FOTOREPORTAGE: Cykelbanens svanesang

Cykelbanen, mine øjne åbnedes for stedet da Joachim Parbo i starten af 10erne inviterede til nogle fantastiske Cross events med banen som omdrejningspunkt. På det tidspunkt havde Johannes Ollerup og Michael Berling allerede set potentialet i banen, og var begyndt at arrangere deres æresløbsserier og mindeserier, for danske banelegender. I dag snakker de to parter ikke rigtigt sammen, det er en skam, for de har begge været med til at løfte interessen for Aarhus cykelbane, til det niveau det er på i dag, jeg mener i hvert fald ikke man kan rose banens nuværende succes, uden at nævne begge. 

Af Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

Kill your babies

Alt det bliver nu historie, de sidste events på et ikonisk sted i Aarhus er planlagt efter sommerferien, for banen skal desværre rives ned. I håbet om at der kan samles midler til en ny indendørsbane, har man aktivt slagtet den gamle betondame, ved intenst at modarbejde en mulig fredning. I mine øjne et sats, jeg håber det lykkedes at komme i mål med en ny bane, men jeg vil helt personligt altid synes det er en kæmpe skam, at man ikke kæmpede for bevarede den sidste danske udendørs cykelbane. Et stykke dansk cykelhistorie forvinder her.

Der er noget tragikomisk over at de to gutter der har været med til at genrejse Aarhus Cyklebane, således at der nu faktisk sker noget ude på banen, også er gået forrest i forhold til at få banen revet ned. Jeg spekulerer over om jeg havde været lige så passioneret omkring den gamle betonbanes bevarelse, havde det ikke været for Johannes, Michaels kæmpe stykke arbejde med at genrejse banecyklingen i Aarhus – og Joachims Cross events, der også var med til at placere stedet på landkortet.

Sansynligvis ikke, og ud fra et sportsligt og kommercielt synspunkt er 2024 bare heller ikke gearet til en udendørs cykelbane. De seneste 2 arrangementer er blevet aflyst pga. regnvejr, et kæmpe stykke arbejde spildt – og ud fra et eventarrangør-perspektiv forstår jeg til fulde at man satser 1000% på en ny indendørsbane, havde jeg stået i de to herrers sko, havde jeg måske gjort det samme.

Æstetikeren: – det er synd

Jeg er dog ikke med i styregruppen bag en ny bane i Aarhus, jeg er fotograf og æstetiker, og det bedste, mener jeg, havde været at banen var blevet fredet, og man så havde man arbejdet med at få den indendørsbane uanset, måske naivt, men det er jo det man har lov at være, når man ikke selv sidder med ved forhandlingsbordet.

Jeg synes faktisk ikke Aarhus er ret god til at skabe små åndehuller i en by der ekspanderer heftigt, Aarhus Cykelbane havde potentiale til at blive for Aarhus, hvad Assistens Kirkegården er for Nørrebro, en oase i byen, hvor det havde været muligt at skabe en masse kulturelle arrangementer. Når nu beslutningen er taget, så skal jeg nok bakke om den nye bane, frem til 2028 hvor solnedgangsklausulen over den nye bane udløber, men indtil maskinerne afløser cykelrytterne, forbeholder jeg mig retten til at beklage banens endeligt.

Gør dig selv en tjeneste…

Kom på banen og se noget fantastisk cykelløb, 7. august står den på Gerts Franks Mindeløb, og så er det ellers den helt store finale, med Jørgen Leths Æresløb, d.23. august. man ved jo aldrig hvordan det ender ude på banen, vejret er jo som sagt en faktor, så afsæt for god ordens skyld begge datoer, måske bliver 7. august sidste dag der køres løb på banen. Kom ud på banen, du vil ikke fortryde det, og tag børnene med, det er en fest.

Jeg var afsted i går, og når solen skinner, som den gjorde, så er banen et af de smukkeste steder at tage billeder af cykelryttere i Danmark, der blev kørt DM i flere discipliner, men der kunne nu godt have været flere ryttere til start, det havde U19 landstræneren Rasmus Quaade i hvert fald gerne set, men tilskuerantallet var der dog ikke noget i vejen med, der var virkelig dukket rigtig mange mennesker op!! Sindsygt fedt.

Slemt styrt i B&U løbet

Desværre en del af cykling, de unges linjeløb blev desværre afbrudt af et slemt styrt på stregen, førende rytters forhjul punkterede, og han mistede kontrollen over cyklen, så 2 ryttere røg ned og slog sig så alvorligt, at de måtte hentes med ambulance. De skulle begge være ok, men har dog fået nogle seriøse knubs.

Nogle synes ikke den slags skal nævnes i dækningen af cykelevents, men det har jeg altid gjort på AltomCykling.dk – og også til mine egne løb, har jeg altid været åben omkring de uheld der sker. Det er en del af cykling at man kan falde / styrte og slå sig, det ved alle der cykler godt, men det er selvfølgelig aldrig fedt når det sker.


Vil dog sige at beredskabet bare fungerede tip top, der var lynhurtigt folk ved de tilskadekomne ryttere, det blev hurtigt konstateret at der skulle noget ekstra hjælp til, så ambulance og lægebil blev tilkaldt og de kom hurtigt. Styrtet skete lige foran tribunen, men folk var flinke til at ikke at stå og glo.

Meldingen jeg fik da jeg forlod banen var at drengene var ok, men at de havde slået sig – sikke en forskrækkelse. Jeg havde mine to piger med på 8 og 12 år, og vi måtte i hvert fald have en snak om, hvorfor den slags sker i cykling, og hvorfor far (- og mange andre) – cykler alligevel.

The show must go on

Efter de to drenge var blevet hentet, og klappet ind i ambulancerne (- og vi havde fået en melding på at de var ok) – fortsatte løbet, sådan er cykling, og jeg synes det er som det skal være, det er ikke en hån mod dem der har slået sig at man fortsætter, som én af drengene selv gav besked om til tilskuerne via SMS – jeg er ked af at jeg ikke kan være med mere i aften – vi ses til august. God bedring til jer boys!!

Endnu en fantastisk aften

Resultaterne af aftenens event kan du læse på Aarhus Cyklebanes hjemmeside, og så kan du ellers bare lige nyde de sidste billeder fra aftenen af publikum, herrene og damerne, som jeg nåede at skyde! Solen tittede frem under damernes DM i pointløb, og kombineret med et fantastisk løb af Julie Norman Leth, der overlistede Ellen Hjøllund Klinge med et angreb LANGT ude fra, hvormed hun tog en omgang på feltet, og dermed en sikker DM titel!!

Tag ungerne med!

Jeg havde mine unger med, de så cykelløb, og tossede rundt på den store grund, hvor der er masser af små oaser for børn, de fik også lov til at lave pandekager i pandekage vognen (- kan jeg ikke love alle får lov) og overordnet set havde de bare en fest – det var en storartet aften!