En kærlighedserklæring til Cykelcross – DM 2021

Det var uden tilskuere – men det kunne man ikke mærke på Joachim Parbo, manden bag Grote Prijs festerne i Aarhus. Jeg har tidligere på denne blog bemærket, at der var lidt begyndende metaltræthed i konceptet, men kan med stor glæde konstatere, at de små rustpletter er vasket væk, og nu fremstår GP som en professionel, velsmurt maskine, med fuld damp under kedlerne. JAWEL!

Man kan vælge at skrue ned for ambitionerne, når verden er gået i stå, eller man kan vælge at lave en fest. DM i Cykelcross 2021 vil med garanti ikke blive husket som kedelig! Men stort æv, for alle jer tilskuere, der burde have været med, for hold op der var disket op. Der var DJ, der var lydanlæg – med bund i, der var røg, der var russisk inspireret rødbede-suppe, med bønner og græskarkerner!? – og klassisk kakao med flødeskum. Der var grafitti reklameskilte, hele banen rundt, og som toppen af kransekagen, Joachim Parbo, der hele dagen, var her der og alle vegne, og speakede energisk, som var det den fest, med over 1000 deltagere, det burde have været.

Det kræver sin mand at holde gejsten, når publikum er 8 børn, 50 frivillige, og 20 pressefolk – men de tomme stolerækker var ikke til at mærke på festens primus motor, der gav den fuld pulver, hele dagen. Spitzenklasse, ganske enkelt. – Så meget gang i den var der faktisk, at politiet kom et smut forbi, og stillede alvorlige spørgsmål til arrangøren, men der var naturligvis 100% styr på tilladelserne, og politiet tog det derfor helt stille og roligt, mens de venligt men bestemt, fik fortalt de spontane publikummer, der stod udenfor det afspærrede område, at de altså måtte passere gaden. Forsamlingsforbuddet gælder stadig i Danmark, men elitesport har særlige regler.

001 DM Cykelcross 2021 Aarhus
Joachim var her der og alle vegne. Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk
004 DM Cykelcross 2021 Aarhus
Vi er egentlig ret heldigt stillede med vores, helt overordnet, usædvanligt venlige betjente, her i Danmark. Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

Meget små felter

– kom ud og kør noget cykelcross, det er jo sjovt!!

Skulle man klage over noget, så var det på ingen måde rammerne, men derimod, at der var så få, der havde valgt at stille til start. Jeg kender ikke udtagelseskravene, men, og giv mig bare noget røg for den holdning, niveuet bagerst i felterne, var godt nok ikke ret imponerende. Når det trods alt tilsyneladende ikke kræver mere, at få en start til et DM stævne, så er det ærgerligt, det ikke lykkedes at tiltrække flere startende ryttere, end tilfældet var. Covid19 eller ej,  9 deltagere i Dame Elite, 14 i U23, og 16 deltagere i Herre Elite, det var ikke mange.

Afviklingen af cykelløb behøver ikke være kedelig – røg og en dygtig DJ, løfter i den grad niveauet. Foto @ Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

Der havde sandsynligvis været over 1000 tilskuere i Aarhus i dag, hvis ikke Corona havde spændt ben for festen. Tænk et dansk cykelevent, hvor så mange kommer og kigger, dem er der altså ikke så mange af, og så er der ikke flere der stiller op? – synd. Heldigvis arbejdes der benhårdt på at udbrede sporten, særligt på græsrodsniveau, men man savner en mere massiv indsats fra forbundet. Her er en sport med publikumspotentiale, DBU!

Tag endelig afsæt i det forarbejde Joachim har lavet – han viser hvordan cykelcross kan blive en publikumsmagnet, til glæde for indtægterne i både forbund og ude i klubberne, der mildest talt ikke henter mange basseører ind, på at afvikle licensløb for landevejsrytterne, i disse år.

Den “russiske” kok blev også promoveret heftigt, jeg er sikker på han også kan hyres til din klubs næste cykelløb, Твоё здоровье! Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

Højt niveau – og underholdende cykelløb!

– Suveræne Caroline Bohé, pillede spændingen ud af Dame Elite løbet.

Trods den beskedne størrelse på felterne, blev der i den grad kørt medrivende væddeløb, i alle 3 klasser. Personligt synes jeg det var ærgerligt med fællesstart (næsten) for U23 herrer og Dame Elite. Når der nu der ikke skulle afvikles mere end 3 løb, så kunne man sagtens have startet de unge herrer halvanden time tidligere, tænker jeg?. Ikke fordi jeg tror det sportsligt havde ændret noget, men fordi det som tilskuere, bare ikke er det samme, med flere klasser igang på ruten, på samme tid. Opgaven er heller ikke helt let som fotograf, faktisk.

