Indrømmet, Danmark er – klimamæssigt – ikke det ideelle sted at bo, når man dyrker den sport vi alle elsker så højt. ¾ af året er fedt, og giver nogle gode muligheder for en masse dejlige timer på cyklen. Den sidste fjerdedel er derimod svær at komme igennem, og rigtigt mange kommer nærmest ikke ud i de måneder, hvor det regner/sner og generelt bare er l….vejr. Hvis man bare vil ud er det vigtigt at klæde sig godt på, så vintertræning ikke bliver synonymt med sygdom. Handsker, huer og skoovertræk er en vigtig del af dén påklædning, og det tester vi i en mini-artikelserie, hvor det danske firma GripGrab har stillet en række produkter til vores rådighed.
Af: Keen Frisk
Hvem / hvad er GripGrab?
GripGrab er et dansk firma, der åbnede dørene i år 2000, og drives af tre brødre, Martin, Kristian og Bjørn Krøyer. Firmaets mission er at levere gode produkter til rimelige priser. Mange produkter laves i et tæt samarbejde med sportsudøvere på forskellige niveauer, således at produkterne svarer til den helt almindelige brugers forventninger. På grund af en meget effektiv markedsføring, og en generelt meget god kritik af produkterne, er GripGrab for mange mærket når det handler om handsker, huer og skoovertræk til cykling. Personligt er jeg glad for produkterne, hvilket også var/er grunden til, at jeg kontaktede firmaet med henblik på at teste nogle af deres produkter. Firmaet er nærmest synonymt med handsker, men de kan bestemt også andet: deres skoovertræk er også højt besungne ude i verden.
Tankerne bag denne test
Til denne test har vi fået fat på to sæt skoovertræk, og en hue. Overtrækkene jeg har prøvet i denne omgang, er firmaets modeller Arctic der er et meget varmt og tykt dedikeret vinterovertræk, og RaceAqua der er udviklet til brug i regnvejr. Huen er tynd hue, der både kan bruges som hjelmhue og så løbehue – den tager jeg lige i et afsnit for sig selv efter overtrækkene.
Også denne gang vil jeg afholde mig fra at bruge alt for mange kræfter på spørgsmålene om overtrækkene gør, hvad man forventer af den slags – for det gør de! GripGrabs produkter er overvejende i en meget høj kvalitet, og deres produkter sætter nye, og høje standarder på deres felt, gang på gang. Begge overtræk er (rimeligt) nemme at få på, og sidder godt fast på foden, uden at virke hæmmende på bevægelsen. De sidder godt til oppe om benet, og ingen af dem ‘poser’ nede omkring skoen. Det sidstnævnte er reelt et fuldkommen ligegyldigt udsagn for rigtigt mange brugere, men helt personligt kan jeg altså godt lide at tøjet ser nogenlunde ordentligt ud, når man får slæbt sit korpus ud i vejret.
Testene er gennemført henover vinter / forår. Overtrækkene er udelukkende testet på landevejen, i det vejr vi nu er blevet budt i denne periode. Overtrækkene er skiftevis blevet brugt over en samlet distance på små 1000 kilometer. Huen er testet som eneste hjelmhue i samme periode, og er samtidig brugt som hue på løbeture.
Skoovertræk: Arctic
Arctic overtrækket er som navnet antyder, et overtræk til de MEGET kolde dage. Desværre (set i test sammenhæng) har den foregående vinter ikke budt på ret mange dage, hvor jeg reelt har haft behov for dette overtræk. De er meget varme, og i denne vinter har de også været for varme til mine fødder – selv lige under frysepunktet kommer jeg hjem med sokker, der kan vrides af sved. Det er et luksusproblem, men altså lige til den varme side efter min smag. Det bekræfter mig dog også i, at dette overtræk ville kunne bruges når det er rigtigt koldt, eller decideret sne, for eksempel på MTB eller en CX-cykel. På raceren er man lidt mere begrænset når det er rigtigt slemt vejr, og vejene måske ikke er ryddede nok til at vi kan færdes nogenlunde sikkert på dem, i den slags vejr kører jeg i hvert fald ikke på racer.
