Joachim Parbo 2017 02
Parbo, DM Odder, 2017. Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

DM i Cykelcross – I hårde tider er der brug for ildsjæle

Normalt er det en etableret klub, der sammen med forbundet afholder et danmarksmesterskab, men intet er normalt, i disse Covid19 tider. Naturligvis er CK Aarhus også en del af arrangementet i morgen, men hyldes den som hyldes bør, var det ikke for Joachim Parbo, var DM i cykelcross, højest sandsynligt, ikke blevet afholdt.

Mesterskabet var egentlig planlagt til at skulle løbe af stabelen i Vejle, men arrangørerne trak sig i sidste øjeblik, i december måned. Med ultrakort varsel, var der ikke nogen der lige stod på spring til at overtage et stort event, midt i en coronatid. Altså lige indtil en af de helt store ildsjæle i dansk cykelcross, Joachim Parbo, trådte i karakter. Parbo har i en årrække afholdt cykelfesten Grote Prijs i Aarhus, som en hyldest til CX sporten, troligt afholdt “onsdags cross” hele vinteren, på hjemmebanen Aarhus Cyklebane, og i det hele taget arbejdet benhårdt på at gøre sporten populær i Danmark, fra det opbyggende ungdomsarbejde og helt op til eliteniveau.

Joachim kan være en herre der deler vandende, jeg har selv “yppet kiv” med Joachim nogle gange, det kan nok ikke undgåes, når mennesker med holdninger mødes, men mit formål i dag er ALT ANDET, end at starte en beef. Joachim er trådt i karakter, og har ikke “bare” fået arrangeret nogle tiltrængte CX cykelløb i slutningen af 2020, han har også stået stædigt fast på at DM kunne og skulle gennemføres. Det skal han have fortjent ros for. På vegne af mig selv, der elsker CX, og tror jeg, på vegne af alle danske cykelcrossfans, tak, Joachim! – og tak alle jer der støtter op, bag kulissen.

Sebastian Fini DM 2019
Forsvarende mester, Sebastian ved DM 2019, i Odense. Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

Udfordring, på udfordring, på udfordring!

Jeg har selv arrangeret flere cykelløb i 2020, og ved hvor stressende det kan være at forsøge at stable noget på benene, alt imens vilkårerne konstant ændres. Men jeg mente, ligesom jeg er sikker på at Joachim også mener, at det er vigtigt at holde fast i at afholde de arrangementer vi kan, naturligvis indenfor lovens rammer, og med de fornødne tilladelser.

Først lignede det at der ville være mulighed for tilskuere – og mulighed for at afvikle de fleste klasser, men både tilskuere, H-klasserne og B&U, har i sidste øjeblik måttet lade livet, i restriktionernes kvælende omfavnelse, således at der nu kun er eliten, Herre, Dame og U23, tilbage på programmet. Der er ikke noget mere drænende, end at se alt sit arbejde obstrueret af omstændigheder, man ikke har nogen kontrol over.

Men Joachim er heldigvis ikke så let at slå ud, i Aarhus Stiftidende udtaler han, – “Det skal nok blive et fint DM alligevel. Alle de bedste ryttere kommer, ruten er fed og krævende, og der er UCI-point på højkant, så der mangler ikke noget på den sportslige front“!

Det er fantastisk det lader sig gøre, fuld opbakning herfra, og fra alle der læser med, og følger med i morgen – er jeg sikker på.

Langvad DM 2015
Langvad vinder DM tilbage 2015. Hun takkede af i 2020, og har overladt scenen til de fremadstormende unge talenter. Foto © Jesper Bjerring | AltomCykling.dk

Summa summarum, DM afvikles – og du kan følge med!

Her på AoC vil vi tage ud og skyde så mange billeder vi kan, af alle 3 startende klasser, derudover vil vi poste lidt på vores Instagram. Skal du have den fulde oplevelse, så skal du dog vente til i morgen aften, og tune ind på Sport-Live, der dækker hele arrangementet med 7 kameraer placeret på ruten, således at det bliver muligt at se alle løbene, i levende billeder på dit TV, ja – tak!

Er der nogen favoritter? Ja det er der! I herre og dame elite er det unge 21 årige Caroline Bohé, der har vundet de seneste 2 års DM titler (3 i alt), mens Sebastian Fini i herrerækken, på 25 år, ligeledes har vundet 3 DM titler. Begge melder klar til at køre om sejren i morgen i Aarhus, og kan altså begge vinde deres 4 DM trofæ. Feltet er dog STÆRKT, så det er ikke noget de bare får forærende!

I U23 er det på blandt herrerne Oliver Vedersø Sølvhøj der forventes at give den forsvarende mester Joshua Gudnitz, kamp til stregen, mens de unge damer kører sammen med eliten, og altså skal “slås” mod de ældre damer, hvis de skal vinde en trøje. Samkørslen er grunden til at Caroline Bohé kunne vindes sin første DM titel, som kun 16 årig, tilbage i 2016, samkørslen er et resultatet af, at der desværre ikke er så mange piger der kører CX.

Caroline Bohe DM CX 2017
Caroline kører ikke for 2. pladser, som det ses på ansigtsudtrykket i 2017, ved DM i Odder, hvor Malene Degn tog sejren. Foto © Uggi kaldan | AltomCykling.dk

PROGRAM

Du kan se deltagerlisten her: SPORTSTIMING

Program – Søndag d.10. Januar, Aarhus Cyklebane. 

Tidsplan:
12:50 U23 & Dame Elite
13:40 Målgang, U23 & Dame Elite

14:15 Herre Elite
15:15 Målgang, Herre Elite

Cykelbanen 2021
Banen er klar til slaget. Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk