Alle cyklens mål bliver allerførst målt op - jeg havde savet lidt i saddelpinden, men absolut for højt... troede jeg © Photo: Uggi Kaldan // AltomCykling.dk
Alle cyklens mål bliver allerførst målt op - jeg havde savet lidt i saddelpinden, men absolut for højt... troede jeg © Photo: Uggi Kaldan // AltomCykling.dk

Til bikefit hos Bikefitting.dk

Redaktøren har nu ca. cyklet et år. Anden sæson er så småt ved at blive skudt igang, der er blevet investeret i en ny cykel – nu var det tid til et fit! Det er ca. 2 uger siden fittet fandt sted, men anmeldelsen kommer først nu, da den nye position lige skulle afprøves, både til træning og til et par løb. Kan godt afsløre med det samme, at det har gjort en forskel.

Har jeg brug for et bikefit?

De fleste vil sandsynligvis få noget ud af at tage til Bikefit, men inden man bare springer ud og bestiller tid til sådan et, skal man nok lige gøre sig klart, hvad det egentlig er, man ønsker at få ud af det. Har man lige købt en ny cykel, og ikke cyklet før, så kan de fleste cykelhandlere hjælpe med det mest basale, så du i hvert fald ikke kommer ud og trille på noget der er fuldstændigt håbløst sat op. Der findes naturligvis undtagelser, Kvickly og T-Hansen sælger f.eks. racercykler, men her skal du nok ikke forvente meget hjælp. I dag ved langt de fleste specialiserede cykelhandlere dog lidt om fitting.

Føler man alligevel som begynder at man sidder helt håbløst på cyklen, kan man godt betale for et bikefit det øjeblik man køber en ny cykel og det vil man nok have noget ud af. Personligt tror jeg dog, at man får mere ud af det, hvis man lige har været ude på landevejen, cyklet et par tusind kilometer, og fået en idé om, hvad det vil sige at sidde på en cykel, hvad ens ambitioner er. Har man brug for mere komfort? eller skal det være så race så muligt? Er der nogen steder der gør ondt, som ikke bare føles som en tilvænnings sag… osv. Kort sagt, man har lidt indsigt i hvad det vil sige at køre på cykel.

Redaktøren har som sagt cyklet et år, er blevet fortroligt med cykling (synes han i hvert fald selv), har modtaget en masse gode råd fra både cykelhandlere og medcyklister, men nu var det på tide at finde ud af om positionen virkelig var god.

Hvordan vælger man sin Bikefitter – der er mange tilbud?

Godt spørgsmål – der ér mange. Nogle fokuserer meget på ydelse og aerodynamik på cyklen, andre (som den vi har valgt) fokuserer (mere) på selve positionen på cyklen. Efter et år på cyklen, handler det  ikke så meget om hvor “race” min position kan blive, og hvordan man lige kan få ekstra 10 watt ud af kroppen ved at ændre små detaljer. Det er ikke fordi, det ikke er vigtigt – men som begynder er min prioritet at finde ud af om jeg sidder godt på cyklen. Valget faldt på “Bikefitting.dk” fordi de et uddannede fysioterapeuter og de lagde i vores indledende samtale vægt på at det handlede om min fysiologi.

Mine forventninger til fittet var at få svar på om jeg sad i den rigtige saddelhøjde (vigtigt når man har købt en cykel med integreret saddelpind, der skal skæres… ). Om mine klamper sad rigtigt under mine fødder og dermed gav et godt tråd, og ikke mindst ikke unødigt belastede mine knæ (som jeg har haft lidt problemer med sidste år). Om min styrhøjde var god – altså overordnet – Sidder jeg godt på en cykel!?

Grundig test i hyggelige lokaler.

Lokalerne i Silkeborg er hyggelige, de ligger lige overfor togstationen, så man kan sagtens tage toget til Silkeborg (det gjorde jeg). Testen startede med at cyklen blev placeret i cykelsimulatoren, men først skulle jeg selv testes. Jakob der foretog testen målte først min krop ud, kiggede på min ryg, målte mine ben, kiggede på hvor fleksibel jeg er (man er ikke så fleksibel efter mange års fodbold kan jeg godt afsløre!) og spurgte ellers generelt til hvordan min krop havde det når jeg sidder på cyklen.

Et bikefit er en organisk proces, ikke eksakt videnskab. Ingen fødes med ét færdigt, perfekt fit!

Jeg var meget klar i min præsentation af mine forventinger til Jakob, og det tror jeg er en stor fordel, både for én selv og fitteren, at rytteren har gjort sig tanker om sine forventninger til fittet, inden man går igang. Der findes ikke ét “rigtigt” fit til en cykelrytter, der findes mange forskellige, som hver især giver forskellige muligheder / begrænsninger. Et fit hvor man ønsker sig at være så race og aero som overhovedet muligt, kan være meget svært at kombinere med komfort og hensynstagen til en svag ryg eller et dårligt knæ. Nogle ønsker komfort, andre ønsker sig race, nogle har måske, meget specifikt, ondt et sted og ønsker hjælp / svar på hvorfor smerten opstår på cyklen. Gør dig klart hvad du ønsker af dit fit, så får du mest ud af dine penge, og den bedste oplevelse.

