Sæsonforventninger til 2017-sæsonen fra licensrytteren!

Om ganske lidt tid står sæsonstarten for døren for de flestes vedkommende. For mit vedkommende går der dog lige en lille måned før jeg rammer årets første rigtige licensløb. Her er en status for vintertræningen, forventningerne og målsætningerne for året 2017, som gerne skulle blive endnu bedre end sidste år!

Tekst & Foto: Jeppe Tolbøll

Vægten?

Vægttabet og den kamp jeg har med det, har egentlig tit været et tilbagevendende tema i mange af mine blogposts, og det er faktisk sjovt, at lige netop i år ser det ud til at skulle lykkedes. Før i tiden har jeg prøvet at tælle kalorier, lavet total stop for slik og junkfood, og det har også virket i gode perioder, hvor vægten egentlig kom ganske fornuftigt ned, men kun for at lave yo-yo’en og vægten så senere begyndte at stige langsomt igen, når de gamle vaner blev re-effektueret.

Derfor droppede jeg kalorietælleren, og begyndte langsomt, men sikker at fjerne de dårlige vaner i større omfang end før. Ikke noget forbud for noget, men en rimelig afvejning af, hvornår for meget var for meget. Og flere gange fandt jeg ud af, at et æble, godt kunne tage 80 % af den sukkertrang man nogle gange havde – blot som et eksempel.

Derfor kan jeg sige at vægten nu ligger stabilt omkring de 96 kilo, og de er kommet uden at jeg egentlig har tænkt over det. Før i tiden kunne jeg veje mig hver 2-3 dag, og blive irriteret over at der ikke skete noget, og så blev jeg ligeglad med det, for det hjalp jo ikke alligevel. I år har jeg vejet mig ca. hver 2-3 uge uge, og se de fornuftige fremskridt, men ikke ladet det styre mig.

Sensa Romagnaen har bragt mig rundt mange kilometer denne vinter. Desværre er det nok cyklens sidste sæson, da rammen er ødelagt.

Watt?

Set ud fra et watt-synspunkt, så er det både gået op og ned?

1. december traf jeg et aktivt valg. Jeg droppede mit medlemsskab i Fitness World, og besluttede mig for at jeg ikke skulle være en af de cykelrytter der løftede vægte. Jeg medgiver, at de har sine fordele, men omvendt så begyndte jeg hurtigere end normalt at kede mig i centret (sidste år stoppede jeg i januar), og det gjorde, at jeg begyndte at springe øvelser over, og det blev en kamp blot for at komme afsted. I stedet lagde jeg mine 2-3 styrketræningstimer over på hometraineren, nærmere Zwift. Det kan der læses nærmere om her!

Grundet den manglende styrketræning, ser det ud til at jeg har mistet mit “peak.” Jeg kan ganske simpelt ikke ramme de helt høje watt mere, og hermed mener jeg dem der varer 5 sek og nedefter. Jeg skal ikke gøre mig til ekspert på hvorfor det er sådan, men ud over 1 år ældre og den manglende styrketræning er intet ændret i min træning – ud over flere timer!
Det er dog ikke helt skidt, for rammer stadig omkring 1300w i peak, modsat omkring 1600w før, men kan stadig holde den på over 1000w i 30 sekunder, så der kan stadig sprintes! :)

Min FTP steg ganske voldsomt, da jeg udover de timer på hometraineren, også har fået plottet en del flere timer ind via landevejen. Faktisk fik jeg kørt knap 10 mere i januar end nogensinde før, med 54,5 timer, modsat 45 timer i 2016. Februar blev det samme, mens marts slutter et par timer under 2016, da jeg har lagt syg i 3 dage.
Men for at vende tilbage til FTP’en så ramte jeg i et Zwift-løb 437w i mine bedste 20 minutter. Det hjalp åbenbart at have A-rytteren Andreas Serup og OL-guldvinderen Casper Folsach, Team Giant-Castelli, liggende bagved og jage mig. Det var 1w fra at slå tangere min bedste 20 minutter nogensinde.

Ser man på de sidste 3 år, så ser det rent faktisk ganske fornuftigt ud.

2015, marts:
Vægt: 98,5 kg
FTP-watt: 393
W/kg: 3,98

2016, februar:
Vægt: 101,5 kg
FTP-watt: 399
W/kg: 3,93

2017, marts:
Vægt: 96,2 kg
FTP-watt: 414
W/kg: 4,30

Altså snakker vi en stigning på FTP på omkring 8 % i forhold til sidste år. Det betyder altså, at jeg trods alt har gjort noget rigtig denne vinter, og forår.

