AltomCykling.dk har været til fedt cykelløb i Ganløse i Søndags, Blomsterløbet 2013
Vi har ventet… og ventet…. og så ventet lidt mere, på at resultaterne kom online, og det gjorde de så i går (fredag red.) en lille uge efter løbet. Det er ok at ikke alle motionsløb vil ofre pengene på elektronisk tidstagning, faktisk har det lidt sin charme med oldschool tidstagning, hvis der ellers er nogenlunde styr på det, og det har de faktisk til Blomsterløbet. Det bliver selvfølgelig aldrig så præcist som elektronisk, til gengæld sætter det lidt en dæmper på “spurtlysten” til sidst, og på et lynhurtigt løb som Blomsterløbet, er det faktisk meget godt.
Sidste år havde licenserne f.eks. et grimt styrt i spurten med både brækket kæbe, nakkehvirvler og andre trælse skader til følge, desværre slap Blomsterløbet heller ikke for mindst et grimt styrt i år, som jeg desværre måtte trille forbi, mens vedkommende lå på båren og med fikseret nakke og det hele og var på vej ind i ambulancen, heldigvis ved bevisthed, men meget forslået! Det vender vi lige tilbage til.
Traditionen tro var redaktøren cyklet til Sjælland i pinsen, ferie og cykelløb, ja tak!
Jeg ved ikke om man kan kalde noget en tradition, når det kun er andet år det foregår. Men endnu engang var jeg på Sjælland i Pinsen for at besøge noget familie, og endnu engang var jeg hoppet på cyklen i Aarhus, havde taget færgen til Odden, cyklet til Rørvig, hoppet på endnu en færge til Hundested, og så cyklet til Rågeleje, hvor min datters oldemor på 86 har sit super hyggelige sommerhus placeret! En god tur på ca.70 kilometer, og bestemt en overkommelig tur hvis man vil hele vejen ind til København også. Det kan anbefales. Særligt hvis man har nogen der gider at køre i bil i forvejen og have ens baggage med… (Tak til meget sød og tålmodig kæreste!).
Igen i år var planen at køre Blomsterløbet i Ganløse, selvom denne 2. Pinsedag bød på flere gode løb som bloggen også meget gerne ville have deltaget i – Hammel CK indbød motionister til at stille til start sammen med H60 i forbindelse med deres licensløb, der var Fjorden Rundt i Hobro, som jeg havde et rigtigt god oplevelse med sidste år, og så var der Scalaløbet i København, som har været super gode til Facebook marketing og sponsorarbejde, dem har vi interview med i næste uge. Med en cykelsport i rivende udvikling, bliver det desværre nok mere og mere almindeligt, at der vil være flere gode arrangementer på de mest oplagte løbsdage. Et luksus problem for os ryttere, men en udfordring for arrangørerne.
Det hele startede godt – men så blev det lidt tyndt.
En gammeldags mølle sætter stemningen i startområdet til Blomsterløbet, hvor der er gode parkeringsmuligheder (og bilisterne bliver vist hen til deres pladser og parkeret på fine lige rækker! Det giver plads til mange.) Indskrivningen foregår klassisk med et stort telt, hvor der sidder frivillige klar til at indskrive på de forskellige ruter, samt tage imod forhåndstilmeldinger, én frivillig til hver rute, og én til forhånds, samt et bord foran teltet med 4 pladser til at udfylde startkort. Det gik hurtigt og smertefrit. Blomsterløbet opererer ikke med startnumre der skal placeres på tøjet – som nævnt tidligere synes vi det er en klar fejl! Få så printet de startnumre. Det er også et krav fra f.eks. hjemmeværnspolitiet, hvis de skal dirigere trafik, at deltagerne har startnumre på. Det ville ikke skade Blomsterløbet at kigge i den retning, når de skal arrangere cykelløb næste år!
Jeg stillede til start med bloggens skribent på Sjælland, Rasmus Kehler, som forrige uge kørte Copenhagen Gran Fondo i en god tid og kvalificerede sig til amatør VM i Italien, det bliver sjovt at høre fra ham når han er dernede! Vi meldte os til næstlængste rute, 94 kilometer, da vi begge to havde lidt familie der både ønskede at vi ikke kom for sent hjem, og også forventede at vi ikke var helt smadrede, sådan må man jo prioritere lidt engang i mellem.
Cycling Culture stod for årets pinligste detalje under starten! Der er vist et par ryttere der lige trænger til en opsang.