Min krop havde ikke nogle skævheder der skulle udlignes, så derfor kom jeg hurtigt op på cyklen hvor Jakob hurtigt kunne spotte at mine klamper ikke var positioneret ret godt under mine sko. Det var nu ikke en overraskelse, da jeg havde haft klamperne af sommerskoene i forbindelse med en tur til Spanien i Januar hvor jeg kørte på et andet pedalsystem, de gamle klamper var herefter kastet lidt hurtigt på. De skulle rettes, til gengæld flyttede Jakob dem længere tilbage på skoen, end jeg selv plejer at gøre, hvilket mærkbart hjalp mit tråd, små detaljer, store forandringer.

Herefter gik vi videre til saddelhøjde, som jeg faktisk troede jeg havde skåret for højt, men efter grundigt at have kigget på min position i 20 minutter, måtte jeg sande at det jeg troede var et noget for høj saddelhøjde, meget tilfældigt var spot on! (2 centimeter højere end saddelhøjden på vintercyklen!). Jeg havde tænkt, at jeg sad lidt lavt på vintercyklen, men havde dog ikke forventet at det var 2 centimeter! Det er altså en stor ændring.

Herefter gik vi videre til at kigge på min saddel position, og her blev jeg virkelig overrasket – Jakob mente at jeg ville få noget ud af at flytte den lidt tilbage, og flyttede den 3mm… jeg troede det var løgn, men det føltes meget bedre at træde… konklusionen fra den oplevelse er at man altså skal være meget varsom med lige at flytte lidt på sadlen, flyt den millimeter af gangen, ikke centimeter! (Som jeg ellers selv har forsøgt mig lidt med engang imellem).

Herefter blev styret sat 1 centimeter ned, hvilket måske lyder af meget, men det sad højt da cyklen var ny, så jeg var ikke så overrasket, og frempinden viste sig også at være perfekt længde med sine 120mm, men den var også blevet skiftet i butikken inden fittet da jeg synes den frempind cyklen var født med på 100mm var lidt for kort.

Kan man være tilfreds med et fit, hvor der kun bliver ændret småting?

Absolut! Nu er en ændring af saddelhøjden på 2 centimeter i øvrigt ikke småting, det var bare meget tilfældigt at jeg havde ramt højden perfekt, selvom jeg selv troede jeg havde skåret det alt for højt. Den største forandring har jeg faktisk ikke oplevet ved at sidde på min nye cykel – men det er virkelig helt utroligt så dårligt min gamle vinterracer føles når jeg tager den på arbejde nu, det føles faktisk helt håbløst forkert at sidde på den. Saddelhøjden er med vilje ikke blevet sat op, for at have et reference, og det kan virkelig føles at der er forskel!

Derudover var det fedt at få vide at man sad godt på cyklen. Nu kan jeg virkelig træne på min nye cykel med vished om at jeg sidder rigtigt. Det er faktisk rart at få bekræftet, her inden anden sæson går igang. Dårlige vaner og stillinger, skal helst fanges inden de bliver rutiner, der er svære at bryde! Nu må vi se hvad det kan blive til ude til motionsløbene, kan i hvert fald ikke undskylde mig med, at jeg sidder som en amatør på cyklen længere…

Solestar - indlæg der fornyer din sko hos Bikefitting.dk

Indlæg der fornyer de “gamle” sko – men ikke gratis!

Til fittet gav Jakob mig også mulighed for at prøve et par indlæg til skoene af mærket Solestar – der er et indlæg forstærket med carbon. Indlægget er skåret på en lidt anderledes måde end man ellers ser med indlægssåler, navnlig svangen, hvor støtten er  flyttet længere frem på foden end jeg er vant til, og så er indlægget meget tyndt i fronten og væsentligt tykkere / stivere midt på. I mine sko gjorde det, at det føles som om jeg fik flyttet lidt kraft fra fronten (tæerne) af foden og mere ind under benet, fornemmelsen var et bedre tråd og mere kraft.

Jeg kører i et par Mavic Zxellium, der er en god sko, men den blev altså mærkbart bedre med dette indlæg. Det burde dog også være bedre til en pris på 1.600 kroner. Personligt synes jeg det er en dyr opgradering, men ikke desto mindre en opgradering. Hvis du leder efter de sidste tweaks af dit gear, eller hvis du har problemer med sovende tæer og smerte i forfoden, så er Solestar værd at tjekke ud. Man er dog også tæt på prisen på et par seriøst gode cykelsko ved 1.600 kroner, jeg er meget i tvivl om hvor man får mest for pengene, så det kan ikke blive til en klar anbefaling, men dog en konstatering af at de klart forbedrede et par sko, som koster 2.000 fra nye, og som jeg troede sad rigtigt godt på foden. Nu må jeg erkende at de bare sidder godt.

Tak for en rigtig god oplevelse!

Det var en rigtig god oplevelse at besøge Bikefitting.dk i Silkeborg, det kan vi klart anbefale her fra AltomCykling.dk. Hvis du har et klart mål om at forbedre din position på din cykel, eller som os har cyklet et stykke tid og nu gerne vil have at vide om du virkelig sidder godt på din cykel, så kom afsted!

Senere på sommeren vil vi besøge en anden bikefitter i Danmark, der har mere fokus på ydelse og wattoutput. Det bliver spændende at se hvordan de ser på den position jeg har nu, hvor jeg synes jeg træder godt, og om en mere teknologisk tilgang, kan give mig flere watt.

Tryk på banneret herunder hvis du vil læse mere om Bikefitting.dk

Bikefitting.dk - bikefitting med udgangspunkt i din anatomi