Test hos Team Zwatt

Team Zwatt – danske garage drømme

Bag iværksætternavnet Team Zwatt gemmer der sig sjovt nok en vaskeægte iværksætter. Ingeniør, perfektionist og nørd (i ordets bedste forstand) passer på Rolf Østergaard, grundlæggeren af virksomheden bag team Zwatt, Sensitivus. Der findes mange derude der gerne vil knække koden til en billig stabil og præcis wattmåler, er team Zwatt på rette vej? Vi har kigget lidt på sagen, og har fået lov at teste et af deres produkter. 

Af Uggi Kaldan | Foto Uggi Kaldan 

Artiklen her startede med et opkald for et par uger siden. Vi havde tidligere læst om team Zwatt, men ikke rigtigt skænket det en tanke siden. Det lignede umiddelbart et typisk kickstarter projekt, af den slags der aldrig rigtig bliver til noget. Efter den indledende hype har lagt sig, så dør projektet ud, fordi det viser sig at de mange smarte marketingsfolk bag de flotte 3D visualiseringer, alligevel ikke rigtigt havde et godt produkt, eller kompetencen til at skabe et godt produkt. Men sådan er det ikke med Team Zwatt, faktisk helt omvendt, fandt vi ud af. 

Her er ikke tale om smarte marketingsfolk med en god idé og ingen knowhow – her er tale om folk med knowhow, der har besluttet sig for at skabe et god, billig, præcis og solid wattmåler. 

Rolf Østergaard, en kompetent og nysgerrig herre

Rolf Ostergaard Team Zwatt

Bag team Zwatt og Sensitivus står ingeniøren og iværksætteren Rolf Østergaard. Han har adskillige succesfulde projekter bag sig, og så er han drevet af at lave ting der virker. Han er selv dygtig, og dygtige folk har det jo med at tiltrække sig andre dygtige mennesker, det er også tilfældet hos Sensitivus får man indtryk af. Rolf er ikke længere hvad man kan kalde ung, men han er ungdommelig af sind. Det er tydeligt mens vi snakker med ham at det er nysgerrigheden, og interessen for teknik og særligt det at måle ( – så præcist så muligt), der driver Rolf. 

Team Zwatt bor på et interessant kontorhotel i udkanten af Østerbro, og det er ikke de smarte kontorer med udsigt, de har lejet. De bor derimod i de mere praktiske kontorer i stueetagen. De har ikke forsøgt at rydde op da jeg kommer på besøg, men der er da også mening med rodet, forstår jeg hurtigt. Testudstyr a la Storm P står på forskellige borde, stykket sammen af træ, modstandsmålere, hydraulik og andet mekanik.

Det ser hjemmelavet ud, men til gengæld virker det, kan jeg forstå på Morten Kristiansen, der ses herunder i forgrunden. På teamets hjemmeside beskrives han som – “King of embedded code. 20 years of creating software for everything from tiny spy devices to space stuff. Hardware and mechanical wizard on the side”. Hvis nogen skulle udvikle software til mit næste powermeter, og jeg selv skulle vælge vedkommende, så tænker jeg at Morten passer meget godt på den profil jeg ville lede efter!?  

Hvad Rolf Østergaard ikke har brugt af penge på en fancy adresse og lirens indpakning af testmaskiner, har han investeret i kompetent personale. Det var praktisk arbejde der prægede vores besøg. Wattmålere der skulle sendes, blev testet, kalibreret og pakket i praktiske (ikke fancy) papæsker. Det hele mindede om én af den slags garage foretagener man kender fra f.eks. historien om opstarten af Apple. OK måske er team Zwatt ikke det nye Apple, men der er utvivlsomt et kæmpe marked for en mainstream wattmåler, til en rimelig pris, og en god kvalitet, og så vækker det jo altid tillid når pengene bliver brugt på udvikling af produktet, og ikke på store smarte kontorer. 

apple garage steve jobs and wozniak

Team Zwatt satser på en billig, solid, og ikke mindst stabil og præcis wattmåler. 

FSA Gossamer BB30 kranksæt som wattmåleren er baseret på er ikke det mest lirens på markedet, til gengæld er den gennemtestet, og “rock solid” som man siger. Udover den krankbaserede “SRM” løsning har Team Zwatt også en løsning a la Stages, der er indbygget i en pedalarm. Vi har indtil videre den krankbaserede monteret på vores testcykel, men vi får også lov at teste pedalarmen senere på året. Men nu skal kranken testes, og det glæder vi os til! 

Herunder ses kranksættet monteret på AoCs 2018 testcykel, som vi i øvrigt også kommer til at skrive en del mere om, om ikke ret længe :) Den skarpe læser bemærker nok også at logoet vender lidt sjovt på kranksættet. Det er noget der bliver rettet. Det er ikke toplir, men faktisk ser det overraskende fint ud på cyklen trods den klassiske udformning. 

Test hos Team Zwatt

De allerførste kilometer… ingen problemer indtil videre. 

Det var tirsdag vi var i KBH og besøge Team Zwatt, og det her regnet stort set lige siden, så vi har ikke været på landevejen med wattmåleren, til gengæld er den røget i hjemmetræneren, og så har vi testet det (meget kort) – kan det connecte til de enheder vi har? Kan det bruges i Zwift universet. Svaret er ja, ja – og det foregik totalt smertefrit. Som med alle moderne wattmålere sender Team Zwatt både BT Smart og ANT+ signal ud, så der skulle være hul igennem til stort set alle nyere enheder (samt ældre garmin enheder, der stadig kun kører ANT+).

Der følger en app med, hvor man kan kalibrere wattmåleren, opdatere den, og andre spændende ting. Den skriver vi mere udførligt om når vi er færdige med testen. Det vigtigste er dog at vi kunne finde wattmåleren med telefonen, lige med det samme. Ligesom både Ipad og Computer kunne finde ud af at parre enheden, så vi kunne komme ud og cykle nogle kilometer i Zwift. Vi parrede også uden problemer wattmåleren med både Garmin og Wahoo Bolt. Så langt så godt. Nu skal enheden testes mere grundigt. En af de allerførste ting vi glæder os til at se er når vi sammenligner kurven fra Elite Muin B+ træneren, til Zwatt powermeteren, vi har nemlig “wattmåleren” i hjemmetræneren mistænkt for at give en god portion ekstra watt. 

Wattmåleren holder strøm ca.250 timer, og man kan tjekke batteritid i app. Når den løber tør er den super nem at lade op, batteriet kan holde til mindst 500 opladninger. Så kører du batteriet ned til 75% inden du lader det, er et konservativt bud er at når du har cyklet 2 – 3 millioner kilometer på dit Team Zwatt powermeter, så er det måske ved at være tid til at batteriet skal udskiftes. Med andre ord, du ender ikke som et batterisvin, hvis du vælger at investere i en Zwatt wattmåler.  

Den næste måneds tid tager vi ud og tester kranksættet og så vender vi tilbage med vores oplevelse af kranksættet – med alt fra montering, til oplevelse, og vores vurdering af kvalitet og stabilitet. Det bliver spændende! 

Er du interesseret i wattmåleren allerede nu – kan den købes her: 

Zpider Power Meter – All In One Package 
Pris: 3499 kroner