Optakt til linjeløb: ”OL bliver som en kongeetape”

De danske cykelryttere er nogle af de første atleter, der skal i ilden, når landevejsløbet finder sted lørdag. Kaptajn Jakob Fuglsang kalder ruten for den hårdeste endagsmesterskabsrute, han nogensinde har oplevet og håber på en plads i top otte.

Tekst & Foto: Nicolai Lisberg

Copacabana og Ipanema. Rios to mest berømte strande er normalt et tiltrængt afslapningssted for byens indbyggere, men lørdag bliver det alt andet end afslappende, når OL-feltets ryttere begiver sig ud på de 241,5 kilometer med start ved Copacabana.

Det danske landshold, der består af Jakob Fuglsang samt Chris Anker og Christopher Juul var ude at se på ruten onsdag, og de er ikke i tvivl om, at der venter et hårdt cykelløb forude.

Det er den hårdeste endagsmesterskabsrute, jeg nogensinde har set i min karriere. Vi har talt lidt om indbyrdes, at det svarer til en kongeetape i en af de store grand tours. Den sidste stigning, som vi skal op over tre gange er seriøst stejl” fortæller Jakob Fuglsang.

Udover den afsluttende stigning på 8,9 kilometer og med en maksimal stigning på 13 procent skal feltet også prøve kræfter med to kilometers brosten.

Den danske kaptajn har både kørt Giro Italia og Tour de France i år, men han føler sig ikke udbrændt af den grund.

Måske er det ikke den mest optimale forberedelse til et OL at køre begge løb, men jeg synes egentlig, jeg kom godt igennem touren. Jeg var med for at hjælpe (Nibali, red) og gøre mit arbejde så godt som muligt, men havde selvfølgelig hele tiden OL i baghovedet, så jeg skulle ikke ud og slå mig selv ihjel” forklarer Fuglsang.

Skal vente på chancen

Udover at OL kun er hvert fjerde år, er landevejsløbet også specielt, idet hvert land maksimalt kan have fem ryttere med. Det gør løbet til en af de mest uforudsigelige discipliner at spå om, da et hold ikke på samme måde kan dominere et løb, som man ellers ser eksempelvis Team Sky gøre det i Tour de France.

Fra dansk side har der ikke været lagt skjul på, at man gerne sidder lidt i venteposition og håber på, at de store lande som England, Italien og Spanien forsøger at skabe løbet.

Med kun tre mand, har vi ikke så mange uligheder for at præge løbet, så jeg skal i stedet forsøge at spare mig selv så lang tid som muligt. Kan jeg så sidde helt med til finalen kan jeg måske lukrere på, at de store ryttere holde øje med hinanden og så måske ikke har så meget fokus på mig” siger Fuglsang, der håber på en top otte placering, men som ellers har svært ved at vurdere, hvem der er favorit.

Wout Poels kørte superstærkt i slutningen af Tour de France og viste også sine kvaliteter ved at vinde Liège–Bastogne–Liège tidligere på året. Han har formentlig ikke kørt sig helt ud, så han må være en af favoritterne. En rytter som Valverde er altid farlig, ligesom Nibali er det. Efter den sidste stigning er der stadig næsten 25 kilometer til mål, så hvis der ikke sættes nok tempo opad, kan en Boasson Hagen måske sidde med, og så er han lige pludselig favorit i en sprint

Håb i historien

Til at opnå målet om en top otte placering får Fuglsang hjælp fra Chris Anker og Christopher Juul. Førstnævnte havde et forfærdeligt Tour de France, hvor han var ramt af sygdom, men han håber, at den dårlige oplevelse i Frankrig kan vendes til noget positivt i Brasilien.

Det var en kæmpe skuffelse, at det slet ikke gik, som jeg havde håbet, så da jeg var færdig med Touren forsøgte jeg bare at glemme den. Nu føler jeg så, at jeg har fået restitueret godt, og at jeg kan motivere mig selv til at sige, at nu skal jeg eddermandme give den en skalle og så vise, at jeg stadig kan køre cykelløb” lyder det fra Chris Anker.

Den danske hjælperytter skal sammen Christopher Juul forsøge at holde Fuglsang i fornuftig position gennemløbet. Både når det går op ad på den afgørende stigning, men også på det flade stykke langs kysten.

Du lægger måske ikke mærke til det udefra, men man skal altså ikke undervurdere, hvor meget det blæser, så jeg skal forsøge at skærme af for Jakob så godt som muligt” forklarer Christopher Juul, der finder håb i historiebøgerne, når det kommer til chancen for at levere et godt resultat.

Selvfølgelig er vi ikke favoritter, men det er OL, og ingen ved, hvordan løbet udvikler sig. Vi så i London, hvordan Vinokurov snød alt og alle, og det var altså på en flad etape, hvor ikke engang Wiggins og de andre kunne fange ham. Hvad kan der så ikke ske på en sindssyg hård og kuperet etape? Jeg glæder mig helt vildt, men frygter det også lidt” lyder det med et smil fra Christopher Juul.

Landevejsløbet begynder 14:30 dansk tid og forventes at slutte omkring klokken 21:15.