Grote Preijs III Aarhus 2014 © Photo: Mikkel Beck
Grote Preijs III Aarhus 2014 © Photo: Mikkel Beck

Bedstemor med slag i – Joachim Parbo arrangerer crossfester udover det sædvanlige i Aarhus!

Grote Prijs CK Aarhus III – Allemandscross og cykelfest på Aarhus Cyklebane.

Af Simon Zdrenka // Foto: Mikkel Bech

Tredje gang er en tradition siger man. En forskel fra tidligere er dog at der i denne sæson afholdes ikke mindre end 2 Grote Prijs CK Aarhus. Grote Prijs IV løber af stablen til februar hvor de foregående events traditionelt set har fundet sted – men i lørdags blev sæsonstart for cyklecross 2014 skudt i gang med det tredje Grote Prijs. Og hvilket startskud! Beretningen her er selvfølgelig farvet af at jeg selv er medarrangør, så jeg kan næppe holde det helt fri for ananas i egen juice.

Arrangementet stikker meget ud af kalenderen i forhold til de mere traditionelle cyklecrossløb, da Grote Prijs prøver at blande fest og farver med sans for mangfoldighed og glæden ved at cykle for øje. Når man som tilskuer kommer ind på banen ser man tydeligt at dette næppe bliver et løb som alle andre. Minestrimmel er i det store hele erstattet med et gult net, som får ruten til at stikke frem fra Aarhus cyklebanes ellers harmoniske symmetri. Lamineret infopapir er erstattet med store farverige graffiti malede skilte. Hele eventen foregår i denne gryde af en kulisse som Aarhus Cyklebane igen inviterer til. Man kan godt mærke at der er noget specielt i vente.

Grote Preijs III banen er klar til fest © Photo: Mikkel Bech
Startskuddet går til det første af tre løb på dagen. Motionisterne som er de første på banen suser af sted. I år er endnu en rekord med 79 ryttere på alle niveauer fra børn under 11 til ryttere der kører World Cup. De udkonkurrerer dog ikke tilskuerne som er mødt op i endnu større mængder. Det vil vi gerne prale med! En vittig motionist i Livestrong kit suser over målstregen og i højtalerne kan man hører ”Hey Armstrong! Du skylder mig 12 millioner!”. Tommy Terndrup Hansen er på speak til dagens event og kommer med humorfyldte kommentarer i kombination med skarpe kommentarer om ryttere og cross generelt. Han taler over den lækre musik af Knuds Kiosks – Anders Freestone som er DJ på dagen. Et skarpt team, som holdte stemningen på den store klinge.

Grote Preijs III motionsfeltet er klar til start © Photo: Mikkel Bech

Bedstemorcross var næste punkt på agendaen. De meget ømt udklædte deltagere er samlet i rutens kaffestue. Et møblement bestående af kakkelbord, fløjls beklædte stole og stuelampe med den helt rigtige lampeskærm. På bordet er opsat kaffepunch med en rutebil på kanten til alle rytterne. Fantastisk!
Starten går, bedstemødrene med skæg sluger deres punch og tonser afsted på deres damecykler. Der er virkelig gjort noget ud af det og man ser tydeligt hvorfor Grote Prijs kan noget andet end de resterende løb i kalenderen. Mange københavnere har taget turen til Jylland og blandt dem er en 17 mand stor gruppe af cykelbude og entusiaster med til at sætte krydderi på tingene!

Grote Preijs III motionsfeltet er klar til start © Photo: Mikkel Bech

19.15 går starten på dagens sidste løb, Eliten. Et udsædvanligt tidspunkt for cykelløb, men aftenhimlens skær suppleres af masternes lys som solen er på vej ned. Løbet har besøg af de professionelle tjekker Emil Hekele og Martina Kukulova (hvor mange danske crossløb kan sige det?). Publikum (inklusiv undertegnet) har tydeligvis været forbi cafeen og dens lækre udvalg af belgiske øl, slivovice og kage + vafler, og er godt opstemte. En lokal men professionel OnsdagsCross’er (som den lokale træning hedder) Magnus Skjøth stikker fra lyden af pistolen.

Tydeligvis i rigtig god form sætter han de hurtigste tider på dagen og holder dem hele vejen til mål med meget få fejl. En spændende duel om podiets resterende pladser udspiller sig over hele løbet mellem Hekele og Martin Larsen fra Team WeBike – DMK. De presser hinanden, men Hekele trækker til sidst det længeste strå. Det er noget af det fede ved cross som tilskuer. Man kan følge bestemte ryttere på store dele af ruten og se deres avancement igennem hele løbet. Arrangør Joachim Parbo lider tydeligvis under ’eventmager’ syndromet og må tage sig til takke med en fjerde plads dog kun få sekunder bag resten af podiet.

Grote Preijs III Magnus Skjødt på vej mod sejr © Photo: Mikkel Bech
Normalt er cykelløb slut nærmest før præmieoverrækkelsen. Her var overrækkelsen nærmest et show i sig selv. Ghettobål i tønder, graffitiskilte og røgbomber prægede billedet og bagefter blev alle inviteret til festen som forsatte i cafeen.

Grote Prijs CK Aarhus III er et arrangement som i sandhed tilbyder noget for alle. Mit bud er at man ikke engang behøver at kunne lide cykling for at have det sjovt. Fik jeg nævnt at der i cafeen desuden var udstilt billeder fra dansk cross i 60’erne samt et lille stumpemarked af retro stumper? Og hvis man aldrig havde prøvet en lækker crosscykel havde man mulighed hos Lucky Machines stand. Dette er tydeligvis et arrangement hvor man forsøger at tænke på alle og jeg kan i højeste grad anbefale at svinge forbi i februar til hvad der utvivlsom bliver en endnu større cykelfest.

Se alle Mikkels Billeder fra dagen : HER (Facebook).