Ønskesedlen – dén din frue vil sætte pris på

Vi nærmer os julemåneden. Du kender det. Konen trækker i dig (igen): ’Kom nu, lad os gå ud i udestuen med en god bog!’ Du overvejer situationen; kigger længselsfuldt efter cyklen. Fruen kommer nu med slumretæppe,te og intetsigende triviallitteratur. Hvad gør du nu? Du finder i stedet noget kvalificeret cykellitteratur, som kan frembringe minder om solskin, brune ben og 25 grader frem. Jeg vil i denne artikel give bud på hvilke gaveønsker, du kunne skrive på ønskesedlen. Gaveønsker der kombinerer ønsket om at læse – og stadig drømme om cyklingen. Og så kan du med glæde trække ud i udestuen med din bedre halvdel.

Af: Søren Kuipers

Mit livs løb


Forlaget Storyhouse har begået en ganske hyggelig og – til tider – nostalgisk cykelbog. Den giver dig 20 fine anekdoter forfattet af nogle af Danmarks mest karismatiske cykelryttere. Efter et kort forord indledes bogen af Ole Ritter og hans forsøg på at slå timerekorden i 1968 – vel at mærke i en tid hvor konkurrenterne hedder Mercx, Gimondi og Anquetil. 2019 er det sidste årstal, som der figurerer i bogen.

Dog ikke med Mads Pedersens triumf i det britiske (bogen blev trykt inden dennes triumf og Mads Pedersen optræder ikke i bogen), men med Jakob Fuglsangs fuldstændig fantastiske soloridt førende til sejren i Liége – Bastogne – Liége. Anekdoterne er hyggelige, interessante og spændende. De gamle legenders beretninger kan noget de stadig aktive cykelryttere ikkeformår. De har fortalt historierne så tilpas mange gange, at de simpelthen er skruet super godt sammen. Glæd dig bl.a. til Frank Højs tilsvining af en belgisk cykelgud og kom med ind i Rolfs univers, når han tager dig tilbage til sejren i Flandern Rundt 1997.

Ønsk dig den hvis…
Du elsker små ankekdoter, trænger til at få opfrisket gamle legender og bare godt kan lide at læse af og til. Historierne er korte og kan læses
uafhængigt af hinanden.

Udgivet af Storyhouse, 2019

+50 og hurtig

Det altid cykelglade forlag Turbine har udgivet Joe Friels Fast after 50 på dansk ved kyndige Jesper Ralbjerg. Bogen er systematisk bygget op omkring træning, kost, livsstil, forslag til træningsprogrammer og meget om cykelryttere og triatleter der måske har er noget ind i livets tidligere efterår; men det er ikke ensbetydende med at give op og stå stille.

Tværtimod. Specielt for aktive og meget strukturerede mennesker er der virkelig meget at hente i denne bog. Du bliver eksempelvis vejledt med ekspertise i forhold til træning under og over syretærsklen, hvad er overtræning og hvordan skal man restituere, når man er +50. Det er tydeligt at Jesper Ralbjerg er vant til at oversætte cykel- og træningslitteratur, for bogen er levende og fuld af gode beskrivelser og konkrete eksempler, hvor bogen virker til at være skrevet på dansk –
oprindeligt.

Ønsk dig den hvis…
Du er over 50 år eller nærmer dig. Du elsker træning, du har masser af tid til at omsætte litteraturen til din egen systematiske træning. Og du
ender måske med at køre hurtigere på cykel af at…ja, læse en bog.

Udgivet af Turbine, 2019

Lede hunde & kolde kameler – Sort kaffe & hvide sokker 2

Politikens Forlag har begået en to’er i en serie, og det er brandgod læsning. Jeg har tidligere anmeldt den første udgivelse, hvor jeg indledte med at kritisere bogens layout. Om det var denne kritik, skal jeg ikke kunne sige, men sagen er i hvert fald den, at layoutet i denne bog er elegant og tidssvarende. Tak for det. De mange røverhistorier står stadig i kø – på en ganske fin måde. Holm,Frost, Riis, Worre og mange andre fortæller om deres syn på cyklingen dengang far(far) var dreng, feltets sidste ægte patron, skæbnerne på rammerne, de største udbrud og meget andet.

