Søren har kørt med InfoCrank wattmåler fra Verve Cycling

Lad det være sagt med det samme: Jeg er ikke ekspert i watt-målere! Jeg har kørt med én slags, og det den her!. Jeg har haft lejlighed til at bruge wattmåleren i et par måneder, og jeg har kørt i alt terræn – i det følgende vil jeg komme med min mening og oplevelse. 

Af: Søren Kuipers – Foto: Søren Kuipers

Unboxing

– det er flot indpakning

Der er selve kranken, en lille computer (jeg brugte dog min Garmin) og klinger. Man fornemmer, det er godt kram, man har i hænderne. Det er holdt helt i sort og passer derfor de fleste cykler. Ved bestilling kan man vælge forskellig pedalarmslængde, krankboks og klinger. Da jeg fik muligheden inden en tur mod højderne nær Bormio i Italien valgte jeg min sædvanlige pedalarmslængde på 172,5mm og praxis compactklinger (50/34). Desuden sendte forhandleren Panduro Cycling et par omformere med, så det passede til min krankboks. Vær opmærksom på, at du får det rigtige udstyr med fra start. Spørg evt. din lokale smed og/eller ring til Panduro Cycling. De hjælper efter bedste evne.

1416568799173-1qukttytvc3ux-700-80

Montering og indstilling

– det får jeg altså cykelsmeden til!

Så snart jeg skal mere end skifte bremseklodser, dæk eller ordne andre småting, da bruger jeg altid en pålidelig cykelsmed – specielt også når udstyret skal bringe én op og ned i de europæiske alper, Jesper Solsbæk hos CyclingFreak også kaldet hævneren (jeg ved ikke hvorfor) var som sædvanlig på pletten og fik på bedste vis klargjort min cykel, så jeg var klar til at komme sydpå.

IMG_3984

På hjemmesiden bryster Panduro Cycling sig af, at man ikke være ret teknisk for at tage enheden i brug. Og det er korrekt: jeg tændte for min Garmin-enhed, rullede ud på vejen og ret hurtigt fandt min enhed via ANT+ og InfoCrank hinanden – det var nemt. Jeg oplevede dog, at jeg var nødt til at kalibrere af og til. InfoCrank er bilateral, hvilket vil sige, at den måler både på højre og venstre side, og når jeg efterfølgende så mine data, da var der af og til alt for store udsving.

Eksempelvis viste wattmålingerne, at jeg havde trådt 79% på højre og 21% på venstre. Så ujævnt træder jeg dog ikke, efter kalibrering så det mere rigtigt ud med tal omkring de 50 / 50, men det er åbenbart almindeligt man skal kalibrere en wattmåler. Der er indbygget kadancemåler, og der er masser af muligheder for indstillinger. Jeg kørte primært med funktionerne kadance, watt og gennemsnitlig watt, da det var dette, jeg fandt mest interessant.

InfoCrank i brug

– det spiller bare… hvis man husker at kalibrere

InfoCrank M30 110BCD fungerer ganske godt – specielt som træningsmakker. På de danske landeveje bliver der hurtigt leget med små intervaller og bakkespurter, hvor man trykker til den for at se, hvor længe man kan holde den over 400 eller 500 watt. Efterfølgende er det sjovt at se data, specielt på særligt udfordrende steder på ruten, hvor man blev måske blev sat, eller hvor man forsøgte et ryk eller bare ens gennemsnitlige watt.

IMG_4336

Uden at gå for meget i detaljer så registrerer InfoCrank, ifølge forhandleren, samme præcise data uanset vejrlig; regn, sne, sol, varme og kulde. Det kan jeg nikke genkendende til, da de 2-3 grader på toppen af Stelvio fornemmere jeg samme præcision som på fladbanen til motionscykelløbet Mors Rundt. Den er angivet til at kunne registrere watt mellem 0-3000… så den kunne lige præcis måle mine maksimale målinger.

Spøg til side; jeg har et par målinger i et splitsekund været over 800watt. Om det er rigtigt, det ved jeg af gode grunde ikke, da jeg ikke har prøvet lignende udstyr før, men på gennemsnitlige ture lå jeg i gennemsnit mellem 220-270watt, hvilket virker realistisk og er i tråd med de watt redaktøren på AoC kører når vi følges ad på en tur (vi vejer nogenlunde det samme). Den indbyggede kadancemåler fungerer, som den skal.

Glemmer man at kalibrere kan ens watt dog komme til at se helt håbløse ud. Jeg oplevede en træningstur hvor jeg ikke lige kiggede nærmere på watt hvor mit gennemsnit var 120, som familiefar så sørger jeg altid for at få kørt kort og intenst på mine træningsture, så 120 watt i snit var helt i skoven, så husk at kalibrere. Jeg undrer mig dog lidt over at wattmåler / garmin ikke bare gør det automatisk når den registrerer en wattmåler, eller i hvert fald ikke automatisk lige tilbyder muligheden. Som jeg forstår det bør man altid kalibrere en wattmåler når man starter med en tur, så det er mystisk man selv skal huske på det.

For og imod

 – den nådesløse sandhed

Det har været en sjov oplevelse – for en ikke særlig gearnørdet (lirens) rytter – at prøve så lækkert udstyr. Jeg ser store fordele ved at benytte wattmålere under træningen, hvis man har store ambitioner og krav til viden om sig selv, træningsformer, syregrænser og andet. Det er meget lettere at køre jævne intervaller med en wattmåler end med f.eks. puls,  det gør det især lettere at disponere korrekt i intervallerne.

Der findes mange wattmålere på markedet, også billigere udgaver end Infocrank, jeg er dog ikke i en position hvor jeg kan vurdere om alternativerne er bedre eller dårligere, men Infocrank hævder selv at være en af de mest præcise målere der findes. For at opnå den præcision er produktionsomkostningerne højere end for andre systemer, og man må så gøre op med sig selv hvor vigtig den præcision er.

Jo mere seriøs du er, jo vigtigere vil præcision også være. Er du en helt almindelig motionist med en 5-8kg for meget på sidebenene, så er InfoCrank måske lige i den pebrerede ende?

Udover præcision og muligheden for at træne mere målrettet, så skal man som motionist også overveje om man overhovedet er interesseret i at få sine watt at vide. En wattmåler er nådesløs, på godt og på ondt, og for nogle kan det godt gå hen og blive direkte demotiverende få syn for sagn om de watt man træder.

Er du derimod bidt af forbedring, og vil træne så optimalt så muligt, så er det svært at komme udenom at wattmåleren er et af de bedste værktøjer til forbedring der findes lige nu, og så virker Infocrank som et seriøst og klippestabilt bud på en god én af slagsen.

Vi håber læsningen har været interessant, og husk AltomCykling.dk ikke laver deciderede tests, vi lader forskellige almindelige cykelinteresserede prøve forskelligt udstyr, og give deres mening til kende om oplevelsen. Søger du en teknisk gennemgang af Infocrank anbefaler vi DCRainmaker der laver nogle af de mest udførlige produkttests på nettet.

Infocrank har en vejledende pris på 11.998kroner og kan købes hos www.pandurocycling.dk. 

infocrank-compact-m30-centered
Kranken som den ser ud inden montering.