Sæsonen er kick-startet i Belgien – det kan anbefales

Last updated:

Der er noget særligt over at gøre lidt ud af starten på sæsonen. Sidste års kickstarter var en tur til USA for at deltage i Land Run 100, men det tillod hverken tid eller økonomi i år, så der skulle tænkes lidt anderledes. I stedet blev det en tur til klassiker åbningsweekenden – Omloop het Niewsblad og Kuurne Brussel Kuurne, samt tur på bryggeriet Brouwerij De Brabandere, der brygger Kwaremont.

Af Uggi Kaldan | Foto Uggi, Huawei P10 Pro / Coverphoto: Sportograf 

En effektiv weekend – den kunne man godt gentage!

Jeg havde tre mål med weekendens tur – den første var at komme til Belgien og køre nogle motionscykelløb, det andet mål var at besøge bryggeriet bag Kwaremont, der jo sponsorerer Ronde van Borum 2019! – og den sidste, at undersøge om det kunne være en sjov tur at arrangere for andre cykelnørder i 2020.

Det tror jeg faktisk det kunne være. I modsætning til f.eks. Flandern Rundt, hvor 15.000 motionister fylder vejene på ruten, så er der “kun” 1500 – 2000 til start i Omloop og KBK. Det betyder der hele tiden ryttere at følges med, men ruten føles på ingen måde “fyldt”.

I disse tider hvor det diskuteres ivrigt i hvilken retning danske motionsløb skal udvikle sig, så er det også interessant at deltage i arrangementer uden tidstagning, men hvor der i stedet er flyvende start. Du kan starte de to motionscykelløb mellem klokken 8 – 11, det giver en meget afslappet og hyggelig stemning, at det foregår sådan.

Som det ses på Lars (min ven jeg havde med i Belgien) på billedet herunder, var det ikke ligefrem stress og panik der prægede startzonen, klokken 08:30, 30 minutter efter man faktisk måtte starte løbet – alt foregik stille og roligt!

Først øl, så cykelløb!

Det var en effektiv tur vi havde fået planlagt. Afgang fredag middag fra Billund, og ankomst ca.14.00 i Bruxelles. Herefter i lejebilen, og så direkte mod bryggeriet i Kuurne, hvor vi ankom klokken 16.00 og dermed lige havde tid til en times “tour”.

Det var faktisk super spændende at blive guidet rundt, på et af Belgiens største bryggerier, hvor de gamle brygmetoder stadig holdes i hævd, og der ikke “skæres hjørner”, som det ellers ofte er tilfældet i moderne ølproduktion. Naturligvis fik vi også lov at smage på et par øl, god opvarming til 200 kilometer på rammen.

Belgiske DJs skaber autentisk stemning.

Efter ølsmagning var det tid til motionscykelløb, lørdag og søndag. Ruterne køres omvendt af profferne, således at vi startede med Kuurne Brussel Kuurne lørdag, og søndag kørte vi så Omloop. Vi havde ca.30 minutters kørsel til start, og uden at skynde os var vi begge dage ude på ruten ca.8:30.

Startzonerne var et kapitel for sig, de kan bare et eller andet med musik i Belgien. Måske ikke lige det musik man hører hjemme i stuen, men deres DJs til cykelløb, de er sgu ret autentiske. Den sejeste vi mødte var ham gutten her, der ankom i egen campingvogn, med eget lydanlæg, og så havde han ellers ALLE de gamle cykelslagere, på vinyl!

Han er på ønskelisten til Ronde van Borum! :D

Gode hårde ruter, uden at være for meget

Der er ingen tvivl om at Flandern indbyder til hårde udfordringer for motionisten. De har onde brostenssektioner, der er flere kilometer lange, og adskillige stejle bakker, både med og uden brosten. Hvis de ville kunne de have lavet 2 afsindigt hårde ruter de to dage, men det var ikke tilfældet.

I stedet havde arrangørerne lavet to meget balancerede ruter, hvor man fik en god smag på hvad profferne kører, men langt mindre udfordrende. Godt 1000hm på KBKs 110km rute, og det samme på 90km ruten til Omloop. Bevares, det er da nogle højdemeter, men ærligt, så føltes det ikke skræmmdende ude på ruten. Bakkerne og de hårde sektioner stod ikke i kø, lige efter hinanden, det gav to hårde, men bestemt også sjove dage!

Lørdag havde vi tørvejr, og færrest brosten, det var også der jeg havde bedst ben, så for mig var det den bedste oplevelse, vi kom hjem med godt 30 km/t i snit, og jeg havde fint overskud, så det synes jeg faktisk var en god dag! Søndag blev anderledes hård. Med kun 800km på rammen i år, så gjorde Omloops 90km, i silende regnvejr, virkelig ondt på mig. Jeg skulle kæmpe en del med at holde humøret højt omkring 60km. Min rejsekammerat Lars, var også lidt presset.

Udfordringen for os var at vi lige præcis ikke var i form til at sidde med de hurtige grupper der passerede os med mellemrum, og lagde vi os på dæk af dem vi kunne følges med, blev vi iskolde. Så det blev primært en dag hvor vi bare kørte os to, solo. Trods et par kriser, så var det dog sjov dag. Der er jo et eller andet fedt over at køre sig selv helt ud over kanten, hvor man ikke rigtigt gider mere.

Fra motionsløb, til frække finaler

Det sjoveste ved weekenden var naturligvis muligheden for efter selv at have kørt, at suse direkte over og se afslutningen på de to “rigtige” cykelløb, der jo blev kørt samtidig med os – bare på den modsatte rute.

Da vi kom i mål på Kuurne Brussel Kuurne klokken 13:30, klædte vi derfor hurtigt om, og kørte direkte over til KapelMuur for at se favoritterne køre op ad en af løbets sidste stigninger.

Det havde naturligvis været sjovt hvis Valgren igen i år var fløjet opad bakken, sammen med favoritterne, det gjorde han som bekendt ikke, men til gengæld var det fedt at man sagtens kunne få en god plads, 40 minutter før, til Flandern Rundt, der får man ingen gode pladser, på de mest ikoniske stigninger, så her er muligheden for en oplevelse, helt tæt på, større, uden at man behøver at dukke op flere timer i forvejen.

Som man kan se på billedet af Mads herunder, som er taget med mobilos, så kom vi helt tæt på – han kørte i øvrigt med egne ord, som en sæk kartofler, og Valgren havde ligget syg, så på resultatfronten var det ikke lige en “dansker dag” – men det er stadig fantastisk, at man i cykelsport kommer så tæt på stjernerne!

Vi var sgu et par kyllinger søndag…

Efter en helt utroligt våd Omloop oplevelse Søndag, valgte vi ikke at tage ind til Kuurne for at se finalen. Vi frøs simpelthen for meget. Cort sad faktisk i hug på det tidspunkt, men det havde ingen af os lige fattet da vi kiggede på vores lille mobilskærm, han narrede os simpelthen med sit nye skæg. Havde vi vidst Cort sad der, så var vi taget ind for at se finalen.

Nu røg Cort jo af, så ikke en kæmpe katastrofe, men altså, man gad også godt have været inde og se Bob Jungels flotte, flotte solosejr. Det er nogen af de flotteste sejre når en hård mand, lige præcis holder et sprinterfelt bag sag, efter en lang, hård og våd dag!

I stedet tog vi direkte til Gent, for at aflevere de ret fede Factor cykler, som Visit Flandern havde stillet til rådighed for os, og samtidig se finalen, på en ekstremt hyggelig cykelcafé der ligger i Gent – Pedaleur du Flanders. Factor er ikke det mest kendte mærke herhjemme, men de laver fantastiske rammer, og de skabte faktisk også en god del positiv opmærksomhed ude på ruten. Det er jo også noget motionister går op i… når man ikke kører hurtigt, så kan man jo som bekendt altid lire! :)

Og sådan endte en god tur til Belgien… det kunne man godt gøre igen!

Søndag aften klokken 21.00 afgik flyveren fra Bruxelles, jeg var hjemme i privaten i Aarhus klokken 23:30 – må erkende at jeg ikke ligefrem var top motiveret til arbejde mandag morgen, men til gengæld en rigtig fed oplevelse rigere.

Det er super sjovt at køre to motionsløb, to dage i træk, også selvom andendagen var rigtig hård for mig. Vi cyklede 110km og 90km – Omloop har faktisk også en rute på 135km om søndagen, men den starter i Gent og slutter i Ninove, hvor 90km ruten i stedet starter og slutter i Ninove, så vi valgte 90km ruten, af logistik årsager. Det skulle vise sig at det også var et fornuftigt valg i forhold til min form, og vejret på dagen.

Næste år gad jeg godt arrangere at man kunne gøre begge de lange lange ruter – det kunne være sjovt. I hvert fald var det en super anbefalelesværdig tur.

Tak til: Cycling in Flanders for hjælp med praktiske detaljer, Pedaleur du Flandres for hjælp med cykelleje (og de ekstremt fede cykler vi fik lov at leje), De Brabandere, for rundtur, og ikke mindst Kuurne Brussels Kuurne Cyclo og Omloop het Niewsblad Cyclo for to super fede motionscykelløb.