Super stilet sko (i hvert fald i den hvide, sorte og røde udgave) – den mere farverige “hyper green / lava” special edition vi har fået lov at prøve er nok en sko der mere deler vandende rent udseendemæssigt. Personligt kan jeg godt li den, men den er meget frisk… for at sige det mildt.
Af Uggi Kaldan | Foto Uggi Kaldan
Når Specialized laver en topsko, så er det ikke en sko der er for alle. Den er lavet til f.eks Peter Sagan, så han kan vinde nogle af verdens største cykelløb, det betyder at materialevalg og udformning er kompromisløs og race, S-Works 7 er en stiv og let sko, men i forhold den tidligere 6er, så er der med skandinaviske øjne sket nogle markante forbedringer med S-Works 7.
Bredere snude og mere tilgivende hæl
Snuden på S-Works 7 er blevet bredere, eller sådan føles den i hvert fald på mine fødder. Mine fødder var faktisk aldrig ret glade i 6eren, hvorfor jeg endte med at sælge mit par, men i dem her, der er det ren lykke, de passer perfekt på mine fødder. Vigtigt at bemærke i den her sammenhæng, på mine fødder.
Fødder er forskellige, så nogle sko vil passe din fod perfekt, andre vil ikke. Køb ALDRIG en sko ud fra en anmeldelse alene, prøv dem på, i sidste ende er det kun dig der kan mærke om netop den sko, er god til dig.
Den gamle 6er var også kendt for at have en lidt svæver hælkappe, der godt nok greb godt fat om hælen, men for en del brugere også skabte problemer med slidt hud. I 7eren er hælen blevet lidt mere tilgivende, den er blevet brede, og er knap så stiv, særligt tydligt ved kanten af skoen. Hvor 6eren nærmest knækkede sammen v. hælpartiet, så har 7eren en mere blid runding. Det passer godt til min fod.
Trods den lidt “solidt udseende” overdel, så fungerer alle de små ventilationshuller utroligt godt, således at fødderne selv på varme dage (testet op til 27 grader) – stadig kan holdes nogenlunde “luftige”.
Samtidig er skoen kreeret således at materialet kan strække sig på udvalgte steder, og ikke strækker sig på andre, det er svært at vurdere om det virker, men skoen sidder utroligt godt på mine fødder, og det gjorde de faktisk direkte ud af kassen, det føltes ikke som om de skulle gåes til, de sad bare godt.
Det nye BOA-spænde!
Specialized er store – det er ikke uden grund de kaldes “the big S” i deres hjemland USA. Når man er stor, så kan man nogle gange lave nogle frække ting. F.eks. kan man udvikle sit helt eget CNC fræsede spænde til sin topmodel sko, i samarbejde med de største producenter af skospænder BOA, og det har Specialized så gjort.
De her spænder glider helt utroligt godt, indtil videre. Væk er den der lidt “plastik-agtige” følelse man godt kunne have med de gamle BOA-spænder, særligt når der kom lidt støv i maskineriet. Jeg er “spændt” (tøhø) på om de her spænder holder spændstigheden (endnu mere tøhø) i lang tid, eller om de også bliver lidt slatne over tid. Indtil videre (efter ca.2000km) så fungerer de som nye.
I de her Aerodage kan man godt grine lidt af at topskoen nu har fået to spænder der stikker en halv gang længere ud på skoen, end den tidligere udgave af BOAs spænder. De er helt ufatteligt rart at justere på, selv gennem et skoovertræk, så jeg synes det er fedt og skulle der være en “aero penalty” – så har det mindre betydning for mig.
Den stiveste letteste sål… nogensinde?
Sådan beskriver Specialized selv deres sål, og hvorfor skulle de ikke passe. Altså i hvert fald den stiveste og letteste sål Specialized har produceret. Jeg har ikke ville pille carbonsålen af skoen for at veje den, men der er nogle små uddybninger i sålen, der ikke er i den tidligere udgave, så mon ikke det er rigtigt at den er lettere.
