For en måneds tid siden blev AoC kontaktet af MTB Langesø, der ville høre, om vi kunne tænke os at komme ned og køre deres MTB-spor og skrive en lille artikel om det – de kunne endda tilbyde en overnatning i én af de to boliger tilknyttet Langesø Slot, som kan lejes i sommerhalvåret… det skulle da prøves!
Tekst og Foto: Uggi Kaldan
Jeg kører jo slet ikke MTB…
Problem nummer et – da jeg ikke rigtig kører MTB, så ejer jeg faktisk ikke sådan en cykel. Her kom importøren af Sensa cykler i DK mig til undsætning, da han havde en fed democykel stående, som jeg kunne låne: en Sensa Fiori SL SFB 2016, som en en full carbon MTB med fuld XT gear – en super lækker cykel!
Cyklen var på plads, men det er lidt kedeligt at køre MTB alene, så jeg inviterede min gode ven og ditto skribent på AoC – Søren Kuipers med. Søren er en noget mere ferm og erfaren MTBer end jeg er, så det var både hyggeligt han ville med, men også godt at få mere kyndig vurdering af sporet. Desuden tog vi vores familier med, 2 børn, 2 koner, 2 mænd og 2 cykler :D :D
Der er to boliger, man kan leje på Langesø slot, med plads til 10 personer begge steder. Vi overnattede i Skovriderboligen, hvor der er hele 4 soveværelser med dobbeltseng og 2 sovepladser i den store stue, samt et fint køkken. En super lejlighed man kan bruge som base, hvis man fx er en større flok, der vil ud og køre MTB en weekend. Der er selvfølgelig også cykelvask og mulighed for aflåst cykelparkering.
Her står Søren foran slottet med Sensaen. Han kører selv på en gammel slidt Cube – man kan godt se, at han ser lidt sur ud over at redaktøren har den fedeste cykel med…
Masser af teknik, rødder og vild downhill sektion!?
Sporet består af to sløjfer – et sydspor og et nordspor. Derudover er der mulighed for at udvælge sektioner, man synes om, ved at følge nogle af de større grusstier rundt i området. Vi valgte at køre de to spor slavisk fra ende til anden (eller det var i hvert fald planen) – startende i syd, og herefter afslutning i nord. Sidstnævnte skulle også være den mest tekniske del.
På trods af, at der faktisk er faldet en del vand her i december, så fremstod sporet og særligt nedkørslerne (og berms) helt tørre. Dette fordi der er gjort en del ud af at indlægge dræn, så vandet ledes af sporet. Det ligner, at det virker. På billedet herover har vi kørt hele sporet igennem, og som det ses er det ikke meget mudder der er kommet på cyklen!
I øjeblikket er der en opgradering i gang af skiltningen på alle ruterne, og derfor var det lidt svært for os at finde vej til sidst på turen, og vi nåede således ikke de sidste 3 – 4 kilometer af Nordsporet, men vi var advaret på forhånd, og havde fået anbefalet at hente sporet på GPS som man nemt kan finde på MTB Langesøs hjemmeside, men det var nu en fed tur alligevel, og der skal jo ikke lyde noget kritik for at de sætter nye skilte op – det var bare et lidt uheldigt tidspunkt vi kom på.
Rødt hovedspor, blå omkørsler og sorte udfordringer!
Sporet er delt i tre sværhedsgrader – den umiddelbart mest direkte og hurtigste linje er den røde, og på Langesø sporet betyder rød altså rød – de fleste vil finde god udfordring i at køre dette spor. De sværeste røde passager kan undgåes ved at følge de blå afstikkere (såkaldte chicken runs), der er lavet, så man kører uden om de sværeste røde (og sorte) passager, det giver dog en lidt længere og lidt mere snørklet tur, men sådan er det når man ikke kan forcere de mere tekniske dele.
Det kan godt gå lidt ud over flowoplevelsen (både Søren og jeg er ikke de store teknikere, så vi kørte overvejende efter de blå skilte). Tør og kan man køre rød linje, vurderer vi dog, at sporet overordnet set har et godt flow og god variation. Det vil selvfølgelig altid være meget individuelt, hvad man bedst kan li’. Uanset niveau er det vores opfattelse, at der er virkelig mange timers underholdning og udfordring i det fynske spor!
Til sidst findes der de sorte passager (bl.a. en frygtindgydende downhill rockgarden) samt nogle seriøse drops, hop, samt en decideret DH-sektion af sporet. Her er masser af muligheder for sjov og udfordring til vovehalsene… vi nøjedes med at kigge. Det må blive i det næste liv, vi bliver gode til den del af MTB-sporten, er vi enige om.
Til gengæld havde vi det sjovt på resten af sporet, hvor der som sagt både var snørklede passager, men også masser af steder med gode hurtige nedkørsler og sjove opkørsler! Herunder er det Søren, der poserer på Sensaen på teknikbanen – et lille stykke spor med gode udfordringer, som er super til opvarming og for begyndere!
MTB Langesø er et betalingsspor
De mange dræn og det generelt velholdte spor skyldes bl.a., at det ikke er helt gratis at køre på Fyn. En dagslicens koster 100 kroner, og en årslicens koster 750 kroner. Det vil der være nogen, der synes er dyrt, og andre vil synes, at det er helt fair.
Da MTB Langesø annoncerede idéen om et betalingsspor, var der flere, der var skeptiske, men i dag er sporet en stor succes. To af de MTBere vi mødte ude på sporet, var i hvert fald tilfredse med ordningen, der sikrer et velholdt og farbart spor året rundt.
Afslappende omgivelser på slottet!
Det lyder meget fancy at overnatte på et slot, men lejligheden vi boede i, var meget praktisk indrettet og man følte absolut, at det var istandsat så f.eks. aktive MTBere også føler sig hjemme. Det minder meget om en almindelig hyggelig feriebolig, dog er rummene virkelig store (bonus) og der er højt til loftet, og så med udsigt over Langesø og med slot i baghaven; ikke dårligt!
Lejligheden vi boede i var todelt med en 1. og en 2. sal, Søren og familien tog førstesalen og vi snuppede værelset i stuen, det var perfekt. Der er et fint køkken, hvor man sagtens kan lave mad, og der er masser af service fra IKEA – så der kan uden problemer dækkes op til 10, uden frygt for der ryger et glas eller en tallerken (det kan jo ske på ferie!) – IKEA service er trods alt til at erstatte.
Et fedt sted, der er et besøg værd!
MTB Langesø leverer en fed rute, og det er selvfølgelig lidt ekstra krydderi at overnatte i slotsboligen, men det kan man jo selv afgøre.
Du kan læse meget mere om MTB Langesø HER – og her kan du læse mere om muligheden for at overnatte på slottet :)
God vintertræning!