Det er virkelig en lækker bog, hvor det ene kapitel bare tager det andet. I skrivende stund plejer jeg selv sårene fra årets (forhåbentlig) sidste styrt (7-9-13), og brøkdele efter jeg registrerede huden blive skrabt af påunderlaget, havde jeg Jakob Piils eviggyldige forudsigelse om styrt: ’…cykler du tre gange om ugen, vil du ryge ned eller to gange hvert år, måske mere. Det kan også være du slipper et enkelt år. Men du vil ryge ned.’ I dag røg jeg ned.

Ønsk dig den hvis…
Du elsker de gamle helte, deres syn på cyklingen dengang og nu. Køb den hvis du vil udvide dit lirens ordforråd. Du får fem siders gloser.

Udgivet af Polikens Forlag, 2019

De ultimative etaper

Mit sidste bud på en bog til julegaven er faktisk udgivet i 2018, men jeg fik først øjnene op for den en regnvejrsdag i sommeren. Forlaget Legind har oversat Peter Cossins Ultimate Étapes. Det er en vanvittig flot bog. Spækket med skønne billeder og masser af fede faktabokse, rutevejledninger mm.

Kender du bogen De høje bjerge (det gør du forhåbentlig), og elsker du den bare en brøkdel af hvad jeg gør, så sørg for at De ultimative etaper kommer hjem i reolen. Bogen introducerer nogle af europas mest ikoniske cykelruter. Alle etaper er taget fra flerdages etapeløb startende med Tour de Frances besøg i Yorkshire i 2014, herefter går turen via Beneluxlandende til Frankrig, Tyskland, Italien, Frankrig igen og slutter i Spaniens hovedstad Madrid.

Der er i hvert kapitel et kort etapereferat, og hvorledes etapen udfoldede sig som den gjorde (primært grundet rutens beskaffenhed). Stigninger, nedkørsler, brosten, vind, vand og underlag gør disse etaper til en meget forskelligartet cykeloplevelse – i bogform. Det er fedt.

Ønsk dig den hvis…
Du elsker eventyr. Hvis du gerne vil inspireres til næste udenlandstur på cyklen, og hvis du har godt og vel en måned, så kører du dem alle i
træk. Der er 25 etaper, og Pete Cossins har faktisk tænkt over placeringen, så han mener det er ladsiggørligt. Alléz!

Udgivet af Legind, 2018

Piraten, Kannibalen og de andre landevejsrøvere (Mandelgaven til den cykeltossede familie)

Som afslutning vil jeg lige nævne den helt formidable familiecykelbog Piraten, Kannibalen og de andre landevejsrøvere. Den er selvfølgelig ikke spritny, men det er en bog, som henvender sig til mange. Det er en super underholdende oplæsningsbog for børn. Der er helte, skurke, nærmest overnaturlige kræfter, der er fede illustrationer og levende beskrivelser af både fortidens og enkelte af nutidens helte.

Både den kræsne cykelmotionist, som kender historierne til hudløshed, og til de endnu-ikke-indviede er der masser af gode historier at tygge sig igennem.

Forfatteren Jakob Staalby har på fortryllende vis skabt en bog, som han har givet udnertitlen Cykelhistorier for børn, men i min optik kan alle læse den – selv fruen, så hun kan forstå den verden, som du en så opslugt af. Den er smukt illustreret af Ole Rydal.

Læg den på bordet, når ris a la manden skal indtages…
Både du og din familie er bidt af en gal cykelmyg. I kan ikke få nok af sagnene, heltene, skurkene og alt derimellem. I vil støde på både konger, vildsvin, løver og pistolmænd. Så sæt jer godt til rette og nyd denne skønne familie cykelbog.

Udgivet af Cornfield Press, 2018