Starten foregik fint, selvom vi blev vidne til et noget bizart optrin under starten til 120 kilometers ruten. Her var en eller anden gut fra Cycling Culture holdet punkteret, og i stedet for at trække ud til siden, så mente han (og hans venner) at det var helt på sin plads at skifte hjul, eller slange eller hvad de nu havde gang i, midt i den smalle startzone, så ca.100 ryttere skulle udenom dem, én og én. Dårligere reklame for en cykelbiks kan man vist ikke forestille sig. Næste gang burde Cykling Culture måske sende egoet på skrump, og flytte røven ud fra startzonen når den slags sker! Det var sgu pinligt at se på.
Den slags idioti slap vi heldigvis for ved starten på 94 kilometers ruten, hvor Rasmus og jeg begge to havde ok ben på dagen. Vi sad derfor i front af feltet, i store dele af løbet og trak. Der var et par D licencer der stillede til start, og de havde travlt med at vise sig og stikke af fra feltet, allerede fra start, men der var nu ikke meget bund i deres angreb, så vi fik kørt dem ind igen, HVER gang. Til stor irritation, men da de ikke rigtigt gad at samarbejde, og ikke tog føringer hvis vi gik med dem, så var der ligesom ikke så meget andet at gøre, end at køre dem ind når de stak. Modsat kørte de så os ind når vi forsøgte på noget, så mere bund var der altså heller ikke i mig og Rasmus :) Med lidt samarbejde burde vi have slået hullet, og splittet feltet, men det lykkedes altså ikke.
Jeg fik nok i virkeligheden brugt kræfterne lidt forkert, og nogle af de gode motorer i feltet fik nok lidt for hurtigt færten af at de ikke skulle arbejde for meget for mig og Rasmus, så ville vi jo pludselig have overskuddet til for alvor at komme afsted. Med lidt mere koldblodighed havde jeg sparet på kræfterne til vi nåede bakkerne sidst på ruten, og så slået hullet her, sådan lærer man noget hver gang man kører cykelløb. Det var til gengæld en stor fornøjelse, endelig at være med i et løb hvor jeg havde fornemmelsen af at være med til at skabe noget, modsat de mange motionsløb i Jylland, hvor jeg stort set hver gang (læs hver gang red.) har været det tynde øl, sidst på bakkerne, der kæmpede og kæmpede, for til sidst at blive sat fra forreste geled. I mandags kom jeg ENDELIG med hjem! Det var mega fedt.
STYRT? – er det arrangørernes pligt at skrive om det, når det sker? – JA! mener vi.
Ca. midtvejs i løbet oplevede vi desværre at køre forbi en rytter der var styrtet meget slemt og igang med at blive hentet af ambulance, med fikseret nakke, på båre og ikke helt ved bevidsthed, det så rigtigt træls ud! Et par ryttere fangede ikke helt at man lige venter på feltet efter sådan et uheld, så der blev jeg nødt til at brænde en masse kræfter af for at hente dem, det lykkedes heldigvis, og feltet blev samlet igen efter uheldet. Det viser bare, at der var godt med overskud i køllerne på dagen.
Efterfølgende har jeg absolut intet kunne finde om uheldet på arrangørernes hjemmeside, og det mener jeg er en stor fejl. Sidste år var der også styrt på løbet, og heller ikke her kunne man læse noget om løbet, her fandt jeg dog oplysninger om hvad der var sket på Feltet.dk.
Hvis der allerede står 2 – 5 mennesker ved et styrt, så synes jeg det er helt ok at trille forbi stille og roligt og fortsætte sit løb, med mindre de pågældende direkte råber én an, og man må formode at de har brug for mere hjælp. Men når man så er kørt forbi sådan et uheld, så vil man altså også meget gerne vide bagefter, hvad skete der, er personen ok, hvad forårsagede uheldet! Det mener jeg er arrangørernes opgave at oplyse om, men det er bestemt ikke kotume alle steder. Er der en grund til at man ikke nævner det? Jeg har svært ved at se nogle gode gode grunde til at lade være!
Styrt er en del af cykelløb, og det skader absolut ikke sporten at der er åbenhed omkring det, tværtimod! Nå men feltet kom videre, det viste sig så at det ikke var den eneste afbrydelse vi kørte ind i den dag.
Feltet blev stoppet af en indsatsleder fra Politiet!
Skiltningen af ruten var god, men flere steder kunne der godt være behov for et par frivillige, evt. politihjemmeværnet, til at dirigere trafik. Blomsterløbet har en monster hurtig rute, så master MC foran feltet på hver rute ville bestemt også være en meget stor forbedring!
