Cykelløb i sensommeren

 Sensommeren bugner af flere fede motionscykelløb, og her på AltomCykling tager vi ud til flere gode østjyske klassikere – og måske også andre steder i landet. Jeg selv skal sørge for at holde formen ved lige indtil start oktober, da jeg skal deltage i endnu et bjergløb, når Haute Route Ventoux venter. Her kommer lidt inspiration til de næste forhåbentlig halvvarme par måneder i det danske terræn.
Af: Søren Kuipers // Foto: R.P. Foto, Roar Paaske Fotografi og Rundt om Horsens

Motionscykelløb de kommende måneder

Weekender og hverdagsaftener i august og september måned bugner med fede cykeloplevelser. Det er næsten et sandt mekka for cykelentusiaster med hang til racercykel. Kaster man et blik på sportstimings løbsoversigt, kan man se, at der er masser af  spændende løb, som man måske skulle overveje. Allerede sidste onsdag var vi til start i Harlev, da det uofficielle østjyske mesterskab i VM blev kørt. DØB som det bare bliver kaldt var virkelig en led omgang. En masse af spidserne i amatørklassen var til start og alle fik en god omgang tæv på bagkant af det stormende vejr, som vi har haft glæde af i august.

Redaktøren var en tur på Sjælland i weekenden og køre Hansens Cykelløb. Et legendarisk grusløb på Sjælland med isdepoter hele ruten rundt!

Rundt om Horsens – lørdag den 19. august

Horsens Amatør Cykleklub arrangerer motionscykelløbet – Rundt om Horsens, som genopstod sidste år efter en del års pause. Vi er blevet inviteret med til løbet lørdag den 19.august. Kom afsted, det skal nok blive sjovt!

Jeg har talt med løbsarrangør Keld Schousbøll fra Horsens Amatør Cykleklub, som håber at se flest mulige i det sydøstjyske lørdag den 19. august. Keld kan med stor glæde fortælle at Rundt om Horsens køres igen i år – efter løbet genopstod i 2022.

Rundt om Horsens køres i et kraftigt kuperet terræn omkring det naturskønne Horsens,meget på den nordlige side af byen. Ruteprofilen var sidste år aftegnet på dunken, som blev udleveret ved start. Keld kan desværre ikke love samme dunk i år.

Der er udfordringer for alle, for der køres på fire forskellige ruter som alle går ud nord for byen, og i takt med distancen øges, da stiger sværhedsgraden ligeså.

Her er en oversigt over de tre ruter.

  • 15km med 134 højdemeter, start kl. 10.00 (NY familierute bl.a. med grusveje)
  • 60km med 555 højdemeter, start kl. 10.30
  • 93km med 904 højdemeter, start kl. 09.30
  • 146km med 1373 højdemeter, start kl. 08.30

Sidste år deltog AoC også. Og det var en kanondag, hvor der blev kørt jævnt stærkt. Løbet afholdes med start og mål ved Vesthallen. Megafedt område, hvor der virkelig var god stemning, super forplejning og til en meget fair pris. Der er indlagte depoter ved Yding Kirke samt ved Lundum Kirke.

Derudover er der i målområdet sandwich og øl/vand, når man viser sit startnummer, samt mulighed for at købe yderligere mad og drikke. Der er lodtrækningspræmier, og lidt andet i posen med startnummeret. Startgebyret ligger mellem 100kr-300kr.

AoC stiller 2 mand til start, og vi glæder os! De lover live-musik igen…

Enkeltstart i Borbjerg – torsdag den 17. august

Blot to dage inden vil jeg forsøge at få stængerne meget hurtigt rundt. I Vestjylland køres fjerde – og sidste – afdeling af DGI enkeltstart i Borbjerg, tæt ved Holstebro.

Min normale ITT-makker, Jens, stiller til start og er sikret førstepladsen på podiet, da han er den eneste i hans aldersklasse (H70). Han har kørt de første tre afdelinger med tre sejre til følge. Jeg selv ligger pt. på 3. pladsen i H40 – førstepladsen er uopnåelig – men hvis jeg bliver nummer 2 på dagen, da kan jeg også nå den samlede 2. plads. Det er mit mål. Jeg kan dog også ende på både 3.- eller 4. pladsen samlet, så jeg spænder boa-spænderne ekstra på torsdag, så jeg kan hive et podium hjem.

Min makker, Jens, og jeg håber at få fordel af en rute med lidt flere bakker efter vores Dolomiteventyr for en måneds tid siden. Men om 220 højdemeter over 29 km kan gøre udslaget; det må tiden vise. Min ældste dreng på 8 år havde debut i sidste afdeling, og han har mod på at skulle med igen, så vi stiller til start med tre generationer igen.

150 KRONER for en aften i rød zone

Der vil være forskellige klasser i forhold til alder og køn. Den største, og umiddelbart væsentligste forskel er, at der er en klasse for almindelige racercykler og en klasse for enkeltstartscykler. Det er fedt, at kunne deltage uanset hvilken cykel man stiller op på, men hold tungen lige i munden, når du tilmelder dig – så du konkurrerer med ligesindede.
 Start- og mål-zonen er simpel men stadig hyggelig. Efterfølgende har der fx været både drømmekage og chokoladekage. Er det fra den berømte Bager Max i Holstebro??
Ved finalen i Borbjerg kåres 1.,2. og 3. i den samlede cup. For at komme i betragtning skal man have deltaget i tre ud af fire afdelinger.

