Oleg Tinkov Bjarne Riis © Foto: Nils Meilvang // BT
Oleg Tinkov og Bjarne Riis © Foto: Nils Meilvang // BT

Riis og Tinkov – En fortælling for viderekomne.

Oleg Tinkov har i en årrække nu spyttet penge i Bjarne Riis’ stolthed og levebrød – cykelholdet Tinkov-Saxo (Riis Cycling A/S Red.). Efter at have købt Riis Cycling A/S i december 2013, blev Tinkov ny chef for holdet. Det førte til mange spekulationer om hvorvidt det ville gå godt, og solide rygter har gået på et temmeligt anspændteforhold mellem de to vidt forskellige personligheder. Ville det føre til mere end bare skænderier bag kulissen (og på Twitter)? I går sprang bomben.  

Af: Mikkel Fenneberg

BT breakede bomben: Riis suspenderet

Da jeg i går aftes ved 22-tiden på BT læste at multimilliardæren og verdensmanden Oleg Tinkov efter sigende havde suspenderet Bjarne Riss fra cykelholdet ”Tinkoff-Saxo” kunne jeg ikke tro mine egne øjne. Umiddelbart tænkte jeg, at det måske var en meget god ting i og med, at Riis er blevet mere og mere presset af sin brogede doping fortid.

Men da jeg i morges læste at grunden til Riis’ suspendering er manglende resultater tabte jeg dissideret mælet. Da jeg senere i en anden artikel læser at grunden til Riis’ suspendering netop ikke skulle være dette, men noget helt tredje kunne jeg ikke styre mit temperament længere, hvad foregår der?

Oleg Tinkov har tidligere været chef og pengemand for et cykelhold han selv byggede op om et af hans egne firmaer (Tinkoff Credit Systems Red.). Men dette hold gik efter ikke lang tid i vasken. Ifølge Tinkov selv på grund af et præg af politik og mafiavælde i russisk cykelsport dengang, i følge de fleste andre, fordi Tinkov var en umulig chef, der yndede at diskutere ALT for åbent tæppe.

Allerede her clasher Tinkovs personlighed med Riis’. Riis er udadtil en mand der er meget afdæmpet og af få ord. Ikke mindst er han kendt som en mand der laver ret kedelige og simple interviews. På papiret ikke det bedste partnerskab, og det var det så heller ikke da det kom til stykket.

Er det prof. cyklingens fremtid eller endeligt vi er vidner til?

Hvordan er det overhovedet muligt at man i en moderne sport som cykling med en fortid som Tinkovs kan købe sig til en plads som direktør for et af verdens bedste og største cykelhold? Uanset om det er med Riis som fortsat sportsdirektør eller ej, kunne man godt være fristet til, som mange eksperter også har sagt det, at sige, at det var et partnerskab der ville ende i fadæse. Denne fadæse er her nu og den er større end den bare lige giver sig ud for at være.

For i virkeligheden er det ikke en fadæse der kun omhandler de to kamphaner. Det er også en fadæse der uden tvivl kommer til at have en kæmpe indflydelse på hvordan holdet for fremtiden kommer til at køre store internationale løb. Riis var som en bundprop i Tinkovs badekar. Badekaret blev med hjælp fra Tinkovs pengemaskine fodret med gode ryttere – senest den slovakiske stjerne Peter Sagan.

Først sank korkproppen Riis, så bristede han som bundprop.

Problemet med denne opstilling er at hvis man tager bundproppen ud vil vandet også sive ud. Hvis du spørger mig vil rytterne sandsynligvis ikke, slet ikke de danske, blive på holdet. Det er én problematik, men ikke den eneste. For hvad med Saxo-bank? Vil en dansk stor-sponsor som denne blive ved når Riis exit nu er meldt ud? Det tror jeg næppe, det afhænger dog nok af kontrakterne der er indgået.

Tinkov tror at han kan købe sig til alting, men sådan tror og håber jeg bare ikke at det forekommer i cykelsporten som den er i dag. Cykelsporten skal være en sport der er præget af talent. Ikke kun blandt ryttere, men også blandt ledelse og andre medarbejdere på holdene.

Det skal ikke være en sport præget af korrupt og autokratisk styring af holdene. Men desværre er det i den retning det har udviklet sig, hvis man kikker på Tinkov-Saxo.