Tjek på vinterfodtøjet

Jeg har haft fornøjelsen af at teste tre forskellige bud på godt fodtøj netop som vinteren efterhånden begynder at få overtaget. Jeg har testet 3 forskellige par støvler med forskellige karakteristika, og i forskellige prisklasser. Artiklens formål er ikke at holde dem op mod hinanden og endeligt bestemme hvilken støvle der er bedst. Funktionalitet, udseende og pris vægtes forskelligt alt efter temperament og pengepung, det skal jeg ikke gøre mig til dommer over, jeg kan dog garantere at alle 3 par støvler har fået nogle tæsk. 

Af: Søren Kuipers | Foto: Uggi Kaldan (cover) – Søren Kuipers (artikel). 

Lidt teknisk, og så min oplevelse af skoene.

For at skabe overblik, har jeg opdelt denne testen i to kategorier, som har til formål at skabe overblik for læseren; “tekniske detaljer” og “min oplevelse”.

Jeg har brugt alle 3 par støvler til at pendle til og fra arbejde, samt i skoven på MTB. Jeg har også testet dem på ture af mellem 1,5-2 timers varighed på landevejen. Dette for at få så varieret en oplevelse af støvlerne så muligt, samt vurdere deres evne til at holde fusserne varme.

Giro Alpineduro, sort med røde snører – 1.199,- kroner

Giro Cykelsko Vinter AltomCykling.dk

Tekniske detaljer

Denne modebevidste støvle fra amerikanske Giro adskiller sig ved brugen af snørebånd, en detalje der også kan ses på flere udgaver af firmaets landevejsko. Støvlen ligner mest af alt en hybrid mellem en langrendsstøvle og vandrestøvle, hvor der tages hensyn til bevægelsesfrihed ved akillessenen med en sænket ankelstøtte bagpå støvlen.

Sålen er godt isoleret og kulden kan ikke trække ind nedefra. Der er et lille klampedæksel, som kan tages af og på – således er den både egnet som cykelsko og som støvle til almindelig brug. Dette er også tydeligt, når man går i skoen; den er meget komfortabel og markant blødere end normale cykelsko. Således et godt valg som pendlerstøvle. Snørebåndene gør at man kommer hurtigt ind og ud af støvlen, og den er foret som en almindelig vinterstøvle. Desuden følger der sorte snørebånd med.

Oplevelse af skoen

På frostklare og tørre dage har jeg ikke prøvet en støvle mere komfortabel end denne. Det er tydeligt, at kraftoverførslen ikke er i fokus som på sommermodellerne fra Giro. Fokus er på komfort. Støvlen er særdeles velisoleret og selv med en sommerstrømpe i bliver tæerne ikke kolde. Desuden ånder fødderne glimrende, og som fodtøj kan mine fødder ikke få lækrere sko end disse støvler fra Giro.

Til gengæld kommer støvlen – som det ses på billedet – til kort på nedbørsdage. Sprøjt fra vejene, vand løbende ned af skinnebenene; det ender i støvlen, hvor foret suger fugten ned i skoen. Ved kraftig regn begynder vandet også at trænge ind ved snørebåndene. For at modvirke dette, tilbyder Giro gaiters til skoene – et overtræk som bruges netop under våde forhold – men personligt er det netop det jeg gerne vil slippe for, når jeg vælger en vinterstøvle.

Plusser og minusser: 

+ Til dato den varmeste vinterstøvle jeg har prøvet (i tørvejr).

+ Suveræn komfort og åndbarhed for fødderne

– Manglende ankelomslutning

– Dårlig kraftoverførsel i den bløde sål

Venligst udlånt af WeBike hvor de koster 1.199,- kroner

Specialized Defroster trail MTB, sort/orange – 1.499,- kroner

Specialized Cykelsko Vinter AltomCykling.dk

Tekniske detaljer

Specialized har givet dette overbevisende bud på en vinterstøvle. Skoen er 100% vandtæt med en forstærket snude. Sålen er rimelig stiv af en vinterstøvle at være og isoleringen fungerer ganske godt, så kulden ikke trænger sig på nedefra.

Boaspændet fungerer godt og generelt er lukkesystemet gennemført. Det markante neoprenskaft sikrer varme om anklen samt at vand ikke trænger ned oppefra, lige med det sammen i hvert fald. 

Skarp farvekombination med sort og orange. Støvlen er desuden meget synlig, da de blanke felter der kan ses på skoen, fungerer som reflekser når det er mørkt. 