Mere information og tilmelding her.

MOLS BJERGE GP – lørdag den 10. september

Fedt motionsløb med masser af højdemeter

Bike Challenge og Velomore afholder  Mols Bjerge Grand Prix lørdag den 10. september.

Et motionscykelløb som henvender sig til alle som virkelig kan træde i bakkepedalerne. Jeg har endnu til gode at køre dette løb, men jeg ved – fra flere – at det er et virkeligt hårdt løb, sindssyg hård konkurrence og masser af udfordrende terræn – og måske vejr – at tackle.

Jeg ved dog, at det idylliske landskab på Mols venter uanset hvad. Der køres på en smuk og udfordrende rundstrækning med indlagt bakkespurt på den legendariske Agri bakke. Jeg har ikke tidligere kørt løbet, men tager derop med min makker, Kasper, så ser vi hvad vi kan!

Facts om bakkespurten på Agri
Distance: 1800 meter
Højdemeter: 81
Gennemsnitlig stigning: 4%
Max stigning: 10%

Du skal ved tilmelding beslutte dig for, hvorvidt du har ben til at køre 1, 2 eller 3 omgange på den kuperede rundstrækning. Én runde er cirka 50 km med dertilhørende knap 500 højdemeter. Så kan du selv gøre matematikken. Jeg satser på gode ben, og jeg stiller til start med tre omgange som mål; det samme gør Kasper. Så ser vi, hvem som må vente ved bilen.

Som tidligere deltager af adskillelige motionsløb – både i ind- og udland – da vil jeg mene at sådan en lørdag her kan komme én særdeles til gode en senere på sæsonen, hvis du endnu har til gode at skulle i bjergene her sidst på sæsonen. Jeg selv vil i hvert fald bruge dagen målrettet til at bygge højdemeterform på. For i starten af oktober skal jeg bestige Mount Ventoux, når Haute Route Mount Ventoux køres i første weekend i oktober. Jeg ser meget frem til alle oplevelserne som venter.

Jeg har snakket med Nikolaj, som er redaktør for magasinet Velomore. Nikolaj lover en kanon dag på rammen og en fed start- og målzone. Jeg har tidligere deltaget i Velomores løb bl.a. ved Munkebjerg og har oplevet et fedt set-up både før, under og særligt efter. Der var en kanon stemning, lækker mad og bare en fed løbs-vibe. Glæd dig.

Lidt fakta om dagen:

Priser:
50 kilometer // 300 kroner.
100 kilometer // 350 kroner.
150 kilometer Gran fondo challenge // 400 kroner.

Du får:
– Sikkert- og velafviklet cykelløb.
– Mad og drikke før, under og efter løbet.
– Tidstagning.
– Bakkespurt på Munkebjerg
– Et lod i konkurrencen om fede lodtrækningspræmier.
– En fantastisk efterårsdag på cyklen!

USIC World Championship
Den internationale jernbaneidræts organisation, USIC, afholder hvert 4. år et verdensmesterskab for alle deres cyklende medlemmer og i år bliver Mols Bjerge Grand Prix værter for verdensmesterskabet. Det betyder, at vi får besøg af en masse ryttere fra hele verden. USIC-rytterne deltager på 100 km distancen og starter i deres egen startgruppe. Så dem ser vi måske også derude på ruten.

Utallige andre muligheder

Udover de nævnte løb, som jeg skal deltage i så er er utallige andre fede muligheder i den kommende tid.

Blandt køres Danmarks mest lirede gadeløb Torsdag den 31. august, når GRAND PRIX GRUPPO SPORTIVO VELOPRESSE 2023 løber af stablen. Der er gadeløb for alle pengene, når de største lirekarle i området stiller til start på Ingerslev Boulevard i Aarhus. Sidste år kørte både jeg og redaktøren rundt med vores unger til børneløbet. Det planlægger vi at gøre igen.

Derudover så venter der en tur over storebælt i start september, hvis du skal køre Gran Fondo Storebælt. På Herningegnen, ved Aars, i Dollerup og mange andre steder er der også løb, så det er bare at tjekke de forskellige løb ud på Sportstiming, og så finde netop det løb, som du har lyst til. Og lige om lidt kommer der også flere gravelløb, hvis du skulle have de tilbøjeligheder.

Af sted med dig – ud på rammen – og nyd den danske sensommer.

Canyon Ultimate – tak for nu

Det østjyske bakkeløb – DØB – blev for mit vedkommende også sidste aktion på den fede Canyon Ultimate, som jeg har haft stor glæde – og gavn – af de sidste måneder. Det har været en sand fornøjelse at køre på så aerodynamisk en kværn, og jeg kommer til at savne min nye følgesvend rundt på de danske veje her i sensommeren og tidlige efterår. Cyklen har gjort mig utrolig godt i alt terræn, og turen til de italienske dolomitter blev i særklasse bedre via denne cykel. Jeg vil savne kværnen til oktober, når der igen skal pløjes mange højdemeter på få dage.

Højdepunkterne ved cyklen er for mig:

  • 12 speed geargruppe med en lille 10’er klinge
  • Tubeless carbon hjulsæt fra Zipp med 28mm og 4,5 bar
  • Sublim kraftoverførsel med integreret wattmåler
  • Nej tak til spagetti-western omkring cockpittet
  • 3D-printet saddel som føles som skabt til min popo