På et tidspunkt kører vi ned af en længere bakke der ender i et T kryds, med godt udsyn til begge sider. Jeg lå i front og kørte hurtigt igennem, og stoppede altså ikke op for hajtænderne, da jeg jo kunne se at der var frit og havde rigtigt godt udsyn. Et par af de yderste i feltet kunne derimod ikke skære svinget helt så optimalt (det kunne ligeså godt have været mig selv) – så de endte ovre i modsatte kørebane. Allerede her må vi have haft indsatslederen i røven, for umiddelbart efter svinget, hvor jeg trækker ud, for at få nogen til at overtage føringen, hører jeg den umiskendelige lyd af en sirene bag mig, og er så godt klar over at nu får vi ballade.
Indsatslederen kørte op foran feltet og bremsede ned til fuldt stop! Herefter måtte vi allesammen pænt stå skoleret og sige ja og amen og love at køre ordenligt én og én, og to og to hvis der var god plads… det holdt ikke resten af løbet rundt kan jeg godt afsløre, men vi kørte faktisk pænt og efter forholdende. Forholdende var bare sådan at der i flere sving manglede frivillige til at dirigere trafikken.
Jeg har sagt det før, og nu siger jeg det igen. Der er flere og flere der møder op til motionscykelløb med intentionen om at køre lidt race, det bliver arrangørerne nødt til at forholde sig til. Blomsterløbet i Ganløse fik i mandags et vink med en vognstang. Det er 100% sikkert at den her episode er blevet nævnt i en rapport hos Politiet. Få nu bedre styr på sikkerheden ude på ruten! Folk kører stærkt, og der er brug for hjælp i sving med dårligt udsyn, både for bilister og cyklister.
Det gælder ikke bare Blomsterløbet, men mange andre danske motionscykelløb. Der skal tænkes mere sikkerhed ind i løbsplanlægningen, ellers bliver det svært i fremtiden at få tilladelse til at arrangere motioncykelløb på offentlig vej. Det ønsker ingen! Så derfor er det vigtigt at arrangørerne allerede nu tager problematikken alvorligt.
I morgen forsøger CK Aarhus sig med en Elite udgave af deres løb, Aarhus Rundt, hvor der er følgebiler, Mastercar og MC eskorte, det glæder jeg mig meget til at prøve og anmelde, da det helt sikkert et skridt i den rigtige retning.
Verdens dårligste lead out endte med et råb… “KØR RASMUS” – hvorefter spurten blev tabt i køen…
Med samlet felt efter to ufrivillige stop nåede vi ind til opløbet. Jeg ville have kørt lead out for Rasmus, da han virkede stærkest til sidst, men da D licenserne rykkede, var jeg lidt uopmærksom og blev fanget inderst i feltet, og kunne ikke komme ud. Mine gode intentioner om lead out, blev i stedet til et lead out råb… “Rasmus… du skal med dér”… ha ha, så er det let at være lead out mand, når man bare skal råbe…
Men det virkede, for Rasmus vågnede op, og fik trådt efter drengene, og faktisk også først ind på sidste lille stigning. Desværre fik de erfarne herrer overhalet indenom da Rasmus drejede ind for at stille sig i kø til at aflevere startnummer, og således endte han som nummer 4, og jeg kørte ind som nummer 17, 15 sekunder efter. Vi nåede rundt på ruten med 36.8 i snit. Se mine løbsdata her : STRAVA
Blomsterløbet har en mega sjov, hurtig rute skruet sammen, med både sving, gode stykker hvor der kan gives gas ligeud, og et par stigninger til sidst på ruten, rigtig godt og varierende. Det bliver som beskrevet ikke helt et klassisk opløb, når der skal afleveres startnumre på seddel, i en kø, men det gør faktisk ikke så meget. Det er til gengæld irriterende at det skal tage en hel uge at få resultaterne online, og billeder er nærmest umuligt at opdrive fra dagen… det kan gøres meget bedre.
Tak for en god oplevelse alligevel, det var dejligt endelig at være lidt med i front, i stedet for som i Jylland at få tørre tæsk. Den rolle kan jeg så forberede mig til at vende tilbage til, når jeg skal forsøge at hænge på et felt der satser på ca.40 km/t i snit over 123 kilometer og 1200 højdemeter… Aarhus Rundt Elite, jeg giver mig selv 20% chance for at komme med rundt… men satser på at overraske postitivt :D
Blomsterløbet får 3 C´er – et godt motionsløb, men særligt manglen på frivillige ude på ruten, bør der laves om på! – samt meget bedre info på hjemmesiden, og startnumre!!