Christina Thrane udtaget til VM I Cross
Michael Hust overrækker de indsamlede penge til Christina - VM er sikret uden bekymringer © Photo: Uggi Kaldan

Gode venner støtter lokalhelten til VM i Cross

Danmark har udtaget et usædvanligt stort felt af ryttere til dette år Cross VM – væk er tidligere tiders hæmsko om at alle skulle kunne forventes at køre i top 10 (eller i hvert fald være virkeligt stærke) for at kunne blive udtaget, og i stedet er trådt en mere opbyggende tilgang, hvor man sender lidt flere ryttere afsted. 

Tekst og Foto | Uggi Kaldan 

Lad os opbygge nedefra, ikke (kun) oppefra.

Joachim Parbo udtaget til CX VM 2017

Joachim Parbo har i årevis slået på tromme for at Danmark udnyttede flere sine pladser til VM i Cross, også selvom det måtte betyde at vi kom til at sende en rytter eller to afsted som måske ikke lige er verdenselite. Faktisk har Joachim selv af flere omgange måtte kæmpe for at optjene nok UCI point til at kvalificere sig direkte, selvom man altså har haft muligheden for at invitere ham med via landsholdet.  

Men de seneste år har DCU ikke været interesserede i den idé, men nu har piben fået en anden lyd, og i år er feltet af udtagne ryttere blevet udvidet. Det betyder også at nogle ryttere der ikke er verdenselite har fået chancen, inklusive i øvrigt Joachim Parbo, der endelig, i karrierens efterår er blevet inviteret med (på tide!).

Ingen nytænkning kompromisser, og kompromisset er blevet at nogle af de knap så åbenlyse talenter selv må betale rejse og udgifter. Løsningen overrasker nok de færreste, DCUs meget offentlige økonomiske problemer taget i betragtning. 

Her på AOC mener vi at den større VM trup er en kæmpe bonus, ikke alene bliver det meget sjovere for ALLE danskere at være afsted, fordi “vm-lejren” simpelthen bliver større, det giver altså bare noget drive at være flere afsted. Men det giver selvfølgelig også blod på tanden for andre ryttere herhjemme. For nogle af dem der er blevet udtaget, har det været et stor overraskelse og det har betydet at formen lige har skulle pudses af, men næste år har flere allerede udtrykt over for AoC at der er de klar.

Der er ikke noget som VM der kan motivere!

Men får de ikke bare køretur?

Jo, nogle af de ryttere der er blevet udtaget de får “køretur”, på papiret er der ikke udtaget nye ukendte talenter ingen har hørt om, der kan forventes at skabe store resultater. Men der vil  være talentfulde ryttere herhjemme, som måske ikke har satset så meget på Cross, som helt sikkert vil se på Cross VM og øjne muligheden for at komme ud og køre på den store scene.

På MTB og på Landevej, er konkurrencen ekstremt hård for udtagelse, her er man jo oppe imod et stærkt felt af verdenseliteryttere, det er alt andet end lige (lidt endnu) lettere at kvalificere sig i en sport med lidt færre udøvere, så det er rigtigt fint at DCU nu udnytter at sporten er en niche, til at tiltrække nogle flere talenter!

Det er altså endelig ikke kun en “elite elite” trup Danmark sender afsted, på sigt vil det højne niveauet for sporten, det er i hvert fald idéen, og det virker meget rigtigt. Vi har jo talenterne på cykel herhjemme, vi skal bare have flere af dem ud og køre Cross! 

Hjulpet på vej af vennerne! 

I Aarhus har vi en af de ryttere jeg nævner ovenfor, som for et par år siden aldrig var kommet i betragtning til VM, men som nu har fået chancen – Christina Trane, (som i øvrigt back in the days kørte som rytter på AoCs lille motionshold) Hun har altid være dygtig både Cross og MTB rytter, men også fuldtids-lægestuderende, så hun har ikke kunne træne som proff, men har dog alligevel kørt hurtigt og stabilt! 

Hun var noget overrasket over at blive udtaget, så hun er gået i hardcore træningslejr, som Joachim Parbo har arrangeret for de nyligt udtagede på Aarhus Cyklebane, fedt initiativ Joachim! Men det har også betydet at der ikke lige har været tid til at smide 40 timer ekstra efter studiearbejdet, som kunne have hjulpet med at finansiere turen. 

Men så er det jo godt man har en ven med en plan, og endnu en håndfuld gode venner der gad at støtte op. Michael Hust (der i øvrigt skal køre RAAM til sommer) – startede en lille privat indsamling på Facebook, og på kun en uge er der blevet samlet ind så Christina får alle sine udgifter dækket! Som det ses på billedet er det en glad Christina der modtager donationen. Det er selvfølgelig ærgeligt at DCU ikke har midlerne til at betale for de ryttere de udtager, men hvor er det fedt at de alligevel giver nogle chancen. 

På sigt skal DCU nok komme på fode igen, så der også bliver budget til alle der bliver udtaget til CX VM – indtil da er det her en fed løsning! Vi glæder os mega meget til VM i Cross. 

De danske ryttere der er udtaget er: 

U19:
Anders Lilliendal – Team Herning CK Junior
Lucas Wulff – Team Vifra Kvickly Odder Junior
Oliver Errebo – Team CK Fix Junior Elite Rødovre
Niklas Letholm – Roskilde MTB Klub

U23:
Simon Andreassen – Specialized Racing
Andreas Lund – ABC
* Louis Bendixen – ColoQuick-CULT
* Niels Rasmussen – Team Merida Astral Biking
* Christian Storgaard – Varde Cykle Klub
* Reserve: Carl Sørensen – Carl Ras CX-Team.Sydkysten Cycling

Herre Elite:
Kenneth Hansen – Haderslev Starup Cykle Klub
* Joachim Parbo – Biciclista / Hammel Cykle Klub
* Tommy Nielsen – Carl Ras CX-Team Sydkysten Cycling

Dame Elite:
Rikke Lønne – Team Crescent Dare
* Kristina Thrane – Aarhus MTB

Dame U23:
* Malene Degn – Ghost Factory Racing

* – rytteren er udtaget, men skal selv betale tur og ophold.