromkring hvor jeg ville. Det var bare slet ikke hvad jeg havde forstillet mig, og jeg var faktisk rigtig træt af det, der var bare ikke andet at gøre end at acceptere tingenes tilstand, og køre i de zoner jeg nu havde ”fortjent.”

Januar-måned blev alligevel en rigtig god måned både med watt-tal og tid på cyklen.

Februar måned – mere FTP.

Da vi ramte februar skulle der køres endnu en FTP-test. Vejret var ikke fantastisk den dag, hvor jeg ville køre testen, hvilket tvang mig indendørs på hometraineren. Det var jeg ikke helt tryg ved, da jeg normalt har svært ved at presse min watt op indendørs (nok på grund af overophedning). Men det gik faktisk overraskende godt, og jeg ramte 388 watt, hvilket gav en ny FTP på 368 watt. Så en relativ god forbedring på FTP’en på en måned med 18 watt. Det gav blod på tanden for min træning virkede heldigvis.

Hele februar blev en ret stor succes. Fik trænet mange kilometer, og satte nye watt rekorder fra 35 sek og op til 1m:04sek. Samtidig tangerede jeg min bedste 5 min nogensinde ved at ramme 477 watt i snit. På VO2-maks og på AT-intervallerne spillede det også, og jeg lå generelt godt i min zoner, og jo længere måneden skred frem, jo længere kunne jeg begynde at køre mig op i zonerne.

Gæt hvad der skulle ske i starten af marts?

Den 4. Marts skulle marts-FTP’en køres. Grundet forskellige ting, med lortevejr om morgenen, og lidt arbejde om eftermiddagen, så blev testen rykket til om aftenen. Da jeg ikke ville køre den udenfor i mørke rykkede jeg endnu engang over på hometraineren – det gik jo ganske godt sidste gang, jo!
Men desværre gik det grueligt galt. Målet var 404 watt, men efter 9 minutter 410 watt i snit gik det galt. I løbet af 1 minut eksploderede jeg og tabte 6 watt, og jeg kunne ikke holde mig over 385 watt. Testen blev afbrudt, da jeg så ville spare kræfter til andre intervaller. Testen blev planlagt til at skulle køres en uge efter!

Dagen efter skulle jeg dog ud og træne, med Nicolai Jørgensen (Odder CK), Jacob Kruse Jensen (Herning U23) og Kasper Sørensen (Haderslev Starup CK). Planen var at køre et 10 minutters interval på i Z4, men jeg følte at benene spillede og selvom jeg prøvede at holde igen, ramte jeg bare omkring 400 watt. Det hele var også lidt lettere, at Jacob lå 50 meter foran, og jeg nægtede at lade ham ”slippe” væk!

Gennemsnitswatt bremset af byskilt…

Efter 10 minutter havde jeg 423 watt i snit, og følte et ret godt overskud, faktisk. Jeg kiggede på pulsen, og så at den lå på 90 % af makspulsen. Det var ikke så højt, synes jeg. Jeg besluttede at give den et skud på 20 minutter.
Da jeg overhalede Jacob, der var færdig med sine 10 minutters og havde fået et lille forspring, råbte jeg at jeg kørte test. Og så var det ellers bare der ud af. Testen havde ikke været 100 % jævn, og det kostede lidt fra til sidst, hvor jeg faldt til 414 watt, men følte stadig jeg havde overskud til at skulle gå all-out med 1-2 minutter igen.

Men, og det er et stor MEN, så gjorde impulsive test, at jeg pludselig ramte Aabenraa-by, og jeg fandt mig pludselig min inde på cykelstien i byen, hvor der stadig var ca. 2 minutter tilbage. Og desværre måtte jeg stoppe testen ved 19:02, da jeg blev bremset af et lyskryds.

Gennemsnitswatt ramte 414 watt, og jeg følte altså at jeg kunne have kørt stærkere end jeg gjorde (turde?) inden i byen, og følte også kræfterne til at kunne have kørt stærkere det sidste minut. Men sådan er det jo. Jeg satte min FTP til 393 watt, som den ville have været beregnet til, hvis jeg havde holdt 414 watt i snit i 20 minutter.

414 watt var samtidig en tangering af de bedste watt jeg nogensinde har kørt over 20 minutter, hvilket jeg gjorde i Juni, sidste år! Så formen er god! Bedre end forventet. Tager man højde for min alt for høje vægt sidste år, kontra min vægt nu er jeg 0,5 w/kg bedre i år på samme tid, eller ca. 8,25 % bedre – og det er virkelig meget!

2014, april:
Vægt: 103,8 kg
FTP-watt: 381
W/kg: 3,67

2015, marts:
Vægt: 98,5 kg
FTP-watt: 393
W/kg: 3,98

Som I kan se på billedet så blev den impulsive FTP-test ikke kørt særlig jævn, men den gav alligevel et tilfredsstillende tal!

Ujævn FTP-test Jeppe Tolbøll © AltomCykling.dk 2015

Målsætningerne for 2015

Som jeg vist har skrevet før, så starter jeg i C-klassen igen, efter mit katastrofeår i B-klassen sidste år, som slet ikke levede op til hvad jeg forventede af mig selv, så efter et år med tæsk, har jeg givet mig lov til at få lidt succes i C-klassen, om det kommer må vi jo så vente og

Man skal alligevel passe på, med at tro at det bliver nemt. For uanset hvad, så kommer der førsteårs-seniorer fra sidste års U19-klasse, som kan køre stærkt, og nok vil have ambitioner om at komme op i B-klassen inden for en kort tid.

Hvis jeg skal prøve at punktopstille min sæsonforventninger over mål som SKAL opfyldes (i tilfældig rækkefølge):

– Mindst én sejr i C.
– Oprykning i B-klassen.
– +7 point i B.

Af andre mål som er lidt mere flyvske;

Køre en god Marcello Bergamo Cup.
Køre nogle solide enkeltstarter.
Køre Copenhagen Gran Fondo, og kvalificere mig til Amatør VM.

Jeg har samtidig nogle drømmemål, som jeg dog ikke vil ud med, da jeg ikke som sådan vil fortælle hvilke løb jeg decideret satser på. Det må være op til den enkelte læser at gennemskue min løbsoptakt, på de punkter.

Hvad skal der ske indtil sæsonstart?

Sidste år var min marts-måned ret skidt. 2 styrt, sygdom, og manglende offervilje gjorde at formen ikke rykkede sig gevaldigt.

Det bliver der lavet om på i år. Træningen skrues op, så der kommer en progressiv stigning i forhold til februar.

Fredag d. 27. marts tager Haderslev Starup CK afsted til Alsace, i Frankrig, på træningslejr til og med fredag d. 3. April. Det bliver med fantastisk at komme tilbage i Alsace for 4. år i træk. Jeg må simpelthen sige at jeg har forelsket mig i Vogeser-bjergene. Og hele området dernede, hvor vi bor, i byen Eguisheim, er helt fantastisk. Og så er selskabet jo også fantatisk.

Når jeg kommer hjem fra Alsace natten til lørdag, får jeg 1,5 dags restitution før jeg skal optræde for første gang i officielt Altomcykling-trikot i Ronde van Borum, 0g dagen efter er der så med 99 % sandsynlighed indledningsløb i Esbjerg for de Syd- og Sønderjyskeklubber som er en del af SSC-fællesskabet. Der kommer ingen forventningspost på AltomCykling.dk, men der kommer nok et lille resumé før min forventningsanalyse til Hjørring og Aalborg.