Oplevelse af skoen

Jeg har fået et rigtig godt indtryk af denne støvle. Den er brugt i alt slags vejr, og støvlen har både klaret masser af nedbør og frostgrader. Støvlen er særdeles vandtæt og man holder varmen ganske godt i denne støvle. Fødderne ånder fint i støvlerne, men ved længere tids brug har jeg oplevet fugtige fødder. Omvendt er det også svært at konstruere en støvle, som er 100% vandtæt og samtidig så solidt isoleret i sålen – uden at fødderne vil komme til at svede.

Støvlens lukkemekaniske er i særklasse. Der er brugt et neoprenstykke over anklen, og vristen spændes tæt med et boaspænde. Omslutningen ved anklen fungerer rigtig godt. Anklerne holder sig konstant varme samtidig med at der ikke trænger fugt ned fra benene ved regnvejr. Desuden bevirker de afsluttende velcrolukninger at skoen sidder rigtig komfortabelt.

Den stive sål giver en god kraftoverførsel. Bruges støvlen som pendlerstøvle går man selvfølgelig lidt mere klodset, da sålen ikke flekser så meget pga. stivheden, man kan ikke få det hele.

I ekstremt koldt vejr – og ved lange ture – kunne tæernes spidser godt blive lidt kolde. Ikke så man bagefter sidder og græder over en kop kaffe, men nok til at man husker uldstrømpen på næste tur.

Til dato den mest allround vinterstøvle jeg har prøvet.

Plusser og minusser: 

+ 100% vind- og vandtæt

+ Lukkemekanisme og tilpasning til foden

+ Reflekserne giver høj synlighed

– Åndbarhed

Venligst udlånt af WeBike, hvor de koster 1.499kroner

Force MTB støvle, sort/hvid – 999,- kroner

Force Cykelsko Vinter AltomCykling.dk

Tekniske detaljer

Force har produceret en hardcore vinterstøvle. En støvle, der kan klare selv meget hård frost. Når man pakker støvlen ud af æsken, da tjekker man lige en ekstra gang, at det er cykelstøvler man har i hånden. Associationerne går i retning af skistøvler, så kraftig virker støvlen.

Lukkesystemet er særdeles gennemtænkt. Der lukkes på tre forskellige måder. Ydersålen er meget stiv, og det giver en optimal kraftoverførsel, hvilket giver for fart både under transport og på et krævende mtb-spor.

Støvlen leveres med spikes, som man selv kan påsætte (både spikes og værktøj til montering medfølger). Den har forstærket front, som både skulle isolere og afvise skidt og regn.

Oplevelse af skoen

Ved brug bemærker man støvlens mange gode detaljer. Jeg har særligt bidt mærke i den robuste overdel. Den er 100% vandtæt, og dens glathed lader både vand, mudder og skidt glide af. Det er meget cool.

Anklen støttes rigtig godt af neopren, og her skal man være opmærksom på, at anklens bevægelsesfrihed i skaftet er lidt begrænset grundet de robuste materialer. Støvlen er således helt tæt og ankelledet holdes godt varm.

Lukkesystemet er virkelig godt rent varme-, isolerings- og vandtætmæssigt. Man både snører, lyner og spænder, når man ifører sig denne Force støvle. Det er ikke en støvle man lige hopper i, men omvendt er det ikke det ekstra minut, det tager at tage støvlen på, som fylder på en træningstur.

Bruges støvlen som pendlerstøvle, skal man dog medregne at ens gang let ligner én skiløbers (vel at bemærke uden ski).

Ydersålen er ligeledes grov på undersiden, så man kan stå fast og skubbe sig fri. Det var super fedt, da jeg både har kørt i sne og meget mudret terræn.

Plusser og minusser: 

+ 100% vind- og vandtæt

+ Solid vintersål til selv den hårdeste vinter

+ Kraftoverførsel

– Flexibilitet ved ankelledet

Venligst udlånt af Cykelgear.dk hvor de koster 999,- kroner

Endelig vil jeg bemærke, at jeg kun har haft mulighed for at afprøve tre deciderede vinterstøvler i denne omgang. Det er min egen oplevelse af støvlerne, som artiklen afspejler.

Husk desuden altid et par gode strømper i cykelskoene/støvlerne, og husk at vælge en størrelse, hvor dine fødder kan være. Er de for små, da vil du fryse fusserne uanset hvad.