Lasse Normann fejrer guldet i 2012 i London © Foto: DCU

OL skal være et springbræt for Lasse Norman

Når Lasse Norman sætter sig på cyklen i omnium konkurrencen, er det ikke kun for at forsvare sit OL guld fra London. Det er i ligeså høj grad for at bevise sit værd overfor interesserede mandskaber, efter hans nuværende tyske hold (Team Stölting) i næste sæson skifter ned til Continental niveau.

Tekst: Nicolai Lisberg // Foto: Uggi Kaldan

Det kom lidt ud af det blå, da Lasse Norman for fire år siden i London bragede gennem lydmuren og sikrede en dansk guldmedalje i omnium. De færreste uden for cykelverden havde vel knap hørt om omnium, inden det gik op for dem, at vi havde en dansker, der lå med helt fremme.

Her fire år efter er historien en anden. Lasse Norman er et af Danmarks største medaljehåb. Både med banelandsholdet og i omnium er forventningerne til den 24-åriger fynbo store, men det lader han sig ikke kure af.

”Hvad andre tænker, bekymrer mig egentlig ikke så meget. Jeg tænker ikke så meget over det pres, der er, men forsøger bare at fokusere på den opgave, jeg skal ud at løse, og så må vi se, hvor langt det rækker,” lyder det forsigtigt fra Lasse Norman.

Rent resultatmæssigt er der heller ikke meget, der peger i retning af, at han skulle kunne forsvare det olympiske guld. Ved VM i omnium tidligere på året blev det blot til en femteplads, og på landevejen er der heller ikke de store resultater at fremvise indtil videre for 2016. I nat kørte Lasse dog rigtigt stærkt på 4000 meter holdet, så det kan være han har fået timet formen helt rigtigt.

Det er dog en varsom landstræner, der giver sit bud på, hvad vi kan forvente os af Lasse Norman i den olympiske velodrome i Rio.

OL er jo specielt i den forstand, at det køres om sommeren, og alle vores konkurrencer ligger om vinteren, så det er svært at spå om, hvilket niveau Lasse er på i forhold til de andre. Jeg håber da, han kan være med i toppen, men de andre konkurrenter ser skarpe ud,” fortæller Casper Jørgensen, der nævner Fernando Gaviria og Elia Viviani som de helt store favoritter, mens Mark Cavendish er lidt af en dark horse.

Lasse Normann træning med banelandsholdet i Ballerup 2012
En ung Lasse Normann helt tilbage i 2012 hvor vi fangede ham sammen med landsholdet i Ballerup © Foto: Uggi Kaldan

Et år hevet ud af kalenderen

Hvor der var fuld fart på karrieren kort tid efter triumfen i London for fire år siden, er det, i hvert fald set ude fra, gået lidt tilbage sidenhen. Efter to år hos Garmin–Sharp skiftede Lasse Norman inden denne sæson til Pro Continental-holdet Stölting Service Group, hvor han dog ikke for alvor har sat sit aftryk. Men det er der en god grund til i følge Lasse.

OL har hele tiden ligget i baghovedet, så jeg har taget færre chancer på landevejen, end jeg ellers ville have gjort. På den måde har det haft stor betydning for mine præstationer, at jeg vidste, jeg skulle til Rio. Jeg synes egentlig, jeg har kunne bygget min form op, som jeg ville, fordi jeg ikke har været bundet af noget storhold, der har givet mig opgaver, som ikke passede til OL, så jeg føler mig godt kørende,” lyder det fra Lasse Norman.

Hans kontrakt med Stölting løber frem til 2018, men da holdet har valgt at geare ned og fra næste sæson kun er Continental-hold, forventes det, at Lasse Norman er en af de mange ryttere, der vil søge væk.
Jeg ved ikke rigtig, hvad det kommer til at betyde, men det er noget, jeg lader mine agenter bekymre sig om. Jeg er helt sikker på, at de arbejder på en løsning.

Så OL er for dig også en slags udstillingsvindue, hvor du kan vise dig frem?

Helt sikkert! Nu har jeg hevet et år ud af kalenderen, hvor jeg har satset rigtig meget på det her. Alt hvad jeg har gjort, har været med OL i tankerne, så hvis det hele lykkes her, så tror jeg også på, at folk kan se, at jeg kan finde ud af at forberede mig, og jeg er værd at satse på. OL er nok det bedste springbræt, der findes.

”Hjemmebanefordel har skabt tryghed”

Ved presseseancen i Rio beskrev Casper Jørgensen den olympiske bane som meget lig den, banelandsholdet er vant til at køre på i Ballerup. Landstræneren mente dog ikke, at det blev en direkte fordel, for danskerne, men for Lasse Norman har det om ikke andet skabt noget ”genkendelighed” i de første par dage.

Det er betryggende, at vi har kunne træne på en bane, der er ligesom den, vi skal køre løb på, men i sidste ende er det jo en bane som alle andre. Når det går løs, har de andre hold også haft tid til at træne på den, så de er nok også blevet vant til den,” siger han.

Ligesom sin træner har Lasse Norman også Viviani og Gaviria som favoritter til omnium løbet, men han satser på, at han kan komme til at være med helt fremme, når medaljerne skal fordeles.

Det er svært at spå om, for det er et rigtigt stærkt felt, og af de fire ryttere der slog mig til VM, er jeg klart den, der har kørt dårligst på landevejen. Men jeg satser da på, jeg kan være med, hvor det er sjovt. Hvis alt går vel, kan jeg forhåbentlig køre med om medalje i både omnium og i hold-løbet, men så skal alt også gå vel, og måske også mere end bare vel,” lyder det fra Lasse Norman.

Der er finale i 4000 meter hold forfølgelsesløb fredag, mens omnium-konkurrencen indledes søndag og afsluttes mandag.

Vi måtte ikke tage billeder i pressezonen da IOC har indskærpet at journalister ikke må tage billeder med mobilos, men kun fotografer må skyder billeder, og sådan én har vi altså ikke lige med i Rio :) I stedet slutter vi af med et billede fra GP Herning i år, hvor Lasse så skarp ud, og han så endnu skarpere ud da han kørte Alexander Kamp frem til en flot DM titel tidligere på året. Vi hepper Lasse! (- og 4000 meter holdet, der kan køre sig i finalen i dag!).

Normann