Jeg har ikke noget prof måleværktøj der kan måle stivheden i en cykelsko, og producenternes egne angivelser er ikke noget man kan sammenligne umiddelbart. Men jeg har min egen husmandsmetode, der fungerer sådan her: kan jeg med to hænder få skoensålen til at bøje, ved at presse på begge ender af sålen, ind mod kroppen, så kategoriserer jeg skoen som mellemstiv sko. Føler jeg slet ikke jeg kan bøje skoen, så er det en stiv sko. De her sko er stive, og det var 6eren i øvrigt også.
På Specialized´ egen skala har 7eren et “stiffness index” på 15, mens 6eren har et stiffness index på 13.
Let sål – let sko?
Well – både 6eren og 7eren er angivet til at veje 224 gram pr. sko i en str. 42 – det er faktisk rigtig let, men det er altså ikke pga. vægten du skal opgradere, for de vejer altså det samme som sidste udgave af skoen. Men 7eren er klart mere komfortabel og har altså en stivere sål, og så de her fine BOA-spænder, som jeg er stor fan af.
Jeg har vejet begge sko med mine klamper på og de såler der følger med, bare for at det er muligt at sammenligne uden at skulle til at pille sine egne klamper af sine nuværende sko, og her lander vægten altså på 559 gram.
Køb nogle indlæg der passer til din fod!
På trods af at S-Works 7 er blevet mere komfortabel (synes jeg), så vil jeg stadig anbefale at man opgraderer den medfølgende indlægssål med én der passer specifikt til ens fod. Den medfølgende sål er helt standard, flad, uden nogen særligt støtte. Med sådan en stiv sko, kan det give problemer med sovende fodsåler, eller bare ond i fodsålen, hvis man ikke sørger for at have en fornuftig indlægssål der passer.
Specialized laver selv nogle såler som jeg gerne bruger, de findes i en rød, blå og en grøn udgave, med forskellige variationer af støtte, der er mange muligheder derude, og igen – find en sål der passer til din fod, det er kun dig der kan mærke hvad der præcis virker for dig.
Kan AoC anbefale skoen?
Ja – det er super en lækker sko, og den passer rigtig godt til testerens fødder. Den er dog også dyr; 2800 kroner i vejledende udsalgspris for en cykelsko, det er rigtig mange penge for de fleste! Den virker solid, og overdelen virker også til at kunne holde til en del tæsk og slid, så du får en fantastisk sko, en topsko.
Den store prøve for mig personligt var da jeg havde skoen på til Race Around Denmark 2018 på Challenge. Godt 600km nåede jeg på 22 timer, og jeg havde absolut ingen gener med fødderne overhovedet. Det er faktisk sådan en sko helst skal føles, man skal glemme man har den på, og ens fødder skal føles komfortable, selv efter 600km i træk.
Jeg synes også det har stor betydning at skoen føltes behagelig på foden, første gang man tager den på, og det gjorde den hos mig. Så ja, jeg vil anbefale skoen, men samtidig også lige gentage, husk nu at ikke alle fødder er ens, og det kun er dig der kan mærke om skoen er god eller ej.
Tech:
- Body Geometry sole and footbed
- FACT Powerline™ carbon plate maximises power transfer
- Stiffness Index 15.0
- Dyneema® Mesh is trapped between layers of four-way stretch mesh and TPU to eliminate unwanted stretch
- Alloy Boa® S3-Snap dials
- PadLock™ heel construction cradles the heel for increased performance and comfort
- Titanium alloy cleat nuts can rotate to position the cleats 5mm further back
- Non-slip, replaceable heel tread with internally recessed screws
- Roomy toe box for the ultimate in connectivity and comfort
- Three-bolt cleat pattern fits all major road pedals
- Approximate weight: 450 grams (pair of size 42 shoes)
Vejledende udsalgspris: 2800,- DKK