3 dage til VM i Cross

Så er det den kommende weekend at alle stjernerne kommer til VM, og som sæsonen har set ud, så bliver det Holland mod Belgien. Personificeret ved sidste den forsvarende verdensmester, Wout van Aert fra Holland, mod Mathieu van der Poel fra Belgien i Herre elite. I dame elite er de to store favoritter den forsvarende verdensmester Sanne Cant fra Belgien, mod Marianne Vos fra Holland. 

Foto / Tekst: Uggi Kaldan

To generationer battler i herre elite og dame elite. 

Hos herre elite er det de seneste års to helt store talenter i cykelcross Aert og MvdP, og der begge to er 24 år gamle, der er de absolutte favoritter. Det bliver sindsygt fedt at se dem i Bogense. Det er altså to kæmpestore talenter man får lov at se her. Det bliver fedt race. 

Som sæsonen har set ud, så vil alle andre resultater end Mathieu van der Poel som verdensmester, være lidt en overraskelse. Men det sagde man også sidste år, hvor van Aert vandt hans 3. VM i træk, han formår virkelig at time formen, når det gælder. 

I Koksijde i november, hvor vi var i Belgien, var der ingen der kunne røre MvdP, så favoritværdigheden ligger igen hos ham, det bliver virkelig spændende. 

De danske ryttere

Vi har ingen danske ryttere til start der kan gøre sig gældende i medaljestriden. Desværre stiller DKs stærkeste rytter og danmarksmester Sebastian Fini ikke op, men Kenneth Hansen så, efter et par trælse sæsoner, ud til at være i form ved det nyligt overståede DM. En top 20 er ikke umulig for ham, på en rigtig god dag. Derudover har vi veteranen Joachim Parbo til start, der kørte en fantastisk 3. plads hjem i Odense til DM. 

Hvis Joachim skal have et godt resultat, så skal ruten være tung og hård, det er noget af det han er allerbedst til. Jeg har set ham på træningsture i Aarhus jævnligt de seneste par uger, og han ser fokuseret og skarp ud. Der er ingen tvivl om at Joachim stiller til topmotiveret til VM, det er altså imponerende, han er 44 år!! 

Kan godt være de ikke vinder, men det bliver alligevel fedt at se hvordan danskerne klarer den. 

Foruden Parbo og Hansen, er Benjamin Justen udtaget til VM, og så har Tommy Moberg (nr. 4 til DM red.) netop fået tildelt et wild card, så vi har altså 4 danskere til start. 

Dame elite

Damerne største talenter er lidt ældre end herrerne lige pt, her er det (sandsynligvis) Sanne Cant og Marianne Vos der skal ud og køre om sejren. I Koksijde fik dame elite kun lov at køre lige omkring 45 minutter, hvilket der var irritation over bagefter. Det endte da også med at det var en forholdsvist stor gruppe der var samlet, og skulle køre om sejren til sidst. 

Lad os håbe de får lov at køre lidt længere tid i Bogense, når nu de selv gerne vil, så skal de da bare have lov at køre den helt ud – synes jeg i hvert fald! 

I dame elite har vi desværre kun én rytter med, det er Viktoria Schmidt Knudsen – Victoria har en fed historie, da hun faktisk er forholdsvist ny i cykelsporten, og har haft en rivende udvikling. Trods stort talent skal vi nok ikke forvente at se hende på podiet i Bogense, men hjemmebanen kan jo give vinger, så det bliver rigtig spændende at se hvordan hun klarer den. 

Update: Signe Koch har fået tildelt et Wild Card til VM og skal altså også ud og køre i Odense, tillykke med det. 

Talenterne kommer

Cross i Danmark har den udfordring at mange af de bedste søger mod MTB, og derfor har vi f.eks. ikke hverken vores Danmarksmester i dame eller herre elite med til VM (Sebastian Fini og Caroline Bohé) – det er jo lidt ærgeligt. 

Men så er det heldigt vi har nogle super stærke talenter på vej, der forhåbentlig vil satse mere helhjertet på cykelcross. Kan godt forstå MTBere vægter deres program på MTB, men det er alligevel ærgeligt for sporten at to MTBere vinder DM, og så derefter vælger ikke at stille op til VM, på hjemmebane, fordi det ikke passer med deres kalender. 

Jeg vil ikke tage stilling til om det er i orden eller ej, fordi jeg ved der faktisk er gode argumenter både fra et Cross synespunkt og et MTB synspunkt, men som tilskuer og fan, er det naturligvis kedeligt at de to danske mestre ikke er med til VM på hjemmebane. Det er det bare. 

I morgen kommer der en artikel om de danske talenter der er på vej. 

VI SES TIL CROSS I BOGENSE I WEEKENDEN

PROGRAM

LØRDAG DEN 2. FEBRUAR 2019 – VM
09.00—10.30
Officiel træning
11.00—11.40
Junior herrer
11.45—12.30
Officiel træning
13.00—13.50
U23 Herrer
14.00—14.30
Officiel træning
15.00—15.45
Damer Elite

SØNDAG DEN 3. FEBRUAR 2019 – VM
09.00—10.30
Officiel træning
11.00—11.45
U23 Damer
12.15—14.30
Officiel træning
15.00—16.00
Herrer Elite