Schmolke Roadbar Oversize Evo TLO review

Vores Geartester Thomas fra Black Road Cycling, har testet et af de bedre carbon styr fra tyske Schmolke. Det er blevet revet godt igennem i terænet omkring Etna. Kan et ultralet Carbonstyr stadig føles solidt og sikkert?

Tekst og Foto: Thomas Opstrup

Letvægter i Compact design

Det første du bemærker når du får Schmolke TLO styret i hånden, er hvor ekstremt let det er. Med sine 149 gram er det absolut det letteste 44 cm. (42 m-m) brede racerstyr jeg nogensinde har kørt med. Styret oser af kvalitet. Det er håndværk i carbon af højeste kvalitet, som virkelig kommer til sin ret, når man nærstuderer det.

Formen er compact med en god flat sektion hen til der hvor man monterer bremsegrebene. Derved får man denne her vandrette top der går i et med bremsegrebene, som efterhånden er kendetegnende for rigtig mange compact formede styr, og som i min optik giver det mest komfortable hold i grebene. Når man bøjer albuerne, så kan man nemlig hvile håndledet på toppen af den flade sektion, der fører hen til grebene. Med et drop og ‘reach’ på henholdsvis 126 mm. og 78 mm., så er styret designet med henblik på ergonomi. Skift mellem greb og bukning går da også som en leg – let og komfortabelt.

Afstanden til bremsegrebene i bukningen er god, jeg kan uden anstrengelse snildt nå grebene med langemand og pegefinger. Det har jeg testet på nedkørslen fra Etna, hvor det er helt afgørende, komfortabelt, at kunne nå bremsegrebene i bukningen.

Overdemimensioneret top giver større stivhed

Man skal lige vænne sig til at holde på den oval top på styret, når man kommer fra et styr med rund top. Jeg vænnede mig nu hurtigt til det, og synes faktisk nu at det er bedre at holde på den lidt overdimensionerede oval top, end den mindre og runde top fra mit gamle styr. Udover at gøre styret markant stivere, så giver det dig en god støtte på underarmene, hvis du som Proferne bruger det som “aerobar” når de sidder alene ude i vinden. Hvis man kombinerer det med en cykelcomputer der er monteret et stykke foran styret, så har man faktisk et lille aerobar – underarmene på styret, og hænderne på computeren. Jeg finder denne position særdeles brugbar, når der skal køres stærkt i flat terræn.

Forsigtig ved montering

Du skal være opmærksom på at du ikke overspænder frempinden på styret, da du derved kan ødelægge carbonen. Schmolke anbefale at du maksimalt spænder frempindens skruer til 3 N/M. Dertil anbefaler Schmolke, at du monterer med en carbon monterings pasta – ja faktisk så medfølger der monterings pasta med styret. 3 N/M er ikke specielt meget, så jeg var lidt spændt på hvordan det ville holde. Men selv når jeg bevidst kørte på veje med hullet asfalt her på Sicilien, så blev det hvor det skulle. Jeg tror monterings pastaen spiller en væsentlig rolle her.

Uovertruffen kvalitet

Schmolke TLO racerstyret er lavet af den meget kostbare carbon Toray 1000. Dette er en del af hemmeligheden hvorfor styrets kun vejer 149 gram, og stadig er det stiveste styr jeg nogensiden har kørt med. Min fornemmelse er blevet bekræftet i en uafhængig test, hvor ingen slår Schmolkes racerstyr på stivhed i forhold til vægt. Selv hvis man kigger på total stivhed, så klarer styret sig på højde med de bedste styr på markedet, selvom disse vejer 25-50 % mere end Schmolke TLO.

Herudover giver styrets stivhed en solid og selvsikker styring på landevejen. Carbonen dæmper vej vibrationer virkelig godt. Denne kombination af stivhed og vibrations dæmpning, giver en fantastisk føling med underlaget – særligt på ujævne veje.

Der er nogen der engang har sagt; “At man får hvad man betaler for” det er præcis hvad man gør med dette styr. Schmolke TLO er meget dyrt, men du køber et ‘State of the Art” racerstyr, på Schmolkes egen hjemmeside er prisen opgivet til €495,00 eller omregnet (d.d.) 3.680,00 DKK.

Thomas tester på Sicilien

Thomas Opstrup opholder sig en del af året på Sicilien. Hvor han qua varmere himmelstrøg og højere bjerge kan teste ting på anden facon end det er muligt herhjemme i DK. Thomas driver til daglig Black Road Cycling, som arrangerer skræddersyede cykelrejser til Sicilien. Så kom og prøv kræfter med Europas største aktive vulkan Etna – Kun 3 timer fra København.

Se mere på: blackroadcycling.com eller facebook