Alps Epic: 2 piger på road-trip midt i Covid-19

Charlotte Longhi og Camilla Søgaard var tidligere i år afsted i Frankrig for at køre etapeløb. De kørte derned i en bil, som jeg måtte love at skrive de havde lånt af Grenaa Bilcenter. Sponsorpleje, det kan vi godt leve med på AoC – sejt at de støtter damer, der skal på MTB tur iøvrigt!

Turen var med planlagte teltovernatninger undervejs, hvilket var “mega nice”, ifølge pigerne, der med egne ord lavede en tur ud af det. De overnattede hvor de havde lyst og spiste hvor de havde lyst, gerne skønne steder, med en god udsigt,. Dem er der mange af, på vej sydpå, hvis man kigger sig lidt for.  

Efter 2 dage ankom de til Frankrig, turen kunne godt køres med blot én overnatning, eller i ét hug, men ingen af delene kan anbefales, med mindre man har chauffør med, til at tage en del af timerne bag rattet, ellers er det simpelthen en dårlig optakt til løbet.

Alps Epic – Hvad er det?

Det er et fransk MTB etape løb. “Epic Style” Parløbet er den mest popolære måde at deltage på, men man kan også køre solo, eller stille op i den nye, hastigt voksende E-bikeklasse. Løbet består af 5 etaper, plus prolog.
I 2020 var der godt 100 deltagere, hvilket er noget under normalen på næsten 300 deltagere.
Det var de eventyrlystne og dem der ikke sad fast bag Covid-19 restriktioner der kunne stille til start.

Løbet er et såkaldt “full service” løb, hvor der er tænkt på alt, når du først har meldt dig til. Det vil sige der er ordnet overnatning, transport, mad, mekanikere, massage, osv. osv. Løbene bliver mere og mere populære, da man blot stiller op med sin cykel, og så er der sørget for resten.Pigerne rejste fra Danmark tirsdag d.18. august og ankom d.20, hvor de tjekkede ind og fik udleveret startnumre, inden de hurtigt pakkede cyklerne ud og så ud og strække ben, på cyklerne, naturligvis.

Charlotte og Camilla er to piger der elsker at køre MTB, Charlotte har kørt løb i hele Europa og er godt kendt herhjemme som den altid smilende (hun smiler bag mundbindet… med garanti), benhård fighter, og rigtig god MTBrytter.

Camilla Søgaard har især gjort sig bemærket indenfor disciplinen MTB Orientering, hvor hun er 5 dobbelt danmarksmester og ikke mindst verdensmester, tilbage i 2018. Begge kører på højt niveau, dog uden at være prof.

Lets race! Prologen – 11km | 500hm

Prologen satte ligesom tingene igang, fra 1300 til 1800hm, på 5 kilometer, og så 5 kilometer ned igen. Velkommen til alperne!

Løbet starter med at Charlotte er ved at brække sig, samarbejdet skulle vist lige justeres lidt. Nedad var der ingen problemer med at følges ad, men opad kunne vi godt fornemme at Camilla havde fået trænet noget mere.

Charlotte: Jeg var faktisk i ok form i starten af året, og kørte både etapeløb i januar og februar, men så kom Corona og jeg må bare erkende at det er gået ud over min træning. Jeg slappede en del af hen over sommeren.

Alps Epic skulle være kørt i Juni, men blev så udskudt, jeg troede faktisk det ville blive aflyst, men da de så annoncerede at det blev i August, så havde jeg alligevel totalt lyst til at cykle, og fik lokket Camilla med, i sidste øjeblik. Vi havde rigtig god energi omkring turen, så det kunne ikke slå os ud at Camilla smadrede mig totalt på første stigning.” 

Camilla: “Vi kan godt begge to li at køre ræs, men i stedet for at skælde hinanden ud, i en situation hvor vi lige skulle finde rytmen i løbet, og internt, så fik vi opmuntret hinanden. Faktisk stoppede vi et par gange, hurtigt, for at tage billeder, og nyde udsigten. Der var virkelig ekstremt flot dernede!
Der var heldigvis ikke noget fnidder, hvilket ellers sagtens kan opstå når den ene del af et par, lider lidt, og den anden ikke gør. Men det er også det fede ved holdløb, at man skal følges ad, og komme samlet i mål. Alle får kriser gennem flere dages etapeløb, nu var det bare Charlotte der fik krise først, men så var det  fedt at opleve at det kunne vi sagtens arbejde igennem, som hold.”

Charlotte: “Jeg er helt enig med Camilla, især nu, her bagefter haha. Jeg må indrømme at lige der på stigningen, den første dag, hvor jeg sidder med puls 200 og lungerne ude af halsen, og Camilla samtidig sidder med 2 fingre i næsen, og småsnakker til mig, der tænker jeg, at det satme bliver en lang uge…

Så kom der heldigvis en mega sjov nedkørsel, hvor det viste sig at vi kørte lige op, godt nok styrtede Camilla i sidste sving på ruten (så var hun også lidt menneskelig haha), og måtte endda løbe over målstregen, da cyklen var lidt medtaget, men heldigvis var hun helt ok. Nu var løbet var i gang og rollerne fordelt. Det skulle nok blive godt, og hårdt.”

Hårde dage med masser af højedemeter ventede

De næste 5 dage bød på 5 etaper, med 2300hm og op til 3000hm pr dag, lidt teknisk opad, med enkelte sektioner hvor cyklen måtte trækkes, og mellem 50 og 63 kilometer pr. dag. Det lyder ikke af meget længdemæssigt, men med de højdemter er det rigeligt. Pigerne var på rammen mellem 5 og 6 timer om dagen.

Ruten var markeret med minebånd og der er blev udleveret GPX filer inden start. Om morgenen kunne der blive annonceret små ændringer på ruten, så der skulle man lige være opmærksom, men det var ikke noget der havde betydning ude på ruten, Charlotte og Camilla kørte kun forkert en enkelt gang.

Pigerne kørte godt til, de blev 3ere på prologen og 2er på alle andre etaper i mixklassen, hvilket betød at de endte på en 2. plads i mix, og blev samlede vindere af kvinderækken. Desværre som eneste kvindehold i år – men de fik så deres konkurrence i mixklassen. De anbefaler andre piger at stille op, og mænd naturligvis, alle vil få en fantastisk og uforglemmelig oplevelse til Alps Epic.

De, der ligger i front af løbet, kører selvfølgelig konkurrence, det gjorde Camilla og Charlotte, men man kan sagtens deltage i løbet for oplevelsen. Der er super service under hele løbet, masser af god stemning og opbakning til alle, ikke kun dem der kører hurtigt.

Alps Epic – Tag afsted!

Man skal tage ned og køre Alps Epic, det fordi det er et sindssygt, smukt og fedt etapeløb, en fantastisk oplevelse, simpelthen. Turen derned er faktisk også fed, hvis man laver en tur ud af det. Stemningen til selve løbet, og “after cycling” er helt i top, selv med Corona var det fedt!.

Er køreturen for lang, eller er man presset på tid, kan man også vælge at flyve derned, og der er pick up service i lufthavnen, for dem der vælger at gøre det.

Charlotte: “Det var fedt, fordi det både var teknisk, hårdt og samtidig en vildt flot naturoplevelse. Folk var gode til at falde i snak med hinanden, og stemningen og atmosfæren, var bare fed! De der gutter der arrangerer løbet, de brænder VIRKELIG for det, og man kan virkelig mærke at de elsker deres løb.

Det er mor og far, og børnene der hjælper til. Der var endda en lille fest da vi var færdige med at cykle, med franske folkemusikere, BBQ og øl i målzonen, det var vildt fedt, på trods af de forholdsregler 2020 nu har betydet for alle, og som forhåbentlig ikke er en faktor på samme måde til næste år.” 

Camilla: “Helt enig med Charlotte, man møder mange nye og søde mennesker, “sport brings people together” siges det, og det passer bare 100% på Alps Epic. Man kan snakke med alle, og der er en fantastisk stemning, både blandt deltagere og arrangører. 

Vi tog afsted for at få en fed oplevelse – Charlotte ringede fredag, vi tog afsted tirsdag. Jeg tænkte etapeløb Frankrig, med Charlotte, som jeg kender lidt, efter vi var bl.a. til VM XCM i 2019 i Schweitz (fed oplevelse) – helt klart, det gør vi! Det blev ligeså fedt som jeg havde håbet. “

Charlotte og Camilla skal helt sikkert afsted igen, bedyrer de.

Pigerne vil gerne takke deres sponsorer.

Fusion Sport, Grenaa Bil-Center, Pure Power og Alps Epic.


­­