I 1999 startede Søren Kuipers på Holstebro Gymnasium & HF. Det samme gjorde Martin Gasberg. Han var Team-Danmark-studerende og der var drive over ham allerede dengang. 25 år senere støder vi af og til på hinanden igen, primært bundet sammen af ønsket om fede cykeloplevelser. Martin Gasberg er kommende weekend teknisk arrangør af to meget forskellige gravel-events. Lørdag den 21. september afholdes motionsløbet Holstebro Gravel 2024 og Søndag den 22. september fortsætter festen med DM GRAVEL 2024.
Af Søren Kuipers, Foto Martin Gasberg & RP Foto | AltomCykling.dk
Grilpølser lørdag, DM søndag!
AOC: Hvad ser du som arrangør frem til ved weekenden som helhed?
MG: Jeg glæder mig til at vise min hjemmebane frem. Jeg nyder jo at køre rundt herude, og den smukke natur som er ret unik. Her er som skabt til gravel-sporten. Og selvfølgelig at møde en forhåbentlig masse glade og tilfredse deltagere.
Motionsløb om lørdagen – hvad venter?
Holstebro Gravel Race og DGI Vestjylland byder på cykelløb lørdag d. 21. september 2024. Ruterne er på 80 km og 160 km og går igennem den smukke vestjyske natur i og omkring Stråsø Plantage ca. 15 km syd for Holstebro. 98 % grusvej og 2 % asfalt venter.
80 km ruten: De første og sidste 10 km foregår mellem Holstebro og Stråsø. I Stråsø Plantage køres en stor omgang på 60 km. Det loves en super rute, som vil være tydeligt opmærket. Ruten vil veksle fra hede til tæt skov, og der vil være både fladt og ganske kuperet terræn. Der vil være et depot undervejs.
160 km ruten: For dem der gerne vil prøve kræfter med en længere rute: 160 km/100 miles rute. Ruten grå igennem Vestjyllands to store skove, men vil også byde på åbne vider med både fjord og hav. Ruten byde på masser af boulevardgrus og champagne gravel. Forvent ca. 80 % grus. Der vil være to depoter på denne rute. Ruten køres efter GPX-fil.
AOC: En kort beskrivelse af Holstebro Gravel. Hvad venter deltagerne (rute, depoter mm)?
MG: Her skal man forvente masser af fedt grus, opmærket rute på 80km’eren, god stemning og store grillpølser i mål. Vi har altid fokuseret meget på ruterne og mål. Så man skal ikke forvente store og bugnende depoter. Der er depoter, men de er ret low key! Dog har vi som noget nyt lavet et samarbejde med Bovbjerg Fyr der vil stå for første depot på 160km ruten. De sørger for lidt kage, saft, vand, bananer mm. Og det kandiderer til Danmarks flotteste depotlokation!
DM på en hurtig og fed rute!
Der køres om mesterskaberstitler for ryttere med konkurrencelicens denne dag. Motionister kan dyste mod hinanden i et mere Uofficielt DM. Mandlige og kvindelige ryttere starter sammen i deres respektive klasser. Dog køres efter særskilt klassement, og der udnævnes både mandlige og kvindelige vindere.
Ruten
Der køres på en 11 km omgang for B&U samt en 25 km omgang for U17, U19 og seniorryttere. Ruten er udelukkende på grus pånær de sidste 300m, som er asfalt op mod mål. Der er ingen singeltrack, men både skovveje og store brede grusveje. På den store omgang er der 170HM fordelt på to større bakker.
AOC: En kort beskrivelse af DM i gravel. Hvad venter deltagerne (rute, depoter mm?
MG: Her skal man forvente en hurtig rute med kun 300m asfalt. Det er kun opløbet der er på asfalt. På den store omgang er der to større bakker – og en tonserbakke, så 170hm på en 25km omgang. Der er ikke nogle specielt tekniske stykker, alle stykker kan i princippet køres i bil.
Modsat om lørdagen får vi ca. 15-20 flagposter ud, så der er høj sikkerhed. Ruten vil ikke være ensrettet, men kørsel i bil er forbudt på halvdelen af ruten, og området er ret øde, så vi forventer meget få biler. Derfor appellerer vi også til at der ikke kører hjælpere, pårørende osv. ud på omgangen, men at man holder sig til mål.
AOC: Har de to events noget med hinanden at gøre?
MG: De har ingenting med hinanden at gøre, udover at jeg er arrangør af begge, men i hvert sit regi. DGI og DCU/ HCC som er min klub. Måske man kan sige, at vi pga. successen med Holstebro Gravel, er blevet spurgt om vi også vil afholde DM, men det er HCC der står som arrangør, fordi det kræver mange flere hjælpere, samt en DCU klub, at kunne afholde et officielt DCU mesterskab.
AOC: Kan man deltage i begge eller er det for hårdt?
MG: Man kunne da godt køre begge. Men så skal lørdag nok bare være som ren opvarmning. Det ville jeg nok selv gøre, hvis jeg skulle have kørt. Specielt hvis man satser på at køre gode resultater hjem.
Hvad glæder du dig så mest til?
AOC: Hvad ser du særligt frem til i weekenden?
MG: Helt kort: At vise min hjemmebane frem!
AOC: Det ene arrangeres i DGI-regi og det andet i DCU-regi. Hvordan kan deltagerne mærke de to forskelle?
MG: Det ene er motion med grillpølser og kolde øl/ vand bagefter. Det andet er race, større sikkerhed og der uddeles præmier til 1-2-3. Der er endda mulighed for billig overnatning fra lørdag til søndag hos Mercantec hvor DM skal afvikles. 400kr for et enkeltværelse, 100kr for aftensmad og 100kr for morgenmad! Værsgo!
AOC: Hvem henvender arrangementerne sig til?
MG: Alle gravelcykelryttere! Om man så er nybegynder og ikke er vant til at køre efter gpx ruter, så kommer man bare lørdag og køre 80km-ruten. Garvede ryttere kan vælge den lange distance og komme godt rundt i Vestjylland. Endeligt: er man konkurrencetypen, så kan man måle sig med ligesindede om søndagen.
AOC: Tak for din tid, Martin, og rigtig god weekend!
Vi ses i Vestjylland!