Redaktøren fik et nyt medlem til cyklesekten…
AltomCykling.dk byder velkommen til ny motionsskribent Damir Obad. Damir er læge og redaktøren mødte ham igennem et vikarjob som Portør på Aarhus Sygehus. Vi faldt i snak da Damir fortalte om sine planer om at bestige Mt. Blanc. Redaktøren har selv besteget en del bjerge i Alperne tidligere, og når man bestiger bjerge, skal man selvfølgelig være i god form, derfor var det også naturligt at Damir og jeg kom til at snakke lidt om træning. På det tidspunkt (sidste år) var jeg lige begyndt at cykle, og var meget entusiastisk, Damir var ikke helt så tændt på idéen om glatte ben og tætsiddende lycrabukser med ble, som undertegnede, men noget må jeg alligevel have sagt, der vækkede interessen, for pludselig mødte jeg Damir til CK Aarhus´ løb, Aarhus Rundt… hvordan fanden var det nu lige gået til?
Havde Damir ikke havde lyst til at fortælle bloggen om det? Det havde han heldigvis og i løbet af det næste års tid kommer der flere beretninger fra hans hånd, om hvordan han oplever det, at være startet med at cykle i klub, køre løb og alt det andet der følger med, når man bliver bidt af landevejen.
Damir Obad – Cykling for uskyldige begyndere.
Indtil sidste år havde jeg aldrig interesseret specielt mig for cykling, hverken på aktiv- eller tilskuerplan.
Men de senere år har jeg haft tiltagende problemer med småskader under løb, fodbold og andre sportsgrene jeg plejede at dyrke. Det betød mange afbrydelser i træningen, ofte 2-3 uger, så er det altså svært at komme i form. Jeg havde jo mødt Redaktøren på jobbet, der så jævnt bidt ud af det cykling der, og så nævnte min kæreste sin gamle racer, som hun havde brugt til triathlon for nogle år siden. Den var god og hun havde fået den til halv pris – da 2002 modellerne begyndte at komme på gaden… Jeg fandt også et par gamle cykelsko str. 43 (ikke kærestens red.), en cykelhjelm, et par gamle spinningbukser og så manglede jeg da ikke noget til at komme igang.
Lykkeligt uvidende om banaliteter, som vindforhold, intervaller, kadence, forskifter, bagskifter, energigel, Sora, Ultegra og dækkvalitet (dæk mørner vist efter 10 år i kælderen, who would have thought?) kom jeg afsted. En lille tur til Odder på 50 km tog ca. to timer. Jeg kom træt hjem. Men, hold op hvor var det fedt!!! Jeg var bidt.
Efter et par dage var jeg i stand til at gå igen og ugen efter gentog jeg bedriften. Jeg kendte ikke rigtigt nogen som cyklede, så jeg tænkte, at ”25 km/h er da en god gennemsnitsfart” og ”lille klinge er vel noget man kun bruger i Alperne” så det generede mig ikke, at min forskifter ikke virkede. Jeg tænkte også, at min brugte cykel, røverkøbet, ville jeg da kunne køre på i en del år frem, så det var også en billig sport. (Jeg var så uskyldig!) Jeg kørte kortere og længere ture (op til 50 km), med musik eller podcasts i ørene. Kom faktisk også i form. Jeg lærte, hvad modvind var. Men bedst af alt lærte jeg, hvor smuk Danmark kan være på en sommeraften, når man suser afsted på en øde landevej mellem kornmarkerne og med udsigten ud over havet, det er kun på cyklen man ser landet på den måde.
Det kan være svært at motivere sig alene, der er en klub guld værd!
Så kom efterår og lysten blev mindre, men til foråret var jeg klar igen. Nogle af mine kollegaer cyklede også, men det var svært at finde tid, med familier, arbejde osv..Og det var tungt at komme i gang alene.
Der kom CK Århus i billedet. Jeg tænkte at hvis jeg cyklede fast med et hold, så var det lettere at motivere sig og så kunne man også lære noget. På deres hjemmesidde var der oplyst træningstider men også en bemærkning om, at man skulle havde prøvet at cykle i et felt før. Heldigvis havde de også et nybegynderhold. Det hed ”Cykelakademiet”. Det meldte jeg mig på.
Det startede med et lille kursus hos Bikebuster om vedligeholdelse af cyklen. Der var ret stor spredning på holdet, både i alder, styrke og teknisk viden. Der blev fra starten undervist i hvordan man kører i et felt, signaler og teknik. Holdlederne, Johnny og Kim gjorde et fantastisk stykke arbejde for at få alle med. De var begge meget hjælpsomme med gode råd om ens kørestil, indstilling af cyklen eller køb af udstyr. De var gode til at spotte små ting, som ofte gjorde en stor forskel for ens kørsel. Alt det gjorde det meget sjovere at køre og jeg kunne mærke at jeg hurtigt blev bedre. Som et ekstra krydderi organiserede man nogle specielle ture, f.eks. enkeltstartsløb samt kørsel på bane, hvor klubben stillede banecykler til rådighed og vi selv kunne prøve. Det var et super koncept!
Nu er jeg så kommet videre fra Akademiet og begyndt at cykle med CK Århus’ motionshold 2 og 3.
Som ny cykelrytter er der visse fordele ved at cykle i en klub. Du har nogle at cykle med hver gang, også når dine venner har syge børn. Der er faste træningstider tre gange om ugen, så er der god chance at være med mindst én gang om ugen. Der er ikke krav om at du møder op. Du får masser af tips og gode råd både om kørsel og om udstyret. Du presser dig selv mere (det er knap så sjovt at køre intervaller alene). Du opdager nogle nye ruter. Uanset om hvor god eller dårlig form du er i, er der altid ét hold som passer til dig, og du kan skifte mellem holdene. Men selvfølgelig kan man også cykle alene eller med sine venner. Klub eller ej, dette er ALTID sjovt at give sine kollegaer baghjul!
Sæsonen er slut – glæder mig til næste sæson starter!
Nu lakker den anden sæson mod enden, det har været super fedt! Kærestens fantastiske 20o2 model, er for nyligt blevet nedgraderet til ”vintercykel”. Jeg troede det var nok med én cykel, men har fundet ud af at antallet af cykler du bør eje, faktisk er noget der er opstillet en simpel ligning over nemlig : “X – 1” – hvor X er det antal cykler der gør at din kæreste / kone forlader dig. Jeg kan vist godt købe mindst én mere… Har deltaget i tre løb og det har været superfedt, skal deltage i mange flere næste år. Har brugt ALT for mange penge på udstyr, men fastholder alligevel, cykling KAN være en billig sport, det er det bare ikke for de fleste…
Sad du tænkte om cykling var noget for dig da du begyndte at læse denne artiklen, så behøver du ikke tænke mere. Cykling er virkelig noget alle kan få noget ud af, uanset hvilket niveau, du ønsker at køre på. Hop på cyklen og bliv en del af den gale sekt af cykelryttere.
Det vil du ikke fortryde!!