Jeppe viser de essentielle cykelrytter tilskud frem, klassisk vitamin, magnesium, EPA-GLA+ (Fiskeolie) og Osteoremin Forte!

Team AoC kører på Biosym i 2015

”Juhuu, med den slags sponsorer behøver jeg slet ikke træne mere,” var første reaktion fra en unavngiven rytter, da det blev annonceret over for Team AoC, at en af Danmarks førerende på markedet for kosttilskud og vitaminer, #Biosym, ville være sponsor for holdet i 2015. Oven i købet ville Biosym rundhåndet uddele af både deres viden og produkter. Stemningen var god, men i sandheden er naturligvis ikke helt så enkel.

Af: Jeppe Udby

Den indre skeptiker

På trods af, at jeg har brugt vitaminpiller og kosttilskud i mange år efterhånden, har der altid boet en skeptiker i mig, der bliver ved med at spørge: ”Vitaminpiller, kosttilskud og hokus pokus, arghh, skulle det nu være nødvendigt? Handler det ikke bare om at få trådt nogen kilometer og så ellers spise sundt og varieret?” Når nu Team AoC er sponsoreret af Biosym, har det selvfølgelig været relevant at stille de skeptiske spørgsmål videre til eksperterne. Jeg tog derfor en snak med Biosym og har her skriblet lidt om, det jeg lærte.

Det handler om balance

Det handler om at skabe balance. Jo bedre balance i kroppen, jo bedre velvære og ydeevne. God, naturlig kvalitetskost er den vigtigste byggeklods, når der skal skabes balance. Vi har brug for det rigtige miks af fibre, vitaminer, mineraler, sporstoffer, antioxidanter, proteiner, kulhydrater og fedt i den daglige kost for at få kroppen til at sende flest mulige watt ud i pedalerne. Så simpelt er det. Desværre spiser mange af os hverken varieret eller sundt nok. Vi er formentlig heller ikke fuldtidsproffer og har ikke tid/mulighed for at fokusere tilstrækkeligt på kosten i en almindelig hverdag. En livsstil med travlhed og stress, forurening og andre ydre påvirkninger gør ofte, at behovet for vitaminer og mineraler er større end, det man får gennem almindelig varieret kost. Dertil kommer, at rigtig meget af vores kost i dag udpint og forarbejdet så meget, at næringsindholdet er lavt.

Cykelryttere har brug for hjælp

Kombinationen af øget pres på organismen og dårlig mad betyder, at balancen i kroppen kan forskydes og har brug for hjælp til at komme på plads. Det er her vitaminer og kosttilskud bliver relevante – ikke kun for cykelryttere, men for de fleste af os. Cykelryttere er dog generelt mere udsatte for risikoen for ubalancer i og med, at udholdenhedssport betyder, at kroppen har brug for en større mængde næringsstoffer end ellers for at præstere og restituere hurtigst muligt. Selvom fokus oftest er på præstation og restitution, skal vi ikke negligere den belastning, vi som tohjulsfanatikere pådutter vores immunforsvar og bevægeapparat.

Ved udholdenhedssport er det naturligvis vigtigt at have fokus på kostens sammensætning og især kost med lavt glykæmisk indeks så kulhydraterne frigives langsomt. Som cykelrytter opnår man ofte en meget høj forbrændingsevne, hvilket betyder, at vi også har brug for gode fedtstoffer. I det hele taget skal sportsfolk (især eliten) være særligt opmærksomme på de vitaminer, mineraler og sporstoffer, som har betydning for stofskiftet og bloddannelsen, da intensive og langvarige sportspræstationer kræver en stor energiforsyning til de travle muskler.

Bevægeapparatet har også brug for næringsstoffer og især er det vigtigt at være opmærksom på, at under hård fysisk belastning vil kroppen udsættes for stress og derved nedsætte modstandskraften. Derfor skal immunforsvaret styrkes og belastningen af frie ilt radikaler mindskes ved mange antioxidanter. I det hele taget har hele kroppen brug for ekstra næringsstoffer til at restituere samt at mindske skader på muskler og bevægeapparat.

Virker kosttilskud?

For de fleste jeg har talt med om emnet, bliver kosttilskud og vitaminer ofte til et spørgsmål, om man tror på det eller ej. Der er ingen beviser for, at meget høje doser vitaminer og mineraler vil fremme præstationen, men kommer man i mangel vil ens præstationsevne helt sikkert falde og restitutionstiden bliver længere samt risikoen for skader bliver større. Jeg er ikke videnskabsmand og har ikke lavet forsøg eller målinger, men min klare fornemmelse er, at jeg opnår en bedre balance med hjælp fra Biosym, og dermed også mere styrke på cyklen.