Førhen har jeg også brugt disse overtræk på MTB, og er endnu ikke stødt på temperaturer herhjemme, hvor man ikke – mindst – har varmen i den første time til halvanden.
Jeg havde overtrækkene med ude på en regnvejrsdag, og vandtætheden kan man ikke sætte en eneste finger på. Jeg har skærme på cyklen, så der er ikke konstant vandsprøjt op på skoen, men i den kontekst oplevede jeg ikke vandindtrængning på en tur på små to timer.
Overordnet set er det altså et meget varmt overtræk, der holder hvad det lover. Er du en frossenpind om fødderne, så er det her overtræk lige noget for dig. Er du ligesom mig en der generelt ikke lider af kolde fødder, så overvej et lidt tyndere overtræk.
RaceAqua
Dette overtræk er beregnet til meget regnfulde dage, hvor det måske ikke nødvendigvis er så frygteligt koldt. Der er kun meget lidt varme i overtrækket, så i løbet af vinteren er det testet med en Windproof Sock under. Denne indgår ikke i testen, og er et produkt jeg selv har investeret i for nogle år siden. Det skal så siges, at det virkeligt er et super produkt, som jeg kun kan anbefale.
RaceAqua er måske ikke super varme, men de virker der hvor de skal; der kommer ikke det mindste vand ind i dem, og undersiden er formet på en måde så det virkeligt er begrænset hvor meget der kan komme ind derfra, også.
Der sidder en stribe materiale over syningen der går op over foden, syningerne er med andre ord “tapede”. Tapen er begyndt at gå lidt løs på de testede overtræk, så holdbarheden i det meget strækbare materiale er nok ikke til meget mere end et års tid. Det skal siges, at det ikke har haft nogen effekt på vandtætheden i mine overtræk, men det skal selvfølgelig nævnes i sammenhængen.
Alt i alt et fedt overtræk, der holder dine fødder tørre i lang tid. NÅR vandet kommer fra benet og ned må også de her overtræk give op. Nogle ryttere eksperimenterer med tape omkring benet osv. for at undgå det problem. Her på bloggen har vi ikke hørt om en løsning til dato der effektivt holder vand der siver ned af benet ude… men det kan også være noget anatomisk, da problemet synes større for nogle ryttere end for andre.
Skull Cap
Skull Cap er en hjelmhue – den sidder vildt godt, passer perfekt under hjelmen og er (forholdsvist) varm. Jeg kunne godt ønske en lille smule mere varme på de rigtigt kolde dage, men i testperioden har det ikke været et decideret problem.
Der skal ikke koges så frygteligt meget suppe på en hue, men der skal til gengæld koges en meget stor gryde suppe på den serie af produkter, som denne hue kommer fra, nemlig GripGrabs Hi-Vis serie. Personligt går jeg meget op i egen og andres sikkerhed, og derfor er disse produkter virkeligt en gave, for os der gerne vil sikre at vi ses tydeligt ude på veje og stier.
Jeg har også anskaffet mig et par af løbehandskerne, og sikkerheden på de stier som vi deler løbere og MTB’ere imellem, er det fedt at man har noget på, der er SÅ synligt som disse produkter er det. Kombinationen af gode produkter og høj sikkerhed vinder altså bare en stor stjerne hos mig.
Jeg ender helt sikkert med at anskaffe mig en række af disse synlige produkter til brug til næste vinter, og også til de træningspas i løbet af sæsonen, der foregår i skumringen. Sikkerhed kan man ikke få for meget af – vi skal passe på os selv, og hinanden derude!
Eneste anke mod Skull Cap produktet er at størrelserne virker en kende “store” – så overvej at gå en størrelse ned fra din normale størrelse, så er du sikker på den sidder tæt. Det har dog intet med funktionaliteten at gøre.
Samlet set
Ja, jeg er meget glad for GripGrabs produkter. Det har de ærligt og redeligt fortjent, for de leverer varen. Det er gode, velsiddende produkter der prismæssigt ligger i et niveau jeg mener er meget rimeligt. Detaljerne på produkterne skiller firmaet fra mange af de andre, og jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger af produkterne.
Produktinformation
Venligst stillet til rådighed af: GripGrab
Priser:
Arctic: 449.-
RaceAqua: 349.-
Skull Cap: 199.-