Nå – men når det er sagt, så blev der givet fuld gas at dem der trods alt var til start, i begge klasser. Mindst spænding om udfaldet var der i Dame Elite, hvor Caroline Bohé, som forventet, var i en klasse for sig. Der var reelt kun tvivl om resultatet på den første omgang, herefter sad Caroline alene i front, og skulle enten gå helt kold, eller lave en stor fejl, hvis sejren skulle glippe. Men Caroline lavede ingen fejl, og kørte suverænt sin 4. DM titel i hus. Flot kørt af den unge dame, på blot 21 år!

005 DM Cykelcross 2021 Aarhus
Caroline kom godt fra start, og kunne køre sit eget (høje) tempo og køre de bedste, mest sikre, linjer hele løbet. En fortjent 4. DM titel, chapeau! Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk
podiet U23 DAMER DM Cykelcross 2021
DM cykelcross Dame Elite 2021: 1:Caroline Bohé, 2: Sofie Heby Pedersen, 3: Signe Koch. Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

– Tronskifte i U23 herrer, hvor sidste års vinder ikke helt ramte sit top-niveau.

Omvendt damernes løb, hvor spændingen hurtigt blev pillet ud af løbet, var der intenst drama hos U23 herrerne. Her var intet afgjort, før til allersidst, på selve stregen, og der blev i den grad kørt med hjertet og alt hvad der var i benene, fra første meter. Ganske frygtløst kastede næsten alle U23 drengene sig ud i at forcere én af rutens store cruxér, en mudret, meget stejl og svær teknisk nedkørsel. Allerede 4. mand hos herre-elite valgte at løbe ned ad nedkørslen, U23 rytterne lukkede øjnene og tog springet! Stærkt.

Udskilningen skete dog alligevel hurtigt, og 4 ryttere kom afsted. De to forhåndsfavoritter sad sammen, “som de skulle”, indtil den forsvarende danmarksmester, Joshua Amos Gudnitz, lavede en dum kørefejl, et forholdsvist ukompliceret sted, og mistede kontakten til forreste rytter, Oliver Vedersø Sølvhøj. Gudnitz lignede dog allerede her, én der ikke kørte med helt samme overskud, som sidste år, og er man presset, så laver man som bekendt flere fejl.

006 DM Cykelcross 2021 Aarhus
Gudnitz kørte direkte i hegnet på 2. omgang, det blev en dyr fejl. Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

Herefter var det parløb til mål, Oliver Vedersø så stærk ud, men kunne dog ikke slippe af med sin følgesvend Gustav Frederik Dahl, mens det hos “par nr. 2” lignede at det var Simon Bak, der sad med det største overskud, men han kunne heller ikke ryste sin følgesvend Joshua af, og så skulle der spurtes om det.

I frontduoen åbnede Gustav meget tidligt, mens Oliver rutineret ventede til det rette moment, og tog en stensikker sejr! FLOT. Faktisk jublede han i så god tid inden stregen, at jeg mere eller mindre missede “the money shot”… du skal juble på stregen unge mand, ikke før! (Hilsen fotografen – og Alaphilippe hehe).

007 DM Cykelcross 2021 Aarhus
Danmarksmester i Cykelcross U23 2021, Oliver Vedersø Sølvhøj. Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

Kampen om 3. pladsen var ikke mindre intens, der blev lurepasset de sidste 300 meter, og begge ryttere fik timet deres spurt perfekt, men det blev Gudnitz der overlistede Simon Bak, med et perfekt cykelkast på stregen! Den skal du hjem og øve dig på Simon.

008 DM Cykelcross 2021 Aarhus
Fantastisk cykelløb vi blev begunstiget med i dag. Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk
009 DM Cykelcross 2021 Aarhus
Gudnitz viser rutinen fra sidste år på podiet, og efterlader de to andre i støvet… han har styr på champagne-åbningen. Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

– Favoritten fik kamp til stregen hos Herre Elite.

I dagens sidste løb, var den store favorit Sebastian Fini, der har vundet DM de seneste 2 år. Men Jonas Lindberg var klar til at tage kampen op, og havde blandt andet trænet mange timer på rute, op til DM, for at være bedst muligt forberedt, på at give DM titlen et seriøst skud, og han gjorde hvad han havde sat sig for, og fik sat Fini under maksimalt pres fra løbets start.

Det blev Lindberg selv der endte med at lave den afgørende lille kørefejl, men faktisk lykkedes det inden da, at få presset Fini så meget, at den forsvarende mester var millimeter fra at styrte, på i den berygtede sandgrav, på ruten i Aarhus. Men Fini holdt mirakuløst på cyklen, og banede dermed vejen til sin 4. DM titel. På en stensikker 3. plads kom Ian MILLENNIUM. Fedt cykelløb.

Sikke en fantastisk dag i Aarhus!. I morgen kommer der et galleri, med mange flere billeder her på bloggen! Stay Tuned.

Tak for cykelløb Grote Prijs, Joachim Parbo, og CK Aarhus, det var verdensklasse.

009 DM Cykelcross 2021 Aarhus
Utroligt Fini redder den her, og måske også sit DM guld! Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk
podiet Herre Elite DM Cykelcross 2021
Ikke bare rutineret på sporet, men mindst ligeså rutineret på podiet! Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk