Redaktøren med et par raske drenge på hjul © Foto: Ole Thisted
Redaktøren i den klassiske røde med et par raske drenge på hjul © Foto: Ole Thisted

Aarhus rundt – næsten godt

Et motionsløb hvor der bliver kørt cykel – på godt og på ondt.

Aarhus rundt har en fed rute – der er mange højdemeter, og et par tekniske passager, hvor man skal passe på (hvilket undertegnede lærte på den hårde måde) – og så er løbet kendt for at have et felt til start, der gerne vil køre på cykel. Det sidste er både godt og skidt. Er man med foran, så bliver der kørt stærkt, og hvis man kan følge med, så har man masser af muligheder for at slå personlige rekorder på diverse bakker rundt om Aarhus (særligt sjovt hvis man er ivrig Strava bruger, det er vi her på redaktionen).

Er man derimod mere en “hygge” cyklist – f.eks. ældre licensrytter eller H40, så har løbet desværre lidt fået et ry ude i byen for at blive kørt lige lovligt hårdt (i forhold til kvalifikationerne på cyklen) – der bliver kørt tæt og folk kan godt være efter dig hvis du ikke tager dine føringer, ligesom du vil blive udnyttet hvis du er for flink til at ligge dig i front – forvent ikke at få noget foræret her.

Løbet er egentlig ikke gearet til at der bliver kørt som der gør, og det er lidt en skam. Vi skal ikke kunne sige hvordan man kan lave det om – men personligt kørte jeg i en gruppe til at starte med, der talte flere D og C licens ryttere samt et par juniorlicens ryttere, jeg må da indrømme at jeg tænkte det var sjovt de lå og kørte den korte rute sammen med os begyndere.

Skal licensrytterne ligge og køre motionsløb?

Det mener vi (redaktøren) helt sikkert de skal / gerne må, men nogle af motionsløbene burde måske overveje om licensrytterne hører til på de korte distancer. Hvis du kører licens kan du sagtens køre 123 kilometer, så det var egentlig overraskende hvor mange licensryttere jeg så på den korte… I alle de motionsløb jeg har været med i stiger gennemsnitshastigheden, jo længere distancen, det tyder på at de fleste har fanget, at hvis man er supermotionist, så tager man den lange rute, men det er ikke noget der er officielt, at det gør man – måske en venlig reminder fra arrangørernes side var noget der kunne overvejes?

Katastrofal start – men dejligt startområde…

Jeg havde faktisk en glimrende start, men selve måden starten var organiseret på, var ikke bare farlig, den var også dum. Starten var lavet således at 5 (tror jeg nok) startbaner, skulle tage et skarpt venstresving, hvor de skulle “flette” sammen, hvorefter ruten forlod startområdet på en skole, og tog et skarpt sving til højre… det er ca. ligeså svært at forklare med ord hvor klodset det var, som det var for mange at komme helskindet igennem dette kaos, jeg så personligt 3 der styrtede på de første 5 meter. Det kan og skal laves om i 2013.

Tilgengæld var der stillet telt op med pølser, brød og fadøl, vejret var godt, man kunne købe lidt cykelgear og gels, og i det hele taget var startområdet hyggeligt, der var gjort noget ud af det, så man kunne invitere familien til at stå og heppe ved målstregen, helt i orden.

Pas på svingene – og fantastisk service!

Endelig afsted, fik presset mig med i frontgruppen ved at give den godt med gas i starten, følte faktisk jeg havde gode ben, men på et tidspunkt kommer der dog en stejl nedkørsel, med et skarpt venstresving i bunden – her skal man ikke have for meget fart på… jeg fik med nød og næppe styret cyklen igennem, nærmest vandret, hvilket resulterede i et sprængt bagdæk, en slange der viklede sig ind i gearet og uhyre tæt på styrt, men det lykkedes at holde mig på cyklen… placeringen i løbet var dog mistet, jeg blev hentet af servicevogn efter et kvarter, hvilket må siges at være helt ok! – i bilen sad et par drenge der også havde haft problemer, en sprængt kæde… (anmeldelse af KMC quicklink kommer snart… det havde reddet hans løb) – anyway, vi blev trillet hen til nærmeste depot ca.5 kilometer fremme, og fik ordnet vores cykler – og kunne cykle mod mål.

– og benene var faktisk gode – jeg kunne føre hele vejen til mål i fint tempo, og så i øvrigt blive overhalet af de to gutter der havde set lidt slidte ud flere gange, jeg skulle nok have insisteret lidt mere på at de fik taget et par føringer på vejen, det er noget af det man skal lære som begynder.

Skiltningen på ruten var rimeligt fin, et par steder kunne den dog godt have været tydligere, det var heldigt jeg fulgtes med nogen der tydeligvis havde kørt løbet før, men det gør det lidt svært at “turde” at stikke, depoterne var til gengæld absolut godkendte, og med cykelmekaniker service og fejevogn, ja den del kan man kun tage hatten af for!

Alt i alt, Aarhus rundt er et fedt løb, der bliver kørt på cykel og der bliver kørt stærkt, også på den korte distance – så hvis man har lyst til det, så kan vi klart anbefale det her løb.

Det kan dog kun blive til 3 ud af 5 C´er – den noget tåbeligt indrettede start trækker ned, og så skal arrangørerne arbejde lidt med deres image, licensrytterne skal ud på de lange distancer! (synes vi) :)

AltoCykling giver 3 Cer

Aarhus rundt køres igen d.26.Maj – tilmeldingen er åben – læs mere om løbet her : Aarhus Rundt