Men hvorfor?

Det drejer sig nok mest om min personlighed, tror jeg. Jeg er typen der kan blive rigtig indebrændt, når tingende ikke lykkedes, og selvom jeg i momentet hvor tingende ikke går min vej, godt kan have en tendens til at smide alt overbord og sige “Fuck det!”… som fx at stå af til et cykelløb, eller æde en pose chips, når jeg ikke har tabt mig det jeg troede, så kan jeg på den lange bane dog godt tage mig sammen.

Sidste sæson, 2016, blev ikke helt hvad jeg havde forventet. Uheld i starten af sæsonen, var en lille faktor, men hvad der virkelig gjorde naller på stoltheden/ambitionerne, var cykelløbene Amager, Esbjerg, Tønder og Bov. Amager og Esbjerg kørte jeg 2 dårlige finaler, som jeg flere gange har gennemtænkt og hele tiden sagt hvis det, hvis dit, hvis dat. Tønder var måske det løb jeg havde mest overskud i, men kunne ikke holde hovedet koldt, og så blev jeg syg i Bov og ugen efter.

Så når jeg sidder en kold vinterdag, og motivationen ikke lige er til 4 timer på landevejen, så skal jeg blot tænke tilbage på de løb, og så kommer den altså. Det er måske en åndssvag form for selvtortur, men den holder mig i gang.

Målsætningerne for 2017:

I år bliver den ikke helt så fast som den måske har været før. Og det er af flere grunde.

Ny pointskala: Før i tiden satte jeg et mål ud fra skalaen der hed 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 1, 1, etc. Nu hedder det 20, 18, 16, 8, 6, 4, 2, 2, 2, etc.

Stærk(e) hold: Pt er der knap 40 ryttere med B-licens i distrikt Jylland/Fyn og heraf kommer hele 12 mand fra Herning CK! Med knap 25 % af et potentielt fuldt felt, så kan de styre løbene med jernhånd, og man kan være nok så stærk, men hvis man ikke har holdkammerater, så kan det måske være ligemeget. Ud over det, kommer Team AURA-CK Aarhus med 2 stærke ryttere, som begge vil i A hurtigt, samt Hammel CK, som sidste år også gjorde det onde ved B-feltet.

Konkrete løb giver for stort pres: Jeg har tit nævnt løb, som jeg gik efter. Det har tit udspillet sig i flops fra min side, måske fordi jeg har forventet for meget af mig selv, om andre måske har været klar over det, og derfor holdt ekstra øje med mig.

Faktisk var mine to sjoveste løb sidste år Nyborg og Hobro, på ruter der ikke ligger til mig, så de chancer der viser sig vil jeg prøve at gribe i år.

Jeg tænker at hvis jeg kører mig i pointrækken 7-10 gange, så er jeg fint tilfreds, og 2 sejre er målet. Jeg vil kun kaste ét løb ind, som værende et mål og det er Tønder. Det er alligevel en offentlig hemmelighed, at Tønder er ønskeløbet at vinde, og det vil jeg heller ikke rende fra. Selvfølgelig kan der sket ret meget fra nu og ca. 6 måneder frem, så vi må se på det til den tid. Er formen der, går jeg efter at vinde Tønder. There I said it!

Hvad skal der ske indtil sæsonen starter?

Min licenssæson starter først d. 23. april i Randers. Det er selvfølgelig lidt sent, men i påsken tager jeg med Haderslev Starup CK til Alsace – 7. april til 16. april. Igen lidt sent, men den eneste mulighed for en træningslejr i år for mit vedkommende, og så håber jeg det passer med at formen er god til Pinsecuppen.

Før træningslejren skal jeg dog køre indledningsløb d. 1. april, et løb som jeg faktisk selv er arrangør for, men dog selv cykler. Dagen efter står den på Ronde van Borum, et løb som AltomCykling er arrangør for. Begge løb er set som træningsløb for mit vedkommende, for at se formen og løbsteknikken an.

Uanset hvad så glæder jeg mig som et lille barn til at komme i gang med sæsonen, og slås mod alle de unge drenge i B-klassen!

God sæson allesammen!

Årets numre!