Race Across America er et af verdens mest kendte og et af verdens hårdeste ultracykelløb. Det kræver for de fleste flere års forberedelse at komme afsted. Løbet køres “supported” det vil sige man har en følgebil med, og et “crew”, således at rytteren “blot” skal bekymre sig om at cykle de 4940 km fra Oceanside i Californien til Annapolis i Maryland, i år er det trods corona udfordringer lykkedes to danskere at komme til start, Henrik Holmer og Martin Landsmann.
Af Uggi Kaldan og Claus Robl
Stay on the bike – or sleep? It’s a numbers game.
For at gennemføre RAAM skal du cykle de 4900km på højest 12 døgn, og altså cykle minimum 400km i døgnet. Løbets nuværende banerekord (4940km) er sat af Østrigeren Christof Strasser i 2018, på blot 8 dage 1 time og 23 minutter. Altså et gennemsnit på 644km i døgnet. Det er kun lykkedes lidt over 200 solo ryttere at gennemføre RAAM (heriblandt 12 danskere), betydeligt færre end de 7500 mennesker der efterhånden har besteget Mount Everest.
I år føres løbet netop nu af Henrik Holmer (Team Puls) og det er virkelig spændende at følge fronten af løbet (Kig med “live”, på Trackleaders.com). De to forreste ryttere kører 2 forskellige strategier (ligner det). Henrik Holmer har holdt meget få og korte pauser, så kan det godt se ud som om, at han har en “gameplan” der ligger tæt op af de bedste og hurtigste ryttere. Strasser sov f.eks. ikke før Time Station 15 v. 1450km, der er løbets første første Cut Off, her skal rytterne ankomme inden der er gået 81 timer.

Der er meget svært helt at undgå pauser, men som det ses herunder har Holmer kun haft meget korte stop, hvor de andre deltagere har haft længere pauser, der ses som en vertikal streg på grafen herunder. Som det ses har løbets nr. 2 Leah Goldstein haft en pause på ca.5 timer, omkring 60 timer inde i løbet, hvor Holmers graf omvendt afslører han kun har haft meget korte pauser.
Ser man på de to rytteres “moving speed”, kan man se at Leah cykler hurtigere end Holmer, hvilket nok hænger sammen med hun har holdt en pause. På et tidspunkt blive Holmer også nødt til at tage et hvil, og så er det spændende om Leah henter ham, eller om han kan få det timet med at hun også tager en pause.
Der er naturligvis en psykologisk fordel i at ligge forrest, men det er et sats at sove meget lidt, Henrik Holmer har allerede haft én alvorlig søvnkrise, som han dog fik kæmpet sig igennem, men de viser han kører den på limit. I sidste ende vindes ultracykelløb ofte af dem der kan sove mindst, og samtidig holde cyklen igang, også selvom de ikke cykler vildt hurtigt.
Men – det er et sats, og hvis man først går helt kold, kan hele løbet tabes. Omvendt er det lidt sikrere at køre som Leah gør (indtil videre) men selvom hun cykler videre, er hun altså stadig bagud, så lige nu er det Holmers strategi der har vist sig mest effektiv – det kan dog hurtigt vende!
Det ser godt ud for Holmer, og svært for Martin at nå i mål på 288 timer.
Turen igennem ørkenen er altid en udfordring, fordi man gerne vil kombinere fart, med ekstreme forhold. Man plejer at sige at løbet kan ikke vindes i ørkenen, men det kan i den grad tabes. Ser man på route avarage speed, så er den faldet generelt – man skal helst ikke under 10 miles/hour, fordi så når du ikke i mål indenfor den tid der er til rådighed (288 timer).
Meget tyder på at Henrik har haft en god strategi for nedkøling og ikke kørt for hurtigt i ørkenen, så trods hans tidlige søvnkrise må man sige han har kørt et flot løb indtil nu. Løbets nr.3 den erfarne Mark Pattingson, har f.eks. måtte tage et smut på hospitalet på grund af dehydrering, tidligt i løbet, han er tilbage, men det viser meget godt hvor ekstremt løbet og dem der deltager er.
Uanset om Henrik Holmer ender med at holde sin nuværende førsteplads, eller det bliver en anden placering, så ligger han rigtig godt til at gennemføre RAAM, og det er en kæmpe bedrift i sig selv. Omvendt ser det meget svært ud for løbets anden danske deltager, Martin Landsmann, der for nuværende er omkring 150km bagud, i forhold til det “soft time cut off” der er ved TS 15, det bliver svært for ham at hente. Det betyder dog ikke han bliver smidt ud af løbet, blot at det bliver svært for ham nå i mål indenfor tidsgrænsen på 288 timer.
Som RAAM selv skriver
“Intermediate Checkpoint and Time Cutoffs
Racers and Teams must reach 3 Intermediate Checkpoints within the designated time to continue with the Race. If Racers cannot reach these 3 Checkpoints within the designated time, the chances of reaching the next Checkpoint or the Finish in the required time are significantly diminished.”
Her er løbets nr.2 Leah Goldstein, Foto © RAAMDet vigtigt at huske at løbet er ekstremt langt. Løbet er fysiologisk én lang nedbrydning af kroppen. Mange mennesker ved at søvn er vigtigt for vores fysiske og mentale stabilitet. Derfor er det vigtigt at forstå kroppens behov for søvn og søvnens betydning. Søvnen er inddelt i faser. Der hvor kroppen restituerer mest aktivt, er i den dybe søvn. Derfor er det påkrævet at man som minimum får 90 min sammenhængene søvn. Powernaps duer til et hvis grænse, men fordi man ved powernaps ikke kommer ikke ned i den dybe søvn, kan man ikke kun benytte sig at korte hvil.
Det gode spørgsmål er hvor længe kan det undværes? Det vil også være utroligt forskelligt fra person til person, Holmer kan helt klart cykle længe, og med meget lidt søvn, men på et tidspunkt skal han sove, det bliver spændende at se hvornår! Der er i den grad spænding i fronten af løbet.
Her er lidt tal (Lørdag d.20. Juni, godt 3 døgn inde i løbet).
Henrik Holmer (Samlet nr.1)
975 miles = 1528 km
On bike: 76 timer
Off Bike: 7 timer
Moving speed: 12,8 mp/h (20,59 km/t)
Total Avg Speed: 11,6 mp/h (18,66 km/t)
Leah Goldstein (Samlet nr.2 – hurtigste dame)
955 miles = 1536 km
On bike: 69 timer
Off Bike: 15 timer
Moving speed: 13,9 mp/h (22,36 km/t)
Total Avg Speed: 11,4 mp/h (18,34 km/t)
Martin Landsmann (samlet nr.8)
748 miles = 1204 km
On bike: 57 timer
Off Bike: 27 timer
Total Avg Speed: 8,9 mp/h (14,32 km/t)
Skulle du have lyst til at følge lidt mere løbende med i Ultra Cykling, eller have lyst til at prøve sådan et løb, så tag et kig på Race Around Denmark, et løb på 400, 800 eller 1600km, hvor det er muligt at kvalificere sig til RAAM, men mest af alt, muligt at udfordre sig selv, på en helt unik facon.