Agerskov Gadeløb – uofficielt VM blandt kendere

Endelig oprandt dagen for en af dansk cykelsports mest ikoniske begivenheder, Agerskovs Gadeløb på den klassiske 2 km rundstrækning i hjertet af Agerskov, lige ved brandstationen og med passage af bakken på Engeriis, i år var tilsat en smule sidevind.

Tekst: Daniel Vestergaard, Foto: Erik Høiberg, Bjarke Vodder og Viggo Hjort Koberg

Damer og Motion skulle køre hhv. 10 og 15 omgange med start 18:30. Vejret var ganske fint, dog en smule blæsende, så jeg rullede at par omgange for at se om jeg kunne styre mine 80+mm Tornøe hjul, hvilket Jeppe Tolbøll dog forsikrede mig at jeg sagtens kunne – ’altid høje fælge’.

Der var et flot felt til start

– lidt bekymrende når man nu skulle forsvare en podieplads

Motionsfeltet var noget større i år end sidste år, ca. 50 mand, hvilket jeg synes var meget passende ift. gadeløbsformatet, men jeg synes jeg så flere ryttere der så ud til at være noget mere trimmet end undertegnede, så allerede fra start kom jeg i tvivl om hvorvidt succesen med sidste års podieplads (nederste trin) kunne gentages eller forbedres. Jeg fik dog snart andet at tænke på, for netop som vi startede begyndte det at regne.

De første ca. 5 omgange forløb nogenlunde stille og roligt, folk fandt deres pladser i feltet og kort efter begyndte angrebene og en mand i Trefortøj kom afsted. Jeg kørte afventende indtil jeg så at Klaus Stenger gik efter sammen med Tom Eggers.

Lige på toppen af Engeriis lykkedes det mig at snige mig væk med en lille acceleration og mens de andre i feltet kiggede på hinanden kørte jeg frem til trioen i front som dermed blev til en kvartet, der hurtigt blev til en trio igen – jeg ved ikke om Treformanden punkterede eller røg af, men lige pludselig var han væk.

Agerskov Gadeløb - Engeriis

Det lignede vi skulle afgøre det mellem os

– men jeg kan ikke spurte, så vi skulle helst ikke ende i en spurt

Vi tre fandt ind i et godt samarbejde og lagde afstand til feltet. I momentet var der heftig slagregn, men efter 1-2 omgange aftog det og afløstes af klassisk danske sommervejr med små regnbyger. Samarbejdet fortsatte indtil 3½ omgange igen, hvor jeg forsøgte at sætte mine følgesvende af på Engeriis, men da både Stenger og Tom sad med over, tilsyneladende irriterende problemfrit, måtte jeg finde et andet sted på ruten at angribe dem – for jeg skulle væk, min elendige spurt taget i betragtning.

Næste angreb blev sat ind på opløbsstrækningen med 1 omgang igen. Jeg fangede vist Stenger i et uopmærksomt øjeblik – måske sad han allerede og kiggede efter øl- og pølsevognen? – men i hvert fald kom han ikke med, og Tom ville godt samarbejde, så vi kørte væk, dog uden at slå så stort hul at der blev tid til at køre taktisk. En situation der på mange måder kan sammenlignes med finalen i et andet stort, netop afviklet, cykelløb i Rio.

I spurten endte jeg med at lave noget der mere lignede et leadout for min modstander end en egentlig spurt, så jeg måtte tage til takke med 2. pladsen og en stor buket blomster, der formentligt kan sikre mig ’kvalifikation’ (læs udgangstilladelse fra fruen) til Tour de Vestfyn i Middelfart næste weekend, d. 14. august.

Det var naturligvis ærgerligt at tabe spurten, men på startstregen havde jeg gerne ’solgt den’ for en andenplads. Hvorvidt jeg med andenpladsen fik det optimale ud af løbet og situationen, eller om jeg burde have angrebet mere og ført mindre vil sikkert blive diskuteret ivrigt i det danske cykelmiljø ;-)

Agerskov Gadeløb - Podie

Licenklassen – Asgreen i soloopvisning. 

– AoCs Jeppe Tolbøll kæmpede det bedste han havde lært! 

I licensklassen stod ca. 35 ryttere klar til start, heriblandt Team AoC’s egen licensstjerne, Jeppe Tolbøll. Da jeg efter endt omklædning på brandstationen indfandt mig ved sidelinjen med den klassiske kombination af varmt brød + pølse med tilhørende Fuglsang øl var løbet godt i gang.

Foran havde et enmandsudbrud med Kasper Asgreen (Virtu Pro) etableret sig. Mellem ham og feltet var der næsten hver omgang en ny gruppe der forsøgte sig, men hver gang blev de spist af feltet, der, i hvert fald på opløbsstrækningen, oftest var anført af Asgreens rival fra Riwal, Nicolai Brøchner.

Agerskov Gadeløb - Tolbøll i front

Den del af løbet jeg så lignede i høj grad en duel mellem netop de 2 ryttere, der da også begge har benyttet PostNord Danmark Rundt som forberedelsesløb i år, ligesom tidligere tiders vindere, Rune Udby og Morten Christiansen (begge Glud & Marstrand).

Det var i øvrigt en meget spændende duel, da Asgreen holdt en konstant afstand til Brøchner, der ikke for alvor formåede at komme helt tæt på, men altså tæt nok til at flere af de andre ryttere forsøgte at køre op. Iblandt lykkeridderne var også Jeppe Tolbøll, der satsede alt på ét bræt i et meget modigt forsøg på at køre solo op til Asgreen.

Det lykkedes dog ikke da Jeppe eksploderede på Engeriis og måtte se resterne af feltet stryge fordi. I sidste ende viste Asgreen at det ikke var tilfældigt at han hentede bronzemedaljen til DM Enkeltstart i år foran etablerede specialister som Rasmus Quaade og Mads Würtz Schmidt – han kørte solo hjem og blev den første til at havde vundet Agerskovs Gadeløb 2 gange, da han også sejrede i 2012.

Endnu engang var det en stor fornøjelse at deltage i Agerskovs Gadeløb, et af de, mig bekendt, få gadeløb for motionister. God rute med sikkerheden i top og uden de helt store tekniske udfordringer. Bedst af alt får man pølse m. brød + en øl/vand når man afleverer startnummeret, som erhverves for den nette sum af 50 kr. Forfriskelserne kan passende indtages mens man ser licensrytterne drøne rundt på samme tilskuervenlige rundstrækning.

Podiet i de forskellige klasser:

Damer – 10 omgange:
1. Line Meilandt (Bolderslev)
2. Mette Andreasen (Toftlund)
3. Birthe Hansen (Tønder

Motion – 15 omgange:
1. Tom Eggers (Jock)
2. Daniel V. Andersen (Team AoC)
3. Klaus Stenger (Hønning)

Licens – 20 omgange:
1. Kasper Asgreen (Team Virtu Pro Veloconcept)
2. Nicolai Clausen (Team Fabin Sport)
3. Alexander Salby (Team Climacell-Odense)

I øvrigt er Agerskov Cykel Klub allerede på lørdag vært for